Last news in Fakti

7 Септември, 2023 07:54 2 978 6

Загинали и изчезнали след наводненията в Гърция

  • гърция-
  • наводнения

От понеделник насам бурята Даниел предизвика свлачища, разруши мост, причини срутване на електрически стълбове и отнесе десетки коли в кални води, дни след като двуседмичният смъртоносен горски пожар угасна на север

Загинали и изчезнали след наводненията в Гърция - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Най-малко трима души са загинали, а четирима други са в неизвестност към сряда, след като проливен дъжд наводни жилищни сгради и предприятия и унищожи инфраструктура в централна Гърция. Това съобщава "Ройтерс", като цитира изявление на пожарната.

От понеделник насам бурята Даниел предизвика свлачища, разруши мост, причини срутване на електрически стълбове и отнесе десетки коли в кални води, дни след като двуседмичният смъртоносен горски пожар угасна на север.

Тялото на възрастна жена беше открито в пристанищния град Волос, съобщиха от пожарната. По-късно се съобщава, че мъж е бил блъснат от превозно средство в района на Кардица, с което броят на загиналите от тежкото време в Гърция вече е трима.

Във вторник мъж загина, след като стена се срути във Волос и около 94 жители бяха евакуирани на безопасно място, след като проливен дъжд повреди част от техния дом за възрастни хора.

Преляла река близо до старческия дом погълна пътя и наводни гара във Волос.

Властите издирват четирима изчезнали, каза министърът на климатичната криза и гражданската защита Василис Кикилиас на предавана по телевизията пресконференция.

Около 10 души бяха блокирани на брега на поток в южната част на Пелион, каза Михалис Мицикос, местен кмет, пред телевизия Skai.

Британската туристическа компания Jet2 съобщи в сряда, че отменя всички полети и почивки до егейския остров Скиатос, най-близкия до Волос, до 12 септември поради времето. Компанията вече отмени шест полета по-рано тази седмица.

Гърция каза, че времето е било най-екстремното по отношение на валежите, откакто се водят записи.

"Вчера валежите бяха много интензивни, безпрецедентни", каза 44-годишният Василис Бациос от Волос. "В продължение на 24 часа беше без прекъсване и имаше много вода, количеството вода беше невероятно."

Обемът вода, паднал в Пелион във вторник, е равен на годишните валежи в Лондон, каза метеорологът Джордж Цатрафилиас на платформа X, известна преди като Twitter.

В сряда полицията издаде предупреждения за трафика за градовете Трикала и Кардица, тъй като не се очаква дъждовната буря да отслабне преди четвъртък.

Около 160 превозни средства и стотици екипи за спешна помощ работят в други райони, засегнати от проливни дъждове в Гърция, за да помогнат на хора в риск или със здравословни проблеми, каза Кикилиас.

Внезапните наводнения в Гърция през 2017 г. убиха 25 души и оставиха стотици без дом.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 тъп трол

    3 4 Отговор
    Денков е виновен. Оставка!
  • 2 Ице

    3 2 Отговор
    Да го съдят тоя Лорер.
  • 3 Биби

    8 0 Отговор
    Защо ли и в Гърция, любома дестинация на бългатите, има жертви и разрушения при наводненията?

    Коментиран от #4

  • 4 Метеоролог

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Биби":

    Погледни картата на валежите в метео.гр и ще разбереш. Специално за Волос за два дни по един тон вода на квадратен метър.

    Коментиран от #5

  • 5 Фадрома

    2 1 Отговор

    До коментар #4 от "Метеоролог":

    Ходих на остров Евия тази година. Направи ми впечетление като минавах през Истиая, че след наводненията през 2017г. около Атина коритото на реката, която през лятото има вода колкото след писс крава е изгребано с фадрома и няма никакви наноси. Същото и при Ровиес - друга река. У нас кога?
  • 6 Ико

    0 0 Отговор
    Да има съберем помощи от южното черноморие.
Новини по държави: