Отидете към основна версия

5 321 12

Тази държава забрани йезуитите и конфискува всичките им активи

  • aleteia-
  • даниел ортега-
  • никарагуа-
  • йезуити-
  • йезуитски орден-
  • католическа църква-
  • религия-
  • активи

Диктаторът Ортега е конфискувал активите на над 3000 неправителствени организации

Снимка: БГНЕС/ EPA

Властите в Никарагуа забраниха Обществото на Исус (Йезуитския орден) и наредиха конфискуване на всичките им активи, твърдейки, че са извършени данъчни измами, предаде Aleteia.org. Бяха отправени и обвинения за връзки с тероризма.

Преди това беше закрит Централноамериканският университет (йезуитски, частен университет, основан през 1960 г.), а йезуитските свещеници бяха изгонени от частната им резиденция в Манагуа.

От поне пет години президентът на Никарагуа Даниел Ортега систематично репресира католическата църква и религиозната свобода. Обществото на Исус не е първият религиозен орден, забранен в Никарагуа. Миналата година Мисионерите на милосърдието бяха изгонени от страната.

Само за няколко години диктаторът Ортега е конфискувал активите на над 3000 неправителствени организации. Ортега извършва безразборно преследване на свещеници, светски организации и всеки, който има пряка или непряка връзка с католическата църква.

Правителствена разпоредба 105-2023 постановява, че недвижимите имоти и движимите активи на Обществото на Исус в страната се прехвърлят на държавата. Както и при другите случаи на прекратяване на юридическото лице, установени от режима от 2018 г. насам, решението е взето без да са изпълнени установените от закона административни процедури. Йезуитите нямат възможност да се обърнат към безпристрастен съдия.

Обществото на Исус, познато повече като Йезуитски орден, е християнски религиозен орден на Римокатолическата църква. Членовете на ордена се наричат йезуити. Началото на ордена е дадено на 15 август 1534 г. от баския благородник Игнаций Лойола и няколко негови съмишленици в Париж, като самият орден е официално утвърден на 27 септември 1540 г. в Рим с була на папа Павел III.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 22 гласа.

Свързани новини