Отидете към основна версия

2 997 6

Загинали и изчезнали след наводненията в Гърция

  • гърция-
  • наводнения

От понеделник насам бурята Даниел предизвика свлачища, разруши мост, причини срутване на електрически стълбове и отнесе десетки коли в кални води, дни след като двуседмичният смъртоносен горски пожар угасна на север

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Най-малко трима души са загинали, а четирима други са в неизвестност към сряда, след като проливен дъжд наводни жилищни сгради и предприятия и унищожи инфраструктура в централна Гърция. Това съобщава "Ройтерс", като цитира изявление на пожарната.

От понеделник насам бурята Даниел предизвика свлачища, разруши мост, причини срутване на електрически стълбове и отнесе десетки коли в кални води, дни след като двуседмичният смъртоносен горски пожар угасна на север.

Тялото на възрастна жена беше открито в пристанищния град Волос, съобщиха от пожарната. По-късно се съобщава, че мъж е бил блъснат от превозно средство в района на Кардица, с което броят на загиналите от тежкото време в Гърция вече е трима.

Във вторник мъж загина, след като стена се срути във Волос и около 94 жители бяха евакуирани на безопасно място, след като проливен дъжд повреди част от техния дом за възрастни хора.

Преляла река близо до старческия дом погълна пътя и наводни гара във Волос.

Властите издирват четирима изчезнали, каза министърът на климатичната криза и гражданската защита Василис Кикилиас на предавана по телевизията пресконференция.

Около 10 души бяха блокирани на брега на поток в южната част на Пелион, каза Михалис Мицикос, местен кмет, пред телевизия Skai.

Британската туристическа компания Jet2 съобщи в сряда, че отменя всички полети и почивки до егейския остров Скиатос, най-близкия до Волос, до 12 септември поради времето. Компанията вече отмени шест полета по-рано тази седмица.

Гърция каза, че времето е било най-екстремното по отношение на валежите, откакто се водят записи.

"Вчера валежите бяха много интензивни, безпрецедентни", каза 44-годишният Василис Бациос от Волос. "В продължение на 24 часа беше без прекъсване и имаше много вода, количеството вода беше невероятно."

Обемът вода, паднал в Пелион във вторник, е равен на годишните валежи в Лондон, каза метеорологът Джордж Цатрафилиас на платформа X, известна преди като Twitter.

В сряда полицията издаде предупреждения за трафика за градовете Трикала и Кардица, тъй като не се очаква дъждовната буря да отслабне преди четвъртък.

Около 160 превозни средства и стотици екипи за спешна помощ работят в други райони, засегнати от проливни дъждове в Гърция, за да помогнат на хора в риск или със здравословни проблеми, каза Кикилиас.

Внезапните наводнения в Гърция през 2017 г. убиха 25 души и оставиха стотици без дом.

Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 2 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: