Last news in Fakti

15 Септември, 2023 14:49 2 306 28

Ръст на асистираните самоубийства в Калифорния

  • aleteia-
  • църква-
  • калифорния-
  • католическа църква-
  • самоубийство-
  • асистирано самоубийство-
  • медицина-
  • евтаназия

В момента девет американски щата позволяват самоубийство с лекарска помощ

Ръст на асистираните самоубийства в Калифорния - 1
Снимка: Shutterstock

Процентът на жителите на американския щат Калифорния, които искат асистирана от лекар смърт, се е увеличил с 63% от 2021 година насам, предаде Aleteia.org.

Католическата църква твърдо се противопоставя на тази практика, която е довела до смъртта на 850 души само през 2022 година.

Медицинската процедура се предлага в две форми: първата е самоубийство с лекарска помощ, при което се предписват смъртоносни лекарства на пациент, който сам си прилага лекарството. Втората се нарича евтаназия с помощта на лекар, при която лекарят прилага лекарствата, слагащи край на живота.

И двата метода са против ученията на Католическата църква, като Конференцията на католическите епископи на САЩ е против това законодателство. Всички форми на асистирано самоубийство подкрепят „лъжата, че има такова нещо като живот, който не си струва да се живее“.

Статистически доклад отбелязва, че въпреки че е имало 5168 души, на които законно са предписани смъртоносни лекарства между 2016 г. и 2021 г., само 3349 (64,8%) действително са взели лекарството и са починали. Това предполага, че около 35% от тези, на които са били дадени лекарствата за край на живота, са променили мнението си и не са могли да прекрачат границата да сложат край на живота си. Някои отбелязват, че тези числа в Калифорния са „трагично нарастващи“.

В момента има девет американски щата със закони, които позволяват самоубийство с лекарска помощ, като още три обмислят законопроекти, които биха легализирали тази практика.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Браво

    20 4 Отговор
    Жит стало Лучше
    Жит стало Веселее !
    Слава !
  • 2 Луди жаби..

    30 3 Отговор
    Щатите отдавна писнаха на Останалия Свят,аре у лево..
  • 3 Пич

    38 4 Отговор
    Демоните нямат почивен ден !!! След като ви насърчиха да станете прелюбодейци , крадци , лъжци , и убийци , сега ви насърчават да извършите най тежкият грях - самоубийството !!!
  • 4 1234578

    20 9 Отговор
    Все пак има хора, които не могат да се хранят самостоятелно или такива, коиот са неподвижни и не могат да говорят, това са живи зеленчуци растение. Такива хора ако някой друг не се грижи за тях ще умрат от жажда или глад. На такива хора да се позволи сами да вземат такова решение.
    Има хора болни от рак или други болест, които живеят в старшни болки или са дрогирани...

    Коментиран от #8, #10, #22

  • 5 Сандо

    19 3 Отговор
    Джендърите обвиняват нормалните хора в още едно престъпление:те предизвиквали джендърите към самоубийства!Добре,че в материала не е написано какви причини са подтикнали тези нещастни хорица към една такава фатална стъпка.
  • 6 а питам

    7 15 Отговор
    Това у нас кога ще дойде, че ми омръзна да им живея на комунягите.
  • 7 Дамммм

    18 1 Отговор
    Тия там тотално.....до там ги доведе щастието да си американец-да искаш самоубийството...
  • 8 Да де -ама

    17 3 Отговор

    До коментар #4 от "1234578":

    Пич,на всички им се живее и търсят облекчение и изход до последната минута-друг е въпроса,че америте не могат да си го позволят-предпочитат смарта щото нема кинти да си плати за грижите.Това е реалито-в хамерика всичко е кинти...
  • 9 Кажи честно!

    15 2 Отговор
    Изродщина.
  • 10 Моарейн

    25 2 Отговор

    До коментар #4 от "1234578":

    Пътят към ада е постлан с добри намерения. Започваме от там, че е проява на милост да си отиде достойно неизлечимо болният, който търпи нечовешки страдания, но докъде ще стигнем? Къде е границата и няма ли да се докараме до там, че след като не можеш да работиш, защото си престарял или болен, си излишен, оставяш въглероден отпечатък и следователно подлежиш на задължителна евтаназия? Няма ли опасност от злоупотреби от алчни роднини или от нуждаещи се от трансплантация богаташи? Ако мислите, че съществува съвършената правна уредба, която да попречи на това, сте изключително наивен и твърде много вярвате в доброто и в човека. Е, аз подобни илюзии нямам.

    Коментиран от #11

  • 11 Пич

    14 1 Отговор

    До коментар #10 от "Моарейн":

    Въпросите които задавате , са много точни !
  • 12 Соваж бейби

    11 0 Отговор
    Рекордьори както винаги ,а не може да ги догони нито една държава тях.Здраво са се хванали за 1 място ,Топ 1 и не им се излиза от класацията!Защо се занимават с лекарства и евтаназия нали си имат секти ,има една където се събират хиляди двойки женят се и се самоубиват .Да измислят нещо по атрактивно скок с парашут който не се отваря или бънджи след скока ластика да се къса в името на ... там пасторите са сладкодумни умее да убеждава

    Коментиран от #14

  • 13 Злати Минкова

    7 0 Отговор
    Така е, населението трябва да се редуцира. Мои източник изказва предположение, че правителството на ППДБ вече обсъжда принудителна евтаназия на хора в пенсионна възраст, за да се намалят разходите от бюджета. Това ще е европейска практика, ще го въведем паралелно с още няколко други страни в ЕС. В момента тече и обучение на полицията и службите вза евентуални сблъсъци и форми на гражданско неподчинение. Разбира се, това е предположение, все още няма категорични доказателства, но има някакви знаци, трохички, които ни се подават, които сочат, че това ще се случи.
  • 14 Пич

    9 0 Отговор

    До коментар #12 от "Соваж бейби":

    Както ви прочетох коментара , и се разсмях , защото се сетих , че наградата " Дарвин " , една година беше спечелена от американец , който решил да скача с бънджи , купил си ластик , но не премерил височината на моста , от който ще скочи . И ластика се оказал значително по дълъг !

