Отидете към основна версия

2 090 29

Турците, задържани в Гърция да снимат военни обекти с дрон: Ние сме само туристи

  • шпионаж-
  • гърция-
  • турция-
  • дрон-
  • нато-
  • туристи

Турците отричат обвиненията за шпионаж

Снимка: БГНЕС/ EPA

Двамата турци, които гръцката полиция задържа по подозрение за шпионаж, твърдят, че са просто туристи, предаде гръцката национална телевизия ЕРТ. У тях са намерени камери, безпилотен летателен апарат и хард диск, предаде БТА.

Прокурорът на Пирея повдигна обвинение срещу двамата арестувани турци на 48 и 58 години за незаконно заснемане на кадри на военни обекти с дрон и за шпионаж. Той им даде срок да се явят пред съдия-следовател до следващия петък.

У тях са намерени камери, цифрови карти, преносим твърд диск и дрон, с който е заснет кратък видеоклип, в който има кадри на военноморската база на остров Порос, Централна Гърция. Всички цифрови доказателства са иззети и са предадени на криминалисти за подробен анализ и опис.

Турците отричат обвиненията за шпионаж и твърдят, че са просто туристи. По думите им намеренията им са били да снимат острова, да се разходят из полуостров Пелопонес, да обиколят Западна Гърция, да стигнат до Александруполис в Северна Гърция и оттам да се върнат с моторите си в родната им страна.

Те са пристигнали в Гърция преди пет дни през остров Хиос, придвижили са се към столичното пристанище Пирея и оттам към остров Порос.

Летящият дрон над военноморската база е бил забелязан от служители на базата, които са се свързали с полицията. След това е била издадена заповед за издирване с описание на двата големи мотоциклета на двамата турци. Патрулна кола ги е забелязала в Монемвася, Южен Пелопонес, след което последва тяхното залавяне и задържане.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: