Last news in Fakti
  Тема: Украйна

3 Септември, 2023 06:00 5 774 183

Как Русия загуби газовата война с Европа

  • газ-
  • санкции-
  • северен поток-
  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • газопровод-
  • москва-
  • владимир путин-
  • кремъл-
  • ес

Преди година Русия спря газовите доставки за ЕС по газопровода "Северен поток", за да накаже европейците. Но това се превърна в наказание по-скоро за Москва.

Как Русия загуби газовата война с Европа - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Русия беше надежден доставчик на природен газ за Европа в продължение на повече от 50 години. Страната изпълняваше задълженията си по договорите дори в разгара на Студената война. Репутацията на Москва изигра сериозна роля за пристрастяването на Германия към руския газ. Икономическият двигател на Европа формира собствен бизнес модел, основан на износа и на евтината енергия.

Това продължи до момента, в който на 24 февруари 2022 г. на украинска територия навлязоха първите руски танкове. Нахлуването на Русия в Украйна бе последвано от серия безпрецедентни санкции на Запада срещу Москва. Природният газ беше освободен от тях, за разлика от руския петрол и въглища, макар че Германия, която преди войната покриваше над 50% от своите енергийни нужди с внос от Русия, както и други страни полагаха усилия за намаляване на зависимостта си от руските доставки.

Още новини от Украйна

Отговорът на Москва на недвусмислената подкрепа на ЕС за Украйна беше превръщането на газовите доставки в оръжие. Блокът на 27-те страни членки преди инвазията получаваше над една трета от газа, от който се нуждаеше, именно от Русия. Държавната компания "Газпром" своеволно намали количествата по "Северен поток"-1, най-големия руски газопровод за Европа, а преди година го затвори за неопределено време.

В края на август миналата година руските действия доведоха до рекордни цени на природния газ в Европа. Това повиши инфлацията до исторически нива. Най-лошите опасения обаче не се сбъднаха. Европа избегна тоталната енергийна криза, благодарение на по-меката зима, намалената употреба на газ и по-големия внос на втечнен природен газ (LNG) от целия останал свят. "Цялата руска стратегия беше самоунищожителна. Пълен провал", коментира Симоне Талиапиетра, енергийна експертка в мозъчния тръст "Брьогел" в Брюксел. "Кремъл си мислеше, че използвайки газа като оръжие срещу ЕС, блокът ще се принуди незабавно да намали подкрепата си за Украйна. Това се оказа изцяло погрешно."

Германският икономически модел е под въпрос

Същевременно сътресенията на газовите пазари принудиха енергоемки индустрии, като производството на химикали, торове, метали и хартия, да закрият мощности или да съкратят продукцията си. Производството в германските енергоемки сектори се срина с почти 20% спрямо предвоенните нива между края на 2021-ва и края на 2022 година. Високите цени на енергията накърниха международната конкурентоспособност на страната. Почти една трета от германските производители обмислят или вече прилагат планове за преместване на производството си в чужбина на фона на високите енергийни разходи в Германия, пише в доклад на Германската търговско-промишлена камара.

Въпреки че газовите цени спаднаха драстично през последната година, те продължават да се по-високи, отколкото бяха през предишни години. Запасите от природен газ в Европа са запълнени на над 90 процента. Регионът замени голяма част от загубените руски доставки с газ от САЩ, Норвегия и Катар. Търсенето на газ остава летаргично в рамките на забавянето на производствения сектор, което също държи цените под контрол. Въпреки това газовият пазар остава уязвим. Евентуални ниски температури през предстоящата зима и повишена нужда от отопление бързо биха могли да изчерпят натрупаните запаси.

Русия вече не е голям играч на газовия пазар

За Русия, която доставяше две трети от износа си на газ за Европа, решението за затваряне на "Северен поток" преследваше нейна собствена цел, смятат експерти. Пазарният дял на Москва в ЕС спадна драстично до около 10%, въпреки че Русия се опитва да пренасочи свободните количества. През 2022 г. износът на газ по тръбопроводите за Европа спадна с близо 60%, което накара "Газпром" да намали производството си с една пета. Очаква се газовият износ да спадне още повече през настоящата година.

"Русия изгуби позицията си като голям международен износител на газ - завинаги", категорична е Талиапиетра. Природният газ - в сравнение с петрола, който Москва доста успешно успя да пренасочи към страни като Китай и Индия, макар и с големи отстъпки - е по-трудно да се пренасочи. За това са необходими огромни инвестиции в тръбопроводи и инсталации за втечняване и регазификация.

По-голямата част от руската инфраструктура за износ на газ е предназначена за европейски клиенти. За Москва е предизвикателство да пренасочи свободните газови количества към източни купувачи като Китай. Руските газови приходи са намалели с почти 45% през първите 5 месеца на 2023-та в сравнение със същия период на миналата година - до 710 милиарда рубли (6,8 млрд. евро) 2023 г., съобщи Блумбърг, позовавайки се на данни на руското финансово министерство.

Автор: Ашутош Пандей


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 100 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Име

    133 43 Отговор
    Руската артилерия край Славянск е унищожила складовете на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) с боеприпаси за системите С-200.

    Коментиран от #4

  • 2 Последния Софиянец

    189 49 Отговор
    Руският газ сега минава през Азербайджан с надценка.Кой е прецакания?

    Коментиран от #6, #13, #19, #26, #64

  • 3 Име

    115 26 Отговор
    руските военни са ударили центъра за управление на безпилотни летателни апарати (БЛА) в посока Херсон, както и мястото за съхранение на оръжия и бойни бронирани машини на Въоръжените сили. Сили на Украйна
  • 4 Може ли така!

    137 23 Отговор

    До коментар #1 от "Име":

    Да съобщавате такова нещо...!
    Та тук се съобщава само,завземането от ВСУ за 16-ти път,на село Роботино...

    Коментиран от #5, #7

  • 5 Име

    109 27 Отговор

    До коментар #4 от "Може ли така!":

    Руската тежка огнехвъргачна система "Солнцепек" порази бойци на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) близо до Клещеевка в Артемовски район на Донецката народна република

    Коментиран от #8

  • 6 Не ги питай!

    64 17 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Зле са с математиката...
  • 7 Последния Софиянец

    64 16 Отговор

    До коментар #4 от "Може ли така!":

    Селото се казва Работино от работа,а не Роботино.Няма роботи там.

    Коментиран от #9, #15

  • 8 Отец Дионисий

    38 16 Отговор

    До коментар #5 от "Име":

    Да почиват в мир!Амин!

    Коментиран от #180

  • 9 Име

    23 19 Отговор

    До коментар #7 от "Последния Софиянец":

    На руски се пише с "О"

    Коментиран от #80, #113, #177

  • 10 Газар

    43 63 Отговор
    Лоша тази Европа.Не ще да плаща с рубли и туй то.

    Коментиран от #179

  • 11 Кирил

    42 109 Отговор
    Руския газ, руснаците да си го заврът отз..

    Коментиран от #175

  • 12 ХАН ЮВИГИ

    30 101 Отговор
    Всичко ще бъде Украйна
    Казах

    Коментиран от #24

  • 13 КОЙ КУПУВА ГАЗ

    32 77 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    По скъп от борсовата цена.....балъците свършиха отдавна.....

    Коментиран от #165

  • 14 ГАЗОВ ШУТ ЗА ПУТИН

    33 102 Отговор
    Следва и петролен такъв....скоро

    Коментиран от #176

  • 15 Забравих!

    34 16 Отговор

    До коментар #7 от "Последния Софиянец":

    Роботи има само в твоята шкембеджийница...
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 ЕС ВРЪТНА КРАНЧЕТО

    31 86 Отговор
    На газовите евраци за Путин....

    Коментиран от #178

  • 18 Чорбара

    116 32 Отговор
    Замълчете бе тъпанари Европа фалира без рудки газ.
  • 19 Калпазанин

    103 21 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Заглавието и подзаглавието казват много повече от по долу написаното, надежден и сигурен доставчик, инфлация в Европа, втечнен l lng, само че дойче зелето забравило да спомене рецесивта в Германия, една сюрия фалирали немски фирми и купени на кг от краврите, също така дълга им и свръх печалбите на краварите
  • 20 мдаааа... ти да видиш

    145 21 Отговор
    А че то Ивропа пак купува руски газ само че по скъпо чрез посредници...
    А иначе ....
    Европа се самоубива! Не чухме Путин и затова сега чуваме бомбите....
    Когато Путин ни казваше: "Посъветвайте Зеленски да изпълни Минските споразумения", какво правихме европейците? Ами занимавахме се с вредата от мусаката и джендър стремленията.

    Е, не чухме Путин и затова сега чуваме бомбите. И европейците трябва да си отговорим на най-важния въпрос – щеше ли да има война, ако бяха изпълнени от страна на Украйна Минските споразумения? Не, нямаше да има.
    И защо трябва тогава да се правим на идиoти и да търсим вината единствено и само в Пyтин? Вината е преди всичко в нас, европейците, защото позволихме на Украйна да не изпълни Минските споразумения. И в резултат на това днес страда цяла Европа.....
    Петко Добрев – анализатор

    Коментиран от #66, #67, #102, #114

  • 21 САТЪРА НА ХАНА

    42 15 Отговор
    ОСМАНСКИТЕ ЗНАМЕНА НА СТЕНИТЕ НА КОНСТАНТИНОПОЛ
    ....
    СА ИЗРАЗ НА СЪЩАТА СЛАБОСТ КАТО АМЕРИКАНСКИТЕ ВОЕННИ БАЗИ В ГЕРМАНИЯ :))
  • 22 Ха-ха-ха

    110 20 Отговор
    Европа загуби газовата война с Русия.
    Щото залежите са си там в Русия и тя може са си ги продава , а тъпата Европа ще гледа и ще пидсмърча. Ей го от септември започва , цените у нас на газа вече са нагоре,не ми мисли до декември какви ще станат.

    Коментиран от #23

  • 23 Ти за Европа

    17 55 Отговор

    До коментар #22 от "Ха-ха-ха":

    Не се тревожи.

    Коментиран от #28, #104, #109

  • 24 ДОЛУ

    15 52 Отговор

    До коментар #12 от "ХАН ЮВИГИ":

    МОЧАТА
  • 25 Мдааа Дааа

    99 14 Отговор
    И никой нито дума не каза защо се води тази война между САЩ и Руската федерация! Какво точно поиска, какви въпроси зададе и не получи отговор Путин от САЩ и притиснат до стената беше принуден да започне операцията!! Какви са геостратегическите интереси! Какъв световен ред ще последва след тази война! Говорят се общи приказки и нищо съществено не се казва!
    А този конфликт можеше да бъде избегнат.
    Замислете се все пак кой има интерес и е единственият печеливш от военните конфликти и кой ги финансира.
    А украинците в случая са само пушечното месо на байдъню!!!
    И какво искаше и иска Русия... НАТЮ да не 0пpепипиkава оградата на мечката и Укрия да не влиза в агресивни съюзи като НАТО... а въпроса с териториите населени с руснаци да се реши с референдум!!!

    Коментиран от #49

  • 26 кикимор

    25 98 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    От 1 септември в лошия Запад ел.енергия намалява с 18 % ,а газта с 28 %. Богатите Западни държави ще намерят от къде да си докарат газ,но Русия едва ли ще намери богати клиенти като Запада . Кой е прецакания

    Коментиран от #27, #32, #111

  • 27 Е да де

    68 11 Отговор

    До коментар #26 от "кикимор":

    И в Бг бензина ще гони 4 лв.
  • 28 Не бе

    67 13 Отговор

    До коментар #23 от "Ти за Европа":

    Просто обясни какво спечели Европа отказвайки се от руската газ? Пълни гушата на Америка която ни е конкурент и нарочно продава газта скъпо. Норвежците няма как да компенсират русия с за газ от Катар някой трябва да инвестира за терминали и регазификация и нови тръби в Европа
  • 29 И кой е виновен

    73 11 Отговор
    Жак Бо: Лесно е да воюваш с кръвта на другите, до последния украинец. Западът не беше честен с Русия, не е честен и с Украйна

    Коментиран от #112

  • 30 133567

    70 16 Отговор
    Путин в Мюнхен през 2007-а: Когато балансът на силите бъде нарушен, ние ще отговорим.....
    На 10 февруари 2007-а Владимир Путин говори в Мюнхен на годишата конференция по сигурност. Реч, която се оказа историческа и която по признание на световни лидери и експерти, тогава не е била чута..... и за това се чуват бомбите днес!!!
    Ееее и сега ако не го чуете и разберете и ако продължавате да помпате укрите с оръжие ... вероятно ще чуете и атома!!!
    А Крим и Донбас без или с ядрена бомба ще бъдат Руски.... избора е на Янкия и пудели!!!

    Коментиран от #34, #70

  • 31 мдаааа

    60 9 Отговор
    „Истинският автор на войната не е този, който я обявява, а този, който я прави необходима“.
    Това го казва прз 1824 г. Франсоа Огюст Мари Минье, френски историк, журналист и член на Френската академия.

    Коментиран от #38

  • 32 Я пак

    57 8 Отговор

    До коментар #26 от "кикимор":

    Според тебе някой в света е построил газовози и ги е оставил на котва чакайки кога Европа ще и хрумне да ги ползва.с за Катар нали шолц искаше само краткосрочен договор но Катар поиска дългосрочен за да инвестира допълнително и шолц се върна с един газовоз. А я покажи каква е цената на тока преди санкциите и сега след спада...пак е двойна
  • 33 Всъщност,

    70 14 Отговор
    Европа, лишена от евтиния руски газ и петрол е обречена на сериозна инфлация с общо повишение на цените на стоките и услугите. И понеже всичко това е по желание на управляващите атлантисти, налице е своеобразен вид "харакири"

    Коментиран от #36

  • 34 Българин

    19 72 Отговор

    До коментар #30 от "133567":

    Русофилче, бащицата ти Путин каза, че при ядрена война руснаците, като мъченици, ще отидат направо в рая а останалите просто ще пукнат, без да имат време да се покаят. Като чета коментарът ти пълен с любов към Русия и омраза към Запада сигурно и на вас русофилите ви е обещал място в путинославният рай?

    Коментиран от #44, #47

  • 35 Леля Гошо

    69 14 Отговор
    Русия загуби, но рИве Германия. Що тъй бе, ДЗеле?
  • 36 Истината

    14 54 Отговор

    До коментар #33 от "Всъщност,":

    Руската газ не е под санкции, лудият фюрер сам спря газта.

    Коментиран от #39, #50

  • 37 Наблюдение

    21 64 Отговор
    По времето на комунизма Източна Европа с нейният руски нефт и газ изостана ужасно много от Западна Европа, която нямаше "късмета" да се радва на тази зависимост. Чак когато комунизма рухна и Западна Европа започна да ползва все повече руски нефт и газ, Източна Европа започна постепенно да скъсява дистанцията. Уж Русия сама си вади най-евтиния нефт и газ, а икономиката й е извън топ 10 и изостава драстично от редица безкрайно по-малки държави с по-малко население. На всичко отгоре обикновените руснаци имат по-нисък жизнен стандарт от нас българите, които сме бедняците на ЕС. Малката Южна Корея няма никакви ресурси, внася нефт от Саудитска Арабия и газ от САЩ и има по-голяма икономика от Русия и драстично по-висок жизнен стандарт от нея. Май няма значение откъде внасяш нефт и газ, а важен е моделът на управление със съответното ниво на корупция. Ние трябва да черпим пример от богатите малки държави без ресурси. Няма такава, която да е обвърана с Русия. България над всичко. Недопустимо е за българите руският интерес да е над българския.

    Коментиран от #172

  • 38 БАНко

    22 9 Отговор

    До коментар #31 от "мдаааа":

    БРАВО , МДАААА !!! ТОЗИ ЦИТАТ НА ТОЗИ ,НАВЯРНО МНОГО УМЕН ЧОВЕК , ОБЯСНЯВА ОТГОВАРЯНЕТО С ВОЙНА НА ЗЛИНИТЕ ДОВЕЛИ ДО НЕЯ !!! БРАВО !
  • 39 Да обобщим

    16 54 Отговор

    До коментар #36 от "Истината":

    Да видим докога рашистите ще устискат. Във войната и в икономика.

    Коментиран от #46, #51

  • 40 какво да се каже

    70 9 Отговор
    бе то май някой го гръмна северен поток , ама не бяха руснаците . Само че защо гузно мълчат западняците . Това е най големия терористичен акт срещу цивилно съоръжение след ВСВ.
  • 41 Кресна

    14 67 Отговор
    Руските роби май не могат да проумеят, че Русия никога вече няма да бъде лидер на нефтогазовият пазар за ЕС и никога няма да може да шантажира, че "ще врътне кранчето" ако Европа не изпълни налудните им желания. Руските роби очакваха европейските страни една по една да се проснат в краката на Путин, да прекратят подкрепата за Украйна да молят за милост и малко газ за да не мръзнат през зимата. Останаха си само с очакванията! Затова продължават да се тресат в истерични конвулсии!

    Коментиран от #121

  • 42 Простите от ДВ

    54 8 Отговор
    ДВ с поредните лъжи, защо имаме инфлация тогава?
  • 43 пустиняци

    52 6 Отговор
    ЕС с рекордни доставки на LNG от Русия през 2023 г.???!!!
    През тази година ЕС ще внесе рекордни количества втечнен природен газ от Русия, въпреки че целта е блокът да се откаже от руските изкопаеми горива !!!

    "Шокиращо е, че страните от ЕС са работили толкова усилено, за да се откажат от руския изкопаем газ по тръби само за да го заменят с еквивалента, доставян с кораби", заявява Джонатан Норонха-Гант, старши активист на кампанията за изкопаемите горива в Global Witness. "Няма значение дали идва от тръбопровод или от кораб - това все още означава, че европейските компании изпращат милиарди във военната каса на Владимир Путин."
  • 44 БАНко

    38 5 Отговор

    До коментар #34 от "Българин":

    ПУТИН НЕ ГОВОРИ ГЛУПОСТИТЕ , КОИТО СИ ,,СЛОЖИЛ" В УСТАТА МУ !!!
  • 45 Касапин

    60 8 Отговор
    ПРОЧЕТОХ СТАТИЯТА И РАЗБРАХ ЗАГЛАВИЕТО Е ГРЕШНО ЕВРОПА ЗАГУБИ ГАЗОВАТА ВОЙНА С РУСИЯ ЩОТО
    ПЛАЩА ПО СКЪПА ГАЗ ПЪЛНИ ГУШАТА НА АМЕРИКА СТИМУЛИРА ФРАКИНГА И СИ СКАПВА ИКОНОМИКАТА А И ЕКОЛОГИЯТА

    Коментиран от #57

  • 46 БАНко

    50 9 Отговор

    До коментар #39 от "Да обобщим":

    РУСИЯ ЩЕ УСТИСКА И ВОЙНАТА ЩЕ СПРЕ СЕДМИЦА СЛЕД КАТО НАТООООООВЦИТЕ НАПУСНАТ ОСТАТЪЧНА УКРАЙНА !!! ДУМИ НА ДЖОН КЕНЕДИ МЛАДШИ !!!
  • 47 Орка

    26 4 Отговор

    До коментар #34 от "Българин":

    Е И ТИ КВО РАЗБРА НИЩО
    АМИ ПРОСТО Е ИЛИ ЩЕ МИРЯСАТЕ ИЛИ ЩЕ УМРЕТЕ СЕЩАШ ЛИ СЕ А ТИ ПРАВИ КВОТ ЩЕШ
  • 48 Мишел

    43 8 Отговор
    Загубата на газовата война с Русия причини деиндустриализация на Германия и на Ес и създаде условия за тежка икономическа криза в държавите, които послушаха САЩ и се отказаха от руски газ.
    Добивът на шистов газ в САЩ пада непрекъснато. Сега ЕС пак купува руски газ, но чрез посредници. Ясно е, че при една по сурова зима в северното полукълбо ЕС ще замръзне.

    Коментиран от #90, #166

  • 49 Калпазанин

    39 9 Отговор

    До коментар #25 от "Мдааа Дааа":

    Какво искаха ли? Ес не може да иска докато е окупирана от говеда, купени подлоги в Брюксел говедарско бази из цяла Европа, та искаха това така както се разшириха след края на студената война в прибалтийските републики Полша Румъния, така както свалих саддам кадафи влязоха в Сирия в Египет успяха в Турция, не. Искаха да завладеят с "демокрация" и Украйна а оттам бяха под носа на Русия там е златното яйце искаха всичко и всички да са им модерни роби и да живеят по техния начин, само забележи ние като колония у нас и не само медиите ни, обърни внимание и на рекламите колко английски думи ни се вттлпяват празници култура направо ни променят културата и начина на живот без никакъв морал етика и уважение, за лбгт прайдове и деградация да не пишем., сещай си се сам, и само да те питам може ли да се съберете всички от твоята фамилия от най младия до най стария член например, а навремето беше възможно, и ако продължим да спим и да си траем наистина ще ни сложат и по един бар код та да бъдем поне под пълен контрол

    Коментиран от #84

  • 50 БАНко

    44 8 Отговор

    До коментар #36 от "Истината":

    ДА ТИ ПРИПОМНЯ : ПАРИТЕ ЗА ГАЗ НЕ ПОСТЪПВАХА В ГАЗПРОМ , ПОРАДИ БЛОКИРАНИ СМЕТКИ , НЯМАШЕ ПЛАЩАНЕ , ГАЗОВАТА ТУРБИНА СЕ РАЗХОЖДАШЕ ОТ КАНАДА ДО ГЕРМАНИЯ , НО НЕ ОТИДЕ НА ГАЗОПРОВОДА В РУСИЯ , АМЕРИКА ПОМОГНА ЗА ВЗРИВА НА СЕВЕРЕН ПОТОК 1 , 2 ............ !!!! КОЙ СПРЯ РУСКИЯ ИЗНОС НА ГАЗ , ИЛИ СКАПАНАТА ЕВРОПА САМА ВДИГНА ДЕСЕТОРНО ЦЕНАТА НА .... АМЕРИКАНСКАТА ГАЗ ????? ЗАЩОТО СЕ ОТКАЗА ОТ ......РУСКАТА !!!
  • 51 Мишел

    36 12 Отговор

    До коментар #39 от "Да обобщим":

    Въпреки санкциите, руската икономика днес нараства с доста по високи темпове от тези в ЕС (източник факти, през седмицата)

    Коментиран от #60

  • 52 Клж

    27 8 Отговор
    ДВ, какво става с контра укроюруша? И кога пращаше германски укри да спасявате Европа?
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Сандо

    29 6 Отговор
    Може и да е така.Само че вчера беше публикувана статия в която беше написано с колко се е увеличил вноса на руски втечнен газ в Европа.На кого да вярваме - на числата за вноса,или на доказаните лъжци и фалшификатори от ДВ?
  • 55 БАНко

    28 9 Отговор
    ЕВРОПАТА ,, ЗАПОЧНА ДА НОСИ ВОДА ОТ КЛАДЕНЧЕТО С МЕНЦИ , ЗАЩОТО СИ ЗАТВОРИ КРАНЧЕТО НА ЧЕШМАТА У ДОМА " - ПО ЗАПОВЕД НА УРСЪСЕЛ ФОРДОЛНОЛАЙНО И БАЙДЪНЧОВЦИ !!! КОЙ ЛИ ЗАГУБИ , ВРЪЩАЙКИ ЕВРОПА ДЕСЕТИЛЕТИЯ НАЗАД , КЪМ ВЪГЛИЩА И ДЪРВА ЗА ОГРЕВ ???
  • 56 Някой

    28 8 Отговор
    Хехе! Изкривяване на фактите - все едно си в съня с криви огледала... Ама, тази пропаганда е ясно - ДВ е средство за масова дезинформация на американците. Обикновенно положението е точно обратното на това, в което ни убеждава дойчовската вълна.
  • 57 оня с коня

    14 30 Отговор

    До коментар #45 от "Касапин":

    Добре е да осъзнаеш че няма НИЩО ПО-ВАЖНО от защитата на Територията на всяка Държава.Ама била пълнела Европа Гушата на САЩ чрез покупка на по-скъп Газ от там...А на Русия ли искаш да пълни гушата и КАК Запада ще победи Руснаците?А ако Америка не си пълни Гушата КАК ще субсидира Украйна с Оръжие и пари в размер на Десетки МИЛИАРДИ?Загрижил си се за Икономиката на Европа,а не ти идва на ума че всяко Евро получено от Русия от продажбата на Газ се вкарва във Военната индустрия и ако Победи в украйна,ще подкара държавите в Европа Една по една независимо дали са с Работеща Икономика и Екология на ниво!Е тва май изобщо не ти минава през ума...

    Коментиран от #58

  • 58 БАНко

    23 10 Отговор

    До коментар #57 от "оня с коня":

    ТАЗИ ,,ОПОРКА " , ЧЕ РУСИЯ ЩЕ ПРЕВЗЕМЕ КИЕВ , ВАРШАВА , БЕРЛИН , ПАРИЖ ..." БЕШЕ В НАЧАЛОТО НА ВОЙНАТА , ДА ЗАБЛУДЯТ НАРОДИТЕ НА СКАПАНАТА ЕВРОПА , ДА ВСЕЯТ СТРАХ И ДА ОПРАВДАЯТ НАТОВСКАТА НАМЕСА В ОСТАТЪЧНА УКРАЙНА !!!

    Коментиран от #61

  • 59 Ани

    15 30 Отговор
    Русия загуби войната на 22 Февруари 2022. Русия която живееше от благоприятното отношение на Запада и източваше ресурсите на Источна Европа, вече загуби добронамереността на Запада.
    Просията вече не върви, а Источна Европа се отърсва от оковите една по една.
  • 60 Аре сега ни разкажи

    11 21 Отговор

    До коментар #51 от "Мишел":

    За заплатите и пенсиите в "нарастващата" икономика на Русия и в тези на Европа?А?
  • 61 оня с коня

    9 24 Отговор

    До коментар #58 от "БАНко":

    След като определяш като "Опорка" очевидните факти и Логичните последствия от тях,след като наричаш Европа "скапана" по чист Руски Маниер,кво да говори повече...
  • 62 Перо

    23 6 Отговор
    Сега ЕС получава същата руска газ, но чрез посредници, заобиколни пътища и жестоки комисионни, при много по-надута цена! Газът е или втечнен, или “турски”, или измислен!
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 ПОСЛЕДНИЯ НЕДОРАЗБРАЛ

    11 13 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Няма как целия руски газ в предишните си обеми да преминава през Азербайджан! Просто няма необходимата инфраструктура за това. А все пак Азербайджан трябва да реализира на първо място своя собствен продукт.Така, че това е смешен плач и изобщо не отговаря на истината!
  • 65 Факт

    25 9 Отговор
    Каквото и да ви пише DW,Русия нищо не може да загуби защото находищата на газ и нефт са си там.Това не са ключове за да ги загубиш.А кой е евтин и скъп си личи от икономиката на страните.Германия е 5-ти месец в рецесия а Унгария и Сърбия заплашиха с военни действия ако някой им посегне на тръбата "Турски поток".Те!
  • 66 Когато някой се опитва да „говори“

    14 7 Отговор

    До коментар #20 от "мдаааа... ти да видиш":

    С бомби, вместо с думи обикновено чува ехото на собствения си глас мевду четирите голи стени на затворническата килия, ако не е ритнал камбаната преди това.Примери - колко щеш назад в историята!
  • 67 Хм Хм

    13 24 Отговор

    До коментар #20 от "мдаааа... ти да видиш":

    Кой е Путин, че да го слушаме? Азиатски диктатор на изостанала държава - икономическо джудже!

    Коментиран от #76

  • 68 Мнение

    23 13 Отговор
    Обратното е! Европа обяви газовата война на Русия под давлението на САЩ,нали е неговата послушница и загуби безвъзвратно! За съжаление.
  • 69 Ветеран от Протеста

    17 6 Отговор
    Не мога да разбера как в неделя,в 8 сутринта, още не отворили очи ,ви се мисли за такива неща като кой кого победил...Няма победители - всички губят в една война...Важен е Крайния резултат - Последен се смее,който Оцелее...Мммм и кафето си го бива!!!
  • 70 Това “русофилите“

    8 14 Отговор

    До коментар #30 от "133567":

    Сте големи предсказатели.Лошото е, че нишо от предсказаното от Вас не се сбъдва а става точно обратното!
  • 71 Мдааа Дааа

    27 7 Отговор
    Робърт Кенеди каза следното пред граждани и медии
    -Ако бъда избран първото нещо е да прекратя кървавата война в Украйна която подпалихме ние, а не Русия.Тази война се превърна в кланница за украинците които загубиха над 400 хиляди млади мъже на фронта. Това са реалните загуби които нашите медии не споменават. Няма да ви изненадам, че всекидневно и американски мъже които се отишли като доброволци там ги връщаме тук в Америка в ковчези. Немислимо е в 21 век да разпалваме такава война, трябва веднага да се прекрати това безумие в Украйна и да се седне на масата за преговори с руснаците и китайците иначе светът може да бъде изправен пред още по страшна световна ядрена война.
  • 72 шааа

    19 4 Отговор
    смешни та чак жалки са dw в опитите си да изопачат историята
  • 73 ПОЛ

    18 5 Отговор
    ДОЙЧ, НАПИШИ КАК РУСИЯ СТАНА ВТОРА ПО ВНОС НА ВТЕЧНЕН ГАЗ В ЕС?!
  • 74 Мдааа Дааа

