Отидете към основна версия

11 923 200

Адмиралът, с който Залужни проведе тайна среща и от когото руснаците се ужасяват

  • украйна-
  • валерий залужни-
  • великобритания-
  • нато-
  • сащ-
  • русия-
  • война-
  • адмирал-
  • тони радакин

Въоръжените сили на Украйна вече са променили тактиката си след тази среща

Снимка: БГНЕС/ EPA

Един адмирал от НАТО има особено важна роля в украинската контраофанзива. Той е ключова фигура в планирането на украинската атака срещу руските нашественици и може да изиграе основна роля в победата над руската армия.

Командващият въоръжените сили на Украйна Валерий Залужни се срещна в средата на август на секретно място на полско-украинската граница с високопоставени военни от НАТО. Според The ​​Guardian „военният съвет“ се е провел на почти 500 километра от Киев и е продължил почти пет часа.

Освен Залужни на срещата присъстваха двама високопоставени военни - главнокомандващият на силите на НАТО в Европа Кристофър Каволи и началникът на британския отбранителен щаб адмирал Тони Радакин. Именно Радакин според британския вестник сега играе специална роля в стратегическите съвети на Въоръжените сили на Украйна.

Значението, което придоби фигурата на Радакин, вестникът свързва с факта, че САЩ не искат да изглеждат прекалено въвлечени в руско-украинската война, докато Великобритания, чиито въоръжени сили са значително по-малобройни, не изпитва такива страхове. Това потвърждава The New York Times, като уточнява, че началникът на началник-щабовете на армията на САЩ Марк Мили се въздържа от посещение в Украйна, включително от съображения за сигурност.

На свой ред, преди да се срещне със Залужни и Каволи, Радакин тайно посети Киев и разговаря с Владимир Зеленски в продължение на 45 минути, за да изясни плановете на украинската страна и да разбере каква помощ Украйна очаква от Запада.

Радакин по време на военната си кариера е участвал в различни мисии зад граница, а най-важното му умение е да вниква в същността на нещата, да се фокусира върху ключови въпроси и да задава прости въпроси, от отговора на които зависят детайлите. Една от целите на назначението му бе да защити свободното корабоплаване, преди всичко в Южнокитайско море и навсякъде, където китайското влияние нараства.

По време на срещата му със Залужни основният въпрос, който е бил дискутиран, е защо се бави офанзивата. Източници на The Guardian твърдят, че въоръжените сили на Украйна вече са променили тактиката си след тази среща - и се позовават на факта, че украинските войски са се отказали от удари в няколко посоки и са съсредоточили настъплението в района на град Токмак, за да достигнат в крайна сметка до Азовско море и да блокират руския сухопътен коридор към Крим.

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 119 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: