Last news in Fakti

7 Септември, 2023 10:01 2 956 20

Потоп по Черноморието. Защо е така и защо иде още по-лошо

  • царево-
  • наводнения-
  • глобално затопляне

В Ахтопол, Царево и Лозенец местното население с радостни възгласи отдавна затрупа и застрои всички дерета, поточета и рекички

Потоп по Черноморието. Защо е така и защо иде още по-лошо - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Защо опустошенията по Черноморието засегнаха тежко някои населени места, а други – недотам, макар проливните дъждове да бяха почти еднакви? Природата ли е виновна или човешката алчност, пита Евгений Дайнов.

От няколко дни съм в Синеморец и така, ща-не ща, се оказах в епицентъра на потопа. Е, не съвсем, защото Синеморец, Резово и някои други места не бяха съвсем под вода. Под вода бяха Ахтопол, Царево, Лозенец. И в шестте курорта валя еднакво количество. Защо три се оказаха потопени, а три – с набъбнали реки и залети мостове?

Един възможен отговор

Отговорът е почти очевиден. В Ахтопол, Царево и Лозенец местното население с радостни възгласи отдавна затрупа и застрои всички дерета, поточета и рекички. В Синеморец, Резово и Варвара подобен ентусиазъм на местното население не му бе позволено, тъй като то е разтворено в големи количества придошли отвън жители, голяма част от които пазят се опитват да пазят природата и законите от резачките и бетоновозите на местните.

Представете си, че сте едно наводнение, слизащо по склона на Странджа и искащо да стигне до морето. Стигате до покрайнините на Синеморец, Варвара, Резово. Разделяте се на десетки ръкави и, минавайки по коритата на дерета и реки, стигате до морето без да минавате през домовете на населението и хотелите на курортистите.

Апокалиптични кадри

Сега си представете, че сте наводнение, което е стигнало до покрайнините на Ахтопол, Царево или Лозенец. Искате да се разлеете по деретата, та да стигнете до морето. Дерета обаче вече няма. Тъпчете на едно място, суетите се – с всяка секунда ставате все по-голямо наводнение. Накрая ви писва и с огромна ярост руквате към поселищата на онези, които са ви лишили от деретата. И все пак стигате до морето, разрушавайки всичко по пътя си. Това е смисълът на апокалиптичните кадри, в които виждаме как истински потоп унищожава къмпинг „Нестинарка“.

Вече ме побиват тръпки само като си помисля, какво предстои, а именно – възстановяване. Ще бъдат отсечени хиляди дървета, разорани километри дюни и ликвидирани стотици декари местообитания за „справяне със стихията“. Може би този път натискът за засипване на оцелелите дерета в България ще се окаже непреодолим и следващия път под вода ще се окажат и онези места, които сега останаха недотам силно засегнати. При всички положения местните хора и техните избрани представители вече пресмятат милионите, от които ще откраднат 80 процента, с които да застроят поредните засипани дерета.

Какво правят институциите

Една от причините да съществуват институции е, че те отстояват дългосрочния общ интерес срещу краткосрочните местни и секторни интереси. Единствено институциите оттук насетне могат да направят така, щото местното население на община Царево да не си доунищожи природната от алчност. Засега, обаче, доколкото мога да се ориентирам от медиите, институциите правят точно онова, което от тях очакват местните: повтарят колко страшна е природната стихия и обещават пари.

Дори изрично - по радиото позволиха на местните да оставят за 24 часа без ток курортистите в Синеморец и Резово, вместо да изключат един незаконен трансформатор на плаж Бутамята. Самият премиер им разреши и те, разбира се, не пипнаха трансформатора, но изключиха тока на всички останали.

Добре дошли в подготовката на следващия Царевски потоп, който ще бъде по-зле от вчерашния.

Този коментар изразява личното мнение на автора и може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на ДВ като цяло.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 40 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Попа

    40 0 Отговор
    Господ ги наказа, заради алчност , крадливост и некадърност.
  • 2 Слънчака

    29 0 Отговор
    Е следващия
  • 3 Гост

    23 3 Отговор
    Много точно написано
  • 4 Защо при НРБ нямаше порои

    38 1 Отговор
    Защото имаше държава, а не кметове които идват 4 г.да крадат

    Коментиран от #7

  • 5 Хаха

    38 1 Отговор
    Преди 30 години имаше държавна фирма "Едра механизация и борба с ерозията".
    Тя работеше по план и график.
    Всяка година се знаеше кое дъно на река престой да се почиства, кой завой на река ще се раширява и укрепва, кое дере ще се чисти....
    По план и график.... Комунизъм!
    Финансираше се, държавната фирмата от Държавния бюджет, но имаше и специализиран финасов иструмент - Държавен фонд "Хидромелиорации", извън бюджетен.
    Имаше и данък "хидромелиорации", за тези икономически структори, които ползваха земни маси, дерета и реки...
    Но след 1997 година "реформаторите" от СДС и големият селски вожд Венци Върбанов, министър на земеделието и горите приватизираха държавната фирма "Едра механизация и борба с ерозията", а финансовия гений от СДС - Муравей ликвидира всички държавни финансови фондове, спря да плаща за почистване на дерета и реки, това било работа на общините....
    А какво стана с машините и работниците от приватизираната държавна фирма "Едра механизация и борба с ерозията"?
    Ами, работниците ги уволниха, останаха без работа, но все пак са строители, оправиха се по късно...
    А машините отидоха за скрап, стари били и руски...
    Но не всички, част от тях още работят по реките Струма и Места, в Гърция....

    Коментиран от #8

  • 6 Удобен момент

    14 2 Отговор
    Да се мисли за кой да се гласува
  • 7 хихи®

    5 22 Отговор

    До коментар #4 от "Защо при НРБ нямаше порои":

    Да, да имаше държава!?!?
    и
    работниците почиваха годишно безплатно 6месеца на море и 6 на балкан..
    Пенсионери в България нямаше. Живееха на Френската Ривиера. Излизаха от казината само в деня за пенсии. А тях им ги носеха със самолета на Бай Тошо. Не че пенсиите бяха малки. Самолетът беше голям....

    Коментиран от #10, #14

  • 8 Винкело

    11 1 Отговор

    До коментар #5 от "Хаха":

    Всички се вторачили и преписват мнения от фейсбук. А ето този коментар трябва да ни го прочетат и по трите телевизии.
  • 9 Слава на Евроатлантическа България

    18 1 Отговор
    Т.е. виновна е алчността и арогантността на либералната демокрация.
    НРБ бе 9 000 000 и нямаше подобни крайни случаи.
    В Евроатлантическата ни територия днес сме с 3 000 000 по малко и ще се издавим и ипотрепем..
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Павел пенев

    18 0 Отговор
    Бурите са нещо неприятно и непредвидимо, но в случая бяха полезни за българския туризъм. Приливните вълни извадиха на показ тръбите под плажните ивици,които изхвърлят фекалните води право в морето. Покажете тези снимки на доц. А. Кунчев, който заяви по телевизията,че водата на нашето черноморие е кристално чиста, а всички се връщат болни от там. Тогава идва ред на българските мародери наречени лекари, които извършват прегледи и изписват лекарства, но не работят със здравната каса и хората им пълнят джобовете с данъчно необлагаеми суми. Отврат.
  • 12 Емо

    12 0 Отговор
    Съгласен съм с написаното. Нито лев от нашите данъци за Царево и корумпата Лапчев. Те достатъчно пари измъкват от нас като отидем като туристи. Минералната вода, млякото, всички цени са 30 до 50% по-високи от София. Деретата корумпата разпродаде на безценица на "свои" фирми, които ги запълниха и постоиха хотели.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Човече, държавността

    7 1 Отговор

    До коментар #7 от "хихи®":

    по времето на бае Тодар беше хиляда пъти по-голяма отколкото сегашната.
    Независимо от ограниченията, чакането за Москвич 10 години и бананите само по Коледа.
    Сега омаш банани но нямаш държавност.
    Нямаш армия, нямаш флота, нямаш градоустройствени планове, нищо нямаш.
    И нещата си вървят от само сбебе си докато нещо чрезвичайно не стане.
    Като стане, се вижда къде сме.
    Сега виждаме с морето, преди две години видяхме с КОВИД-а и умиращите по стъпалата.
    И виждаш по пътищата какво става.