    29 8 Отговор
    Робърт Кенеди: «Не САЩ, а СССР победи във втората световна война»
    16.08.2023 08:00
    Робърт Кенеди, кандидат за президент на САЩ:
    Сега ситуацията с Карибската криза се повтаря. Ние отново разположихме ракетни системи, способни да носят ядрено оръжие, в непосредствена близост до Русия. Искаме да отидем там, въпреки че Русия и Путин отново, пак нарекоха това червена линия. Още преди Путин руското ръководство каза: това е червена линия, не можете да влезете в Украйна.
    В Русия са нахлували три пъти — в нашата страна никой никога не е нахлувал — руснаците оцеляха след три инвазии през Украйна. Последният път, когато оцеляха след подобно нашествие, Хитлер уби между 20 и 40 милиона руснаци. Хитлер уби всеки седми руснак.
    В реч на чичо ми, най-известната му реч, изнесена в Американския университет през юли 1963 г., той каза на американския народ:
    Учат ни, че сме победили във Втората световна война.
    Но не ние спечелихме Втората световна война.
    Руснаците я спечелиха.
    А жертвата, която направиха, за да унищожат Хитлер, надхвърляше всичко, което американците могат да си представят», заяви кандидатът за президент на САЩ Робърт Кенеди-младши в интервю за Тъкър Карлсън..
  • 75 Свидетел

    22 3 Отговор
    Лъжа след лъжа !!!
  • 76 Ветеран от протеста

    11 3 Отговор

    До коментар #67 от "Хм Хм":

    Хохохолесьо,така ли хмхм каш като го полап ваш?
  • 77 БгТопИдиот🇧🇬

    21 7 Отговор
    Как Русия загуби газовата война с Европа.

    Ма верно ли ?!?!?

    Мецана има природни ресурси, амногополова европа има новОнапечатани обещания (разбирай пари).

    Та кой тука има бъдеще ,ъмммм ?!?!?1
  • 78 Точен

    21 9 Отговор
    Приходите на Русия от петрол и газ през 2022 г са се увеличили. Всъщност ЕС загуби. Тази зима народите й ще го установят с гняв и дано да накажат продажните си правителства.
  • 79 Реално

    22 8 Отговор
    ГУБЕЩИТЕ сме ние, защото плащаме същия руски газ, но с 30-40 % отгоре за посредничество. Понеже сме много умни. Евроатлантически умни, демек ПЪЛНИ ИДИ ООТИ!
  • 80 Бавна Мисъл

    6 7 Отговор

    До коментар #9 от "Име":

    Пише се с "о", но се произнася "а". Да бяхте понаучили езика на Господаря. Пфе!

    Коментиран от #149

  • 81 123

    16 5 Отговор
    Загуби ама Европа евтина газ на куково лето вече ще плащаме и плачем
  • 82 БгТопИдиот🇧🇬

    19 7 Отговор
    Силна икономика се дължи на два ОСНОВНИ фактора:

    1.Евтини енергоресурси -такива геьоевропа НЯМА !!
    2.Евтини суровини -също няма
    --+ образовани специалисти (щом внасяттакива отафаганистан)-нема да коментирам.

    Та отиваме у киреча и ние щото сме европа и натю !!!
  • 83 Много са ми странни от Зелето.

    14 4 Отговор
    Как така тогава вносът на руски газ в ЕС се е увеличил с 44% през миналата година според статистиката?
  • 84 уууууу

    18 4 Отговор

    До коментар #49 от "Калпазанин":

    На всичкото отгоре, в рекламите напоследък непрекъснато ни натрапват примерно бял баща с дете негърче или азиатче - че това не е нормално бе!!! Изключенията ни ги налагат все едно са правило - ДА, АМА НЕ!

    Коментиран от #150

  • 85 бхаха

    1 16 Отговор
    Русия НИКОГА не е била фактор на газовия пазар в Европа. Преди 5 години, когато за ден Газпром успя да достави 33.33% от газа за ЕС, в централата им дадоха банкет.
  • 86 Объркано Атлантиче

    20 4 Отговор
    Френският журналист Тиери Мейсан - че основната цел на САЩ е унищожаването на Европа:
    Те американците няма да започнат война, не мисля, че това е изгодно за тях. Не срещу Русия. Те вече са във война с европейците. Те знаят, че Русия и Китай са твърде трудни за тях. Но те искат да бъдат империя за европейците. И те ще продължат атаките под фалшив флаг срещу собствените си съюзници. Точно както правеха по време на Студената война. И точно сега те използват този военен конфликт в Украйна, за да наложат санкции. Ха, санкции. И кои са те, че да налагат санкции? Знаете ли, това е непонятно за ума - 30 години пренебрегнваха ООН. Те сами си налагат санкции, което е абсолютно нелегитимно. И те убедиха европейците, имам предвид Европейския съюз, защото руснаците също са европейци, така че те убедиха страните от ЕС да наложат санкции срещу себе си. Така че в момента Германия вече не внася газ от Русия. И след няколко месеца в Германия няма да има ток. Ще стане държава от третия свят. И ако Германия се разпадне, това ще повлече целия Европейски съюз със себе си.

    Коментиран от #88

  • 87 Хасковски каунь

    12 4 Отговор
    Купете си ватени гащи. Зима иде, пък и Германия почна да смуче от хранилищата.
  • 88 праф си

    3 15 Отговор

    До коментар #86 от "Объркано Атлантиче":

    То и НАТОто е в мозъчна смърт. Чакаме го всеки момент да колабира и да се гътне. Като свирепия империалистически капитализъм.

    Едно време съветския ти дядо така ни учеше. И ние си чакаме.
  • 89 Сторгозия

    23 4 Отговор
    Факти стига с вашата пропаганда.Спряха руските новинарски канали и сайтове и започна американска пропаганда за промиване на мозъци.Ама нещо не ви се получава.Вече чета сайта ви все по рядко.Що не пишете за положението в България.С Русия сте тръгнали да се занимавате.Смешници сте.

    Коментиран от #91, #96, #107

  • 90 Суровата зима

    4 9 Отговор

    До коментар #48 от "Мишел":

    Все НЕ идва

    За балост на капеките които тогава ще Zлорадят
  • 91 отчитайки

    1 5 Отговор

    До коментар #89 от "Сторгозия":

    Като гледам кои коментари се "повдигат" нещо послъгваш.
  • 92 Селянин

    24 4 Отговор
    50 000 фирми в Германия вече са обявили банкрут поради липса на евтини руски енергоносители и неконкурентноспособност.
    Сега като докараме Европа до просешка тояга, ще накривим шапката на Путин.
    Европейските лидери са или глупаци,
    или силно зависими марионетки.
    Всеки ден в Германия протести по улиците.
    Да сте видяли нещо по "независимите медии"?

    Коментиран от #95

  • 93 Ааа, ясно!

    19 2 Отговор
    Пропагандише, американише смръдвеле. Е как да верваме, като фактите сочат диаметрално обратното?! Благодарение на подкупните и глЮпави евро политикани, гЕвропката се връща отново в тъмното средновековие, воглаве с похватите на "светата" инквизиция. Стара, изпитана практика. Така наказаха Русията, както Вуте като си запали къщата, та да изгори на Пендо плевнико. Бе направо, задружно "сразиха" врага. Това след време ще се изучава в дипломатическите школи като еталон на дебилността.
  • 94 Артилерист

    25 3 Отговор
    Само платените и зомбираните от американската пропаганда за влияние вярват на такъв техен рупор като дойче веле. Вярно е, че Русия загуби своите позиции, ако не и целия си пазар на енергоносители в Европа, но Европа загуби много повече. Русия креташе със занижените цени на които продаваше, докато западна Европа живееше в охолство, комфорт, икономиката й беше в разцвет и богатееше. Каква е равносметката сега? Американците завладяха европейския газов пазар и си пълнят гушите, европейската икономика е в криза, Русия не само оцелява от санкциите, но и има положителен баланс. Има нещо важно, което американопропагандата не може да заглуши: Русия има стока, която с пренасочване, чрез посредници или по тайни канали все пак продава. Европа изпитва сериозна нужда от тази руска стока-40% няма как да се компенсират с кораби и то на по-висока цена-тя страда и има сериозни признаци, че положението ще се промени. Русия отделя огромни ресурси за отбраната си срещу настръхналия срещу нея алчен, агресивен и експлоататорски Запад, начело със САЩ, но тя няма друг избор. А и осъзнаващите грабителската американска хегемония стават все повече...
  • 95 разбира се

    0 13 Отговор

    До коментар #92 от "Селянин":

    Но банкрутиралите фирми в нСССР са държавна тайна.
  • 96 УСА боклук

    22 2 Отговор

    До коментар #89 от "Сторгозия":

    Грешиш! Чети този сайт и ще добиеш най-точната представа за Родината ни. Смачкана, унизена,управлявана от лъжци и престъпници под вещото ръководство на КОЗЯК.

    Коментиран от #97

  • 97 от Козяк

    2 2 Отговор

    До коментар #96 от "УСА боклук":

    Но Крим сега е руски. Къд фа е?
  • 98 Коментар

    17 3 Отговор
    Нищо не е загубила.Пак купуваме руска газ ,но през посредници.Идеята е да станат високи цените,за да се намали потреблението и Камилата Харис на другия край на света да диша чист въздух.Санкциите не са срещу руснаците,а срещу европейците.Ако може да няма заводи,да стоим на тъмно и да станем втора Африка за глобалистите ще е най-добре.За съжаление са откачили,никой не може да ни помогне и само Господ може да ни пази.
    Ходят на срещи и вместо за мир си говорят за климатични промени...не е нормално това.
  • 99 Мамул

    3 7 Отговор
    Лъжи! Америка изгони Русия от газовия пазар на Европа.

    Коментиран от #101

  • 100 бхаха

    0 9 Отговор
    Тази интернет новинарска платформа и същия начин на изказ е широко разпространен в ... руското интернет пространство. Бхаха.
  • 101 не лъжи!

    0 9 Отговор

    До коментар #99 от "Мамул":

    Безаналоговата могучая никой не може да я изгони от никъде.
  • 102 факуса

    8 1 Отговор

    До коментар #20 от "мдаааа... ти да видиш":

    явно така искат от давос да ни занулят,те не са виновни путин е виновен

    Коментиран от #105

  • 103 реалността

    13 2 Отговор
    Как Европа загуби газовата война с Русия. Масови фирмени фалити, скъп газ за домакинствата, обедняване, поскъпване на стоки и услуги в ЕС - само факти, които всеки от нас вижда всеки ден. Па Дойче гнило зеле нека си пишат дивотии като надрусани извънземни.

    Коментиран от #106

  • 104 факуса

    13 2 Отговор

    До коментар #23 от "Ти за Европа":

    не ми пука за гайропа за нас ми дреме,че от слугинаж ще си идем,разбиха всичко зарад тях,а те си търгуват коет им е изгодно,ся кат ни пуснат и на свободния пазар на енергия и ще цъфнем,ще требе зелки да да се режат щот таз крадлива демокрация се увлече
  • 105 добре де

    0 4 Отговор

    До коментар #102 от "факуса":

    За какво им е да те зануляват? Ти си пазар колкото Карлсруе.
  • 106 така е

    0 7 Отговор

    До коментар #103 от "реалността":

    Но фалитите в нСССР са държавна тайна.
  • 107 БгТопИдиот🇧🇬

    6 0 Отговор

    До коментар #89 от "Сторгозия":

    Добрютро Пуевен даге !

    Мисирите пишат това за което Им се плаща.

    Недей търси безпристрастност .
  • 108 бхаха

    1 10 Отговор
    Русия НИКОГА не е била фактор на газовия пазар в Европа. Преди 5 години, когато за ден Газпром успя да достави 33.33% от газа за ЕС, в централата им дадоха банкет.

    Коментиран от #120

  • 109 Така е

    7 2 Отговор

    До коментар #23 от "Ти за Европа":

    Никой нормален не се тревожи за мъртвец. Защото гЕвропката е именно такава. Това което се наблюдава при нея, са само конвулсии.
  • 110 казват русия била велика

    1 9 Отговор
    в кое?

    Коментиран от #117, #144

  • 111 факуса

    9 2 Отговор

    До коментар #26 от "кикимор":

    богатия запад е богат на дългове,г7 са най големите,то само с печатане на става,ко ще правят кат доде кръчмарят за сметката,затуй се канят да зануляват,ресурси нямат,всичко е у брикс,запада сам се простреля за да спаси сащ
  • 112 факуса

    5 1 Отговор

    До коментар #29 от "И кой е виновен":

    с честност богат не се става
  • 113 Нищо подобно

    3 1 Отговор

    До коментар #9 от "Име":

    Пише се си се с А , нима мислите , че думичката РАБОТА , руснаците я пишат с О ? Информация с запорожского направления: при наступлении у н. п. Работино враг задействует армейскую авиацию.
  • 114 Бай Митко

    2 0 Отговор

    До коментар #20 от "мдаааа... ти да видиш":

    Адмирации за точния коментар! Това е истината!
  • 115 Как жално

    12 1 Отговор
    Квичат ЖалкитеШвабскиСвине. На вас пък точно кой ви вярва, кретени!?

    Коментиран от #129

  • 116 Как

    2 3 Отговор
    Щяхме да ходим с Ванчето Григоров а и Васил Велев при путин за газ!
  • 117 Сега в

    9 3 Отговор

    До коментар #110 от "казват русия била велика":

    Окрайна, се вижда с какво е велика. Пори ушите на целия съюзил се джендърскиСвят.
  • 118 четете бе

    7 0 Отговор
    (Новината е стара, но от тогава нови тръби няма)...


    Президентът на компанията заяви, че през първото тримесечие на годината доставките са се увеличили с 10%

    Руският газов гигант „Газпром” смята, че ще увеличи до 33% доставките си на природен газ за Европа през 2013 г. заради студената вълна, обхванала континента през март.

    "През 2012 г. делът на "Газпром" беше 26%, но мисля за реалистично да кажа, че през 2013 г. той ще бъде 33%", заяви на пресконференция президентът на компанията Алексей Милер.

    Той обясни, че през първото тримесечие на годината доставките са се увеличили с 10% поради студовете през март.

    Поради икономическата криза, която оказа негативно отражение върху консумацията, износът на газ към Европа през 2012 г. спадна с 8% до 138 милиарда куб/м., но от „Газпром” се надява тази година той да се увеличи до 150 милиарда куб/м.
  • 119 казват русия била велика

    1 7 Отговор
    в пропагандата

    Коментиран от #122, #125

  • 120 Ти си многоПрост

    6 3 Отговор

    До коментар #108 от "бхаха":

    От далече личи, че си ППДБпедал.

    Коментиран от #123

  • 121 Май скоро не

    6 3 Отговор

    До коментар #41 от "Кресна":

    си била на лечебни процедури със студени душове и електростимулатори и това ти се отразява видио зле. На какво се дължи това? Чичко сорос да не би да е спрял грантовете?
  • 122 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 123 ти па

    0 1 Отговор

    До коментар #120 от "Ти си многоПрост":

    си мноо убаф

    Коментиран от #126

  • 124 Да не но

    4 2 Отговор
    Да си заровил дълбоко главата си в нечий КозякЗК, ФейктиБгПуделите са жив пример за пропаганда. Очите ще си извадите само и само да не видите истината.

    Коментиран от #127

  • 125 Да не би

    5 3 Отговор

    До коментар #119 от "казват русия била велика":

    Да си заровил дълбоко главата си в нечий КозякЗК, ФейктиБгПуделите са жив пример за пропаганда. Очите ще си извадите само и само да не видите истината.
  • 126 Наистина съм

    6 1 Отговор

    До коментар #123 от "ти па":

    Красавец и не съм ППДБпедерасТ
  • 127 Козяк

    2 2 Отговор

    До коментар #124 от "Да не но":

    Е, колко да е Козяк? Само погледни "повдигнатите" коментари. Според мен това е дългата ръка на ... ЦРУ?
  • 128 казват русия била велика

    1 5 Отговор
    но срамежливо мълчат в какво.
  • 129 Гледам квиченето

    3 6 Отговор

    До коментар #115 от "Как жално":

    под статията е от мобилизираните русофилски крепостници! 🤣🤣🤣😆😆😆🤣😂😂
  • 130 четете бе

    2 0 Отговор
    2017 година


    Руската компания Газпром съобщи днес, че дневните доставки на природен газ за страните извън бившия СССР са достигнали рекордно високи стойности заради студеното време в Европа, предадоха Ройтерс и ТАСС, цитирани от БНТ.

    На 6 януари Газпром е изпомпал 615,5 милиона кубични метра газ за европейските държави, подобрявайки предишния си рекорд от 5 януари с близо 1 милион кубични метра.

    "Достигнахме напълно ново равнище на износа в условия на застудяване, по-ниски обеми на добив в Европа и по-високо търсене на газ на енергийния пазар", заяви ръководителят на компанията Алексей Милер.

    Газпром осигурява около една трета от синьото гориво в ЕС, а силното нарастване на търсенето на Стария континент напоследък е тласнало доставките по газопровода "Северен поток" до исторически максимум от 165,2 милиона кубични метра през последните няколко дни спрямо 160,75 милиона кубични метра на 1 януари, сочат данни на компанията.
  • 131 Русия спря :-))

    11 4 Отговор
    Доказано сащ взривиха Северен поток, за да направят добро на Европа с 5 пъти по-скъпия си втечнен газ. ДВ отново доказаха лакейската си природа. Днес не е достатъчно да си умен, трябва също и да си морален, а това означава преди всичко честен.

    Коментиран от #132

  • 132 е ми

    1 0 Отговор

    До коментар #131 от "Русия спря :-))":

    то и без това Москва бе спряла доставките за ЕС. Така че все тая.
  • 133 Така са закъсали руснаците

    13 3 Отговор
    с "намалелия" износ на газ, че в Дубай пазарът на имоти се е увеличил много в последната година заради усилената покупка на имоти от руснаци. Не очаквах ЕС да се хване на хорото на "Ще си изгоря къщата, за да се запали на Вуте плевнята", за да угоди на презокеанските си господари. Междувременно да купува от тях на 4-5 по-високи цени втечнена газ. И не говоря за американците като цяло, а за противния им геронтофилски политически елит. Според социологически проучвания в последния месец 39% от американците живеят някак месец за месец и не са в състояние да отделят 400 долара за евентуален спешен случай. А помощта за град Лахайна на Мауи, който стана на пепел при много подозрителни обстоятелства, между другото, я обвързаха с помощта за Украйна за доста милиарди, като на домакинство ще дадат по 700 долара. Вижте в ЮТюба колко псувни отнесе Байдън при посещението си там. Отгоре на всичко имаше наглостта да каже, че ги разбирал, защото преживял пожар в дома си. Оказва се, че е било съвсем дребен инцидент в кухнята, без особени щети.
  • 134 Гошо

    8 4 Отговор
    А след 10,или 20г колко милиарда ползи ще е изгубила Европа от по евтината Руска газ. Едно време учихме, че 2/3 от природните богатства са в Русия. След години света няма да може без тях. Значи световна война ще има.

    Коментиран от #135

  • 135 аааа

    0 3 Отговор

    До коментар #134 от "Гошо":

    Ще. Ще!
  • 136 казват русия била велика

    3 7 Отговор
    Но геройски мълчат в какво. Истински комунисти!

    Коментиран от #151

  • 137 Аз…

    14 3 Отговор
    Интересно е какво изгуби потребителя.
    100 квадрата с руски газ- 120лв.
    Сега - 800лв…
    Та кофти за Русия

    Коментиран от #141, #148

  • 138 ЗЛИЯТ ..

    14 2 Отговор
    ДВ ,е създадена да гледа в чуждата паница ..След месец ,Германци и Датчани ,французи ще запалят караваните да бягат на юг .. Португалия ,Испания ,Италия .като щъркелите ..По добре да плашат квартира в Португалия ,отколкото парно в Дания...зелената сделка работи...Ахахаха
  • 139 Дедо ви...

    8 2 Отговор
    Да бе, какво губи!?!? Рекордни количества втечнен руски газ от началото на годината е екпортиран за европа
  • 140 БЛЮДОЛИЗЦИ

    12 3 Отговор
    Вчера писахте, че ЕС увеличила вноса на втечнен руски газ. Днес се опитвате да промивате мозъците на българите с Атлантически опорки. Руските енергийни ресурси не само останаха в Европа през посредници, но и се утроиха на Азиатския пазар. А той е многократно по-голям и платежоспособен от фалиращата западна икономика. С интерес очаквам какво ще пишете само след година -две, когато сме опрели до стената. Тя и сега Германия вече говори за ремонт на Северните потоци, които знаете кой и защо взриви.

    Коментиран от #167

  • 141 наистина интересно

    6 0 Отговор

    До коментар #137 от "Аз…":

    "Газпром осигурява около една трета от синьото гориво в ЕС, а силното нарастване на търсенето на Стария континент напоследък е тласнало доставките по газопровода "Северен поток" до исторически максимум от 165,2 милиона кубични метра през последните няколко дни спрямо 160,75 милиона кубични метра на 1 януари, сочат данни на компанията. "


    Потребителя си го премести в другия крачол и намали парното с един градус.
  • 142 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 143 Курд Околянов

    12 2 Отговор
    Природните ресурси на планетата се изчерпват, а Русия притежава цялата Менделеева таблица в огромни размери. Китайските стоки ще станат едни от най-качествените, защото китайците ще купуват природните богатства на Русия. Made in China - символ на качество !
  • 144 Купейкин

    2 5 Отговор

    До коментар #110 от "казват русия била велика":

    Честно и аз не знам с какво е велика Русия, ама щом плащат хората,викам,че е велика.
  • 145 Зли

    11 2 Отговор
    Интересно ,преди 5 дена ,се пише че Газпром продал рекордни количества газ ,сега се пише точно обратното...Еешшш,стига с глупостите ..Така е в Узсрайная,също...големи победи ,накрая на деня ,е същото положение .Крим и Донбас са руски ..от стотици години..от хиляда ..
  • 146 Въпрос

    4 1 Отговор
    Що нищо не се пише за “Силата на Сибир-2", “Союз Изток” ... ?
  • 147 ЗЛИЯТ..

    5 1 Отговор
    По добре да прекараш тежка зима в Нижни Новгород ,отколкото лека такава в Дания ,или във Франция ,или в Белгия...зъзнеш яко ...
  • 148 не че нещо мурзи

    0 1 Отговор

    До коментар #137 от "Аз…":

    ама газа не се мери в квадрати

    Коментиран от #153

  • 149 Име

    2 1 Отговор

    До коментар #80 от "Бавна Мисъл":

    Тук може да се пише.
    По радиото и телевизията се произнася.
  • 150 Калпазанин

    4 0 Отговор

    До коментар #84 от "уууууу":

    Не случайно за тази професия рекламен агент се учи 5 години психология
  • 151 Ааа, ясно!