    Коментиран от #17, #24

  • 15 Кремена

    10 2 Отговор
    А не си ли задавате въпроса"Ами ако това не е само практика в Америка?" На никой не са му нужни възрастни и болни хора, които не могат да се грижат сами за себе си ,пък трябва да им се плаща и пенсия всеки месец. Сигурни ли сме че това не се случва и в нашите болници, старчески домове,рехабилитационни центрове? Защо в Б-я смъртността е толкова висока?Всички ще остареем и какво ни чака или всеки трябва предварително да си направи план каква смърт да избере за себе си.

    Коментиран от #16

  • 16 Може

    12 0 Отговор

    До коментар #15 от "Кремена":

    Да се хвана на бас , че казвате самата истина! Особено геноцида в старческите домове , е толкова редовен , та не изглежда случаен !
  • 17 Соваж бейби

    7 1 Отговор

    До коментар #14 от "Пич":

    Извода е, че е истински американец !Истината е че САЩ купуваха до скоро учени хора и по бързата процедура с паспорт ги пишеха американци .На други чужденци им плащаха идеите и се приписваха успехите на американец .Преди когато Америка беше мечта на всеки ,сега вече никой не мечтае или само някой незапознат наивник вярващ на реклами и стари филми.Днес американската мечта се срина ,дори и един айфон не могат да предложат на пазара без дефект или конкуренция на друга марка.С филмовата им индустрия същата работа .Въпрос на време е богатите кога се разбягат от там ,зщото и охраната на скъпите квартали няма да може да ги пази от мизерията и глдните хора които ги заобикалят

    Коментиран от #19

  • 18 факуса

    2 0 Отговор
    хи хи що така не им се живее в рая
  • 19 Пич

    5 1 Отговор

    До коментар #17 от "Соваж бейби":

    Американците се оказаха неимоверно глупави стратегически ! Бяха на косъм от това , да постигнат целите си , но нямаха търпение за кадифената ръкавица , и избързаха с железния юмрук. А това показа истинските им лица , и отврати целият свят !
  • 20 хайде по-сериозно

    5 3 Отговор
    Тук става дума за лично решение, което се декларира пред различни държавни органи. Не говорим за престъпления, а за възможност, човек да реши , да си замине достойно, без мъки и агония. За животните било правилно да се прекратят мъките им, без дори да могат да кажат съгласни ли са или не, а видиш ли за хората, било грешно. Срещали ли сте човек , умиращ в мъки, в нетърпими болки, който те гледа в очите, и те моли - "помогни ми да умра".
    Ако не сте......замълчете. Аз съм за това, всеки да има право да реши как да си замине от този свят, ако не е в състояние да понесе болката, страданията и личната си безпомощност.
    Не говорим за умишлено убиване на хора. А за хуманност, която може да избави човек от ада на мъките.

    Коментиран от #25

  • 21 От страни

    1 2 Отговор
    Сатанинска му работа. това им е целта - намаляване на населението. Само 500 милиона са им нужни. Не повече. Написале са го на "Скрижалите на Джорджия". Идете тъпи подлоги да видите кво ви чака. Че сте малко в грешка че некой ви има за хора.
  • 22 От страни

    1 3 Отговор

    До коментар #4 от "1234578":

    Тези хора за които пишеш имат съдбата да го преживеят. А тези които са до тях имат съдбата да са до тях да им помагат - това са изпитанията които ни дава Господ. Кои сме ние да ги отмятаме?
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 От страни

    2 1 Отговор

    До коментар #14 от "Пич":

    А на мен ми харесва американеца който решил да си измие топките в машината за пране на топки за голф в голф клуба - завалията нито е знаел с кво налягане върви водата та как е седнал отгоре и си заврел топките в машината и е натиснал копчето така и е стана победител на "Дарвин".

    Коментиран от #27

  • 25 От страни

    1 3 Отговор

    До коментар #20 от "хайде по-сериозно":

    Като искаш по сериозно - всичките болести се дават на чавек за едно пречистване и преживяване, енергията на мъченията е най чистата в космоса и затова Христос е умирал 3 часа на кръста за да очисти всичкгото лошо което сме създали. Всеки си носи своя кръст. И роднините на тоя имат изпитание да живеят и да му помагат а не да го подбутват към самоубийство.
    И да избягаш от час това не те освобождава от урока и бележката иначе нема преминаване в следващия клас.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Пич

    3 1 Отговор

    До коментар #24 от "От страни":

    Прави ли ви впечатление , че американците са абсолютни водачи в класацията на тези награди ! Вицовете за тяхната тъпотия , въобще не са вицове !

    Коментиран от #28

  • 28 От страни

    1 0 Отговор

    До коментар #27 от "Пич":

    Да. Помислих го но не написах.