    Коментиран от #16

  • 15 Никой

    8 0 Отговор
    НИТО ЕДНА ТЕЛЕВИЗИЯ ,НИТО ЕДНА ЕЛЕКТРОННА МЕДИЯ НЕ СЕ ОПИТА ДА ПОКАЖЕ ДВАТА ЯЗОВИРА ,КОИТО "НЕ СЕ СРУТИХА " ПОД НАПОРА НА ВОДАТА А НИ БАЛАМОСВАТ ,ЧЕ ВОДНАТА СТИХИЯ СИ ДОШЛА ЕЙ ТАКА И САМО ОТ НЕБЕТО. АЛЧНОСТТА И КОРУПЦИЯТА ПО ТИЯ МЕСТА СПОМОГНАХА НА ВОДНИЯ АРМАГЕДОН. СЕГА СЛЕД ЛАП ЧЕВ ЩЕ ГЛАСУВАМЕ ЗА КРАДЕ В,ЗЕР ИДВАТ МИЛИОНИ ОТ БАЛАМУРНИЦИТЕ ДАНЪКОПЛАТЦИ , КОИТО НЕ СА И ПОМИРИСАЛИ РОДНОТО ЛАЙ, ЧЕРНОМОРИЕ
  • 16 умен

    1 10 Отговор

    До коментар #14 от "Човече, държавността":

    Къде да видиш по бай тошово, че има корупция, че има престъпления, че има наводнения? По медиите контролирани от бай тошо ли? Все едно да питаш краставичаря дали са му пресни краставиците! Тогава беше голямото нямане. Нито банани, нито маслини, нито устройствени планове, нито читава армия. Правеха панелки с по 5 входа и по 20 апартамента на вход а само с 5 паркоместа за вход. Това ли ти е устройствен план? Армия, която те учеше да се скатаваш и да пушиш! Армия с ПВО, което мята до 7 километра нагоре а натовските самолети летят на 9. Едва като дойде демокрацията разбрах, че пържените кюфтета се правят без хляб. Хляб се слагал за да станат повече кюфтета.

    Коментиран от #18, #19

  • 17 На нов глас

    3 0 Отговор
    Значиии преде време оплюха индоромите, че строили в деретата при Варна а тия мушмороци? Тия мушмороци даже засипаха деретата ,и сега "Оле мале"! А ако язовирите не бяха празни та да поемат част от водата? Лакомия за парцели,вили и печалби на пълни шушумиги. Сега са като понаакани, ама догодина ще забравят и старата песен на нов глас.
  • 18 Надробили

    5 0 Отговор

    До коментар #16 от "умен":

    При Тошо посмъртно не беше възможно да засипеш дере и да го направиш частен имот, така ,чееее сърбат това което са надробили.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Шаран БГ

    0 0 Отговор
    Сегашните историци всячески се стремят да наблегнат на лошите, грозните страни на социализЪма . Всяка една система си има своите плюсове и минуси !! След 1989 год. имаше някаква пародия на СЪД и някакви "въшливи" присъди за някого. Няма убийства " със стотици хиляди" от Народен съд. Има само прокудени около 3 милиона българи по чужди земи. Нежно, с финес. Оставени гладни на улицата, без работа , без прехрана....... И се опитват сега някой юнаци да ги изкарат родоотстъпници - тези гурбетчии, като голямата част от тях може би никога няма да се върнат. При пенсиониране, може някой да дойде тук , да изкара някоя-друга петилетка. Децата им никога няма да дойдат тук, освен като Премиер-министри от Итън, Харвард или друго ВУЗ.
    В България може да управляваш и никому не дължиш обяснение за нищо. Няма отговорност – няма наказания. Аз като върл комсомолец например, Кумета на Царево да съм го вкарал в кауша хилядо пъти !! Ама нали е наш човек, ще го почешим по гърба и пак ще го изберем за градоначаалник – добре затлачва дерета, реки. ТОЙ какво е виновен, че мостове падат, че хора се давят ? Народ мно-о-о-о-го..... Е-е-е, някой ще станат зян. Ще съчувстваме, ще сме в траур някой- друг ден. Животът си тече..........