    5 2 Отговор

    До коментар #136 от "казват русия била велика":

    Пак ти е залепнало релето и все едно и също повтаряш. Поне да беше нещо смислено. Ех соросоробски неволи. Да можеше нещо смислено да вършиш, не би се така излагала.
  • 152 Гост

    6 1 Отговор
    ...и Гюнтер се усмихна доволен, че е прецакал Москва, докато се редеше на социалната кухня за бедни.
  • 153 Не е леко

    3 2 Отговор

    До коментар #148 от "не че нещо мурзи":

    да си сорослямец с IQ колкото температурата навън, през лятото. Квадратите са на жилището, което отопляваш. Но за такива като тебе мисленето е сизифовски труд. А са бегай на прайда.
  • 154 Урюрвкос

    2 0 Отговор
    за магистралния газ разбрахме сега кажете колко пъти ЕС е увеличил вноса на втечнен руски газ
  • 155 РУСКА 🐻

    4 0 Отговор
    ДОЙЧИ ЗЕЛИ :D
  • 156 Дойран

    7 1 Отговор
    Човека който е писал тази статия е много далеч от реалноста.Русия вече намерила нов пазар за газа,а Германия няма да нанери по евтин газ и по качествен от руския.Германия бавно и сигорно потъва в рецесия това ФАКТ!!!
  • 157 Ласков

    5 1 Отговор
    По скоро Европа загуби от войната за газ 🍻
  • 158 пенко

    5 1 Отговор
    СЪОБЩИ ЕВРЕЙСКИЯТ БЪЛЪМБУРГ !!!!! ТРАБВА ДА СИ ПРИЛИЧНО ПЛАТЕН ИЛИ МНОГО ТЪП --ЗА ДА ПИШЕШ ТАКИВА ГЛ.ПОСТИ !!! И НИЕ КУПУВАМЕ ВТЕЧНЕН РУСКИ ГАЗ -- НЕ СМЕ КАТО УНГАРЦИТЕ -НЕПОКОРНИ ВНОСИТЕЛИ !!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 159 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 160 Дойчен Кочен

    3 0 Отговор
    Русия досега война не е губила в хилядолетната си история! Ни газова, ни друга! Няма и да загуби!
  • 161 отан

    2 0 Отговор
    На зима германците ще кажат
  • 162 ама друг път

    1 0 Отговор
    "Преди година Русия спря газовите доставки за ЕС по газопровода "Северен поток", за да накаже европейците. Но това се превърна в наказание по-скоро за Москва." Май зелИто е забрави за взривените потоци от , които излизаше газ ! Ако бяха спряни доставките дали щяхме да сме свидетели на тези така впечатляващи изтичания на природен газ от тях !?!? Та в този ред на мисли , могат ли да ни информират евроатлантиците до къде стигна разследването или след като плащаме скъпия газ не ни интересува вече , ние сме евродемократичноориентирани !?!? Не ми отговаряйте знам отговора , Путин е виновен !
  • 163 9689

    2 1 Отговор
    Пропагандата е хубаво нещо ама идва зима.
  • 164 незнайко

    1 1 Отговор
    Нещо заглавието е объркано ! Не Русия загуби а ЕВРОПА тепърва ще съжалява за това, че се води от съветите на ВАШИНГТОН !!!
  • 165 Знайко

    1 1 Отговор

    До коментар #13 от "КОЙ КУПУВА ГАЗ":

    Кой купува над борсовата цена ли? Байсеф примерно , ще купуват и 20% над борсовата цена, за да не им се налага да спират завода и после да дават 20 млн. $ за промивка и смяна на запушени филтри.
    ...ама ти откъде да се сетиш...?
  • 166 Знайко

    2 1 Отговор

    До коментар #48 от "Мишел":

    Новината е пропаганда!
    23% нарастване на износа на газ от Раша за европа през 2023г!
    Нека не забравяме, че европейците изкараха миналата зима само благодарение на ядрената енргетика на Франция, макар зимата да бе топла.
    След като франсетета няма да имат уран от нигер....трябва да се търси кой е следващия спасител на европа!
  • 167 Знайко

    0 1 Отговор

    До коментар #140 от "БЛЮДОЛИЗЦИ":

    И да ремонтират северен поток, ще трябва да се намери къде по трасето м/у канада и германия е ремотираната турбина на сименс?
    Тоест няма да стане за тази зима потока!
  • 168 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 169 Еш па тия...

    2 1 Отговор
    Я уважаеми западни пропагандисти, потърсете една статия във Факти.БГ - "Вносът на втечнен природен газ в ЕС от Русия се е увеличил с 40 на сто от 2021 г. насам". От 30 август тази година е.

    Айде поздравчета, малки евроатлантически маймунки. xD

    Коментиран от #181

  • 170 Хахаха

    1 1 Отговор
    Преди година Русия спря газовите доставки за ЕС по газопровода "Северен поток", за да накаже европейците.алоо та нали САЩ го гръмнаха за това спря газа по северен поток но все още работи газопровода по линия окрайна ай стига със глупостите
  • 171 Наблюдател

    1 1 Отговор
    Само да Отбележи Русия нищо не е загубила губещи те са Европа защото ще трябва да копуват по скъпо та дори и затварят производства за това ще ги местят но къде я познай там където във момента строят голям газопровод Китай така че Китай печели най много следван от Русия а Европа отива на последно място нека бъдем реалист
  • 172 Наблюдател

    0 0 Отговор

    До коментар #37 от "Наблюдение":

    Я направи сравнение със валутите на тези малки държави които спомена със нашата валута и ми кажи къде е разликата това се получава когато играеш със САЩ съсипва ти валутата и пак се връщаш на хиляди спрямо лев виж колко се обменя валутата на Южна Корея със тази на България просто пример да богати си но има едно но.
  • 173 Северен поток

    0 0 Отговор
    Защо Германия заговори за въстановяване на потока?

    Коментиран от #182

  • 174 ДВ се топли

    0 0 Отговор
    С руски газ , но не тръбен евтин
    а със сгъстен от танкери .
    Германия внесла тази година 40% повече .
    Швабин лъжец . То винаги тази медия няма една истинска новина.
  • 175 Асен

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Кирил":

    Киро пази се , забраниха ,,Райския,, газ .
    Почвай пак на ,,Пици,,
  • 176 Ще зареждаш

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "ГАЗОВ ШУТ ЗА ПУТИН":

    Руски горива та ще ти пукат ушите .
    Фон дер Лайен ще те лъже че не е .
  • 177 То там

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Име":

    Само нашмъркани РОБОТИ.
  • 178 Врътнаха

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "ЕС ВРЪТНА КРАНЧЕТО":

    Ти една лъжа .
    Но ти като кон с капаци ти е простено .
    Тая зима ЕС и други работи ще ,,върти,, в онзи
    смисъл.
  • 179 Нафтар

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "Газар":

    Плащат , плащат .
    Теб ще питат .
  • 180 Слънчо

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Отец Дионисий":

    Абе почиват ама прегарят .
    Казвам им да се въртят за да се изпечат равномерно.
  • 181 Какви

    0 0 Отговор

    До коментар #169 от "Еш па тия...":

    Какви маймунки , чисти л
    Шимпанзета.
  • 182 Щото

    0 0 Отговор

    До коментар #173 от "Северен поток":

    Ще им е ладно.
  • 183 Коко

    0 0 Отговор
    Какво е загубила Русия не знам , но за сметка на това знам , че за нас свърши евтината газ !