Last news in Fakti

16 Февруари, 2024 13:04 1 179 7

Светият престол разкритикува Франция заради абортите

  • aleteia-
  • светият престол-
  • франция-
  • аборт-
  • аборти-
  • папа франциск-
  • еманюел макрон-
  • ватикана-
  • религия

„Абортът е убийство“, ясно каза папа Франциск пред журналисти

Светият престол разкритикува Франция заради абортите - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Във Франция има дебат дали правото на аборт да бъде включено в конституцията. Светият престол разкритикува това, предаде Aleteia.org.

„Как е възможно да се запише в конституцията на една държава, която защитава човешката личност, норма, която позволява смъртта на човек?", се казва в позицията на Светия престол. Долната камара на парламента във Франция гласува с огромно мнозинство приемането на законодателство, което в крайна сметка ще доведе до превръщането на правото на „доброволно прекъсване“ на бременността в конституционно право.

Vatican News публикува редакционна статия със заглавие „Франция към Конституция срещу живота“.

„Абортът е убийство“, ясно каза папа Франциск пред журналисти при обратния полет от Словакия през септември 2021 г. И така, как е възможно в основната Харта на една държава да се комбинира правото, което защитава човека, с това, което определя смъртта му?

Живеем в технологично напреднало, дигитално свързано общество. Човешкото развитие от зачеването не е тайна от десетилетия. Използваме думи като пре-ембрион, ембрион, новородено, дете, тийнейджър, възрастен, старец, за да посочим етапи на развитие, при които броят на клетките се променя, когнитивният външен вид се променя, нуждата от помощ се променя, но това винаги е човешка личност. „Правилно ли е да убиеш човешки живот, за да решиш проблем? Правилно ли е да наемеш убиец, който да убие човешки живот?“, попита папата журналистите по време на обратния си полет от Братислава до Рим.

В един свят, наранен от толкова много насилие, изглежда трудно да се изгради добра глобална стратегия за прием и подкрепа, да се отделят средства, внимание и любов към жените, които преминават през трудна бременност и към децата, носени в утробите им. Много животи обаче биха били спасени, както доказаха центровете за защита на живота, ако жените са подкрепени икономически, юридически, психологически, религиозно и социално в драматичния момент, когато абортът изглежда единственото решение.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 АРГОН

    5 1 Отговор
    Еврейската мафия потрива ръце.

    Ако можеха, евреите директно биха ликвидирали бялата раса.

    Коментиран от #3, #5

  • 3 Трак

    2 1 Отговор

    До коментар #2 от "АРГОН":

    Абсолютно
  • 4 Светия престол

    2 2 Отговор
    да вземе да излезе от 19. век най-сетне, че почва да мяза на джумахирията на гундяйката...

    Коментиран от #7

  • 5 Дискриминация във Франция,

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "АРГОН":

    заради остарели закони!! Тъй като тези закони са били създадени след войните, когато е трябвало да се стимулира раждаемостта, но вече не са актуални и би трябвало семействата с по едно дете да не бъдат дискриминирани, а напротив!! Та, ето как стоят нещата : Когато семейството във Франция има едно дете, държавната издръжка (детските) от 180€ се спира, когато детето навърши 3 години. Трябва да се роди следващо дете, за да дават детските на второто дете 180€ и 90€ на първото, така продължава и за трето и т.н. Така, нашето дете беше дискриминирано след като навърши 3 години на му спряха детските защото няма други деца след него. Сега то вече е на 12 години, ние нямаме нужда от каквато и да е държавна помощ, за да му подсигуряваме достоен живот на това талантливо, дисциплинирано и достойно за пример дете, което завършва всяка учебна година с нито едно закъснение, учи два музикални инструмента в професионален цикъл по класическа музика, свири контропоа, композира, отличен ученик в колежа със 17/20, говори 4 езика (български, френски, английски и италиански), тъй като имаме фирма за електрически инсталации и всички доходи заминават периодично…за пиано от Дижон, за цигулка от Кремона, за тонове музикални партитури и музикална литература, за да расте нашият младеж щастлив и да се развива интелектуално!! Но…, тук въпроса е принципен!!…дори да нямаме нужда от помощ и подкрепа от държавата, мисля, че е несправедливо да се лишава едно дете от тези средства, защото няма
  • 6 Дискриминация във Франция

    1 0 Отговор
    защото няма други деца след него. Сега то вече е на 12 години, ние нямаме нужда от каквато и да е държавна помощ, за да му подсигуряваме достоен живот на това талантливо, дисциплинирано и достойно за пример дете, което завършва всяка учебна година с нито едно закъснение, учи два музикални инструмента в професионален цикъл по класическа музика, свири контропоа, композира, отличен ученик в колежа със 17/20, говори 4 езика (български, френски, английски и италиански), тъй като имаме фирма за електрически инсталации и всички доходи заминават периодично…за пиано от Дижон, за цигулка от Кремона, за тонове музикални партитури и музикална литература, за да расте нашият младеж щастлив и да се развива интелектуално!! Но…, тук въпроса е принципен!!…дори да нямаме нужда от помощ и подкрепа от държавата, мисля, че е несправедливо да се лишава едно дете от тези средства, защото няма други родени братя или сестри след него и трябва да има реформа на неактуалните следвоенни закони за насърчаване на раждаемостта, както следва : за първо дете 180€ до 18 години, за второ 90€, след трето се спират издръжката на първите две, четвърто плащаш 180€ на месец, както и за следващите, щом можеш да си ги позволиш!!
  • 7 ВМА

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Светия престол":

    При тях всичко става по бавно. До 1996 г. Западно Католическата Църква твърдеше, че Земята е плоска. Абортите трябва да са разрешени все пак не сме в 18 век. Всяка жена има право да реши дали да запази или премахне плода. Има случай когато аборта е необходим и животоспасяващ. Но все още има страни и щати в Америка които го забраняват дори и при опасност за живота на жената. Това не е най голямата опасност. Най голямата опасност е когато след изнасилване или без предпазни средства единия индивид се зарази с тежка или тежка и нелечима болест. Но когато аборта е законен и се извършва от специалисти в болнична среда почти няма риска за пациента, макар че е добре пациентката да е раждала преди това и този аборт да не е първа бременност.
Новини по държави: