Last news in Fakti
  Тема: Украйна

18 Август, 2023 19:00 4 518 55

Драмата на България: И мафиоти, и руски шпиони

  • русофили-
  • румен радев-
  • владимир путин-
  • българия-
  • русия-
  • украйна-
  • алексей петров-
  • война-
  • шпионаж-
  • мафия

Дилемата на България е, че за да има някакво управление, трябва да избира между хора с прякори и хора със силен проруски уклон

Драмата на България: И мафиоти, и руски шпиони - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Даниел Смилов:

Убийството на доцент Алексей Петров – политолог от Пловдивския университет – се случи в същия ден, в който във Великобритания първа новина беше делото срещу трима българи, обвинени в шпионаж в полза на Русия. Обвинените се оказаха политически симпатизанти и активисти, участвали в избирателни комисия от партиите “Възраждане” и БСП.

Още новини от Украйна

Тези две събития описват добре политическата дилема на България. От една страна е Сцилата на мафиотската държава и хората с прякори в политиката. Самият Алексей Петров не бе просто човек с минало в прохождането на организираната престъпност в България през 90-те години на миналия век. Той бе и високопоставен съветник в ДАНС и участник (по не съвсем потвърдена информация) в политически разговори на най-високо ниво между Борисов и Петков. Тази посредническа роля той беше упражнявал и по-рано, организирайки срещи между братя Галеви и тогавашния вътрешен министър на държавата.

"Мафиотска държава" и руско влияние

Самият факт, че българската официална политика се нуждае от посредник с мафията е показателен и неслучайно преди месеци “Политико” директно и недипломатично нарече състоянието на нещата у нас “мафиотска държава”.

Проблемите никога не идват сами обаче. Другата страна на дилемата е Харибдата на руското политическо влияние в България, което избива от време на време в шпионски афери или бомбастични изказвания на политици на най-високо ниво. Цели партии в страната – като “Възраждане” – всъщност съвсем открито подкрепят режима на Путин и се борят за налагането на руския управленски модел у нас. И твърдят, че за тази цел е необходимо излизане на страната от ЕС и НАТО и разделянето ѝ с “европейски ценности” като конституционализъм, демокрация и някои фундаментални човешки права и свободи. Всичко това, парадоксално, се продава под етикета за “възстановяване на българския суверенитет”, макар че резултатът би бил точно обратен: България би се превърнала в част от една възродена руска империя и нейната зона на влияние.

Удивително е, че БСП и президентът Радев, макар че не изповядват открито този идеал, реторически го подкрепят. Например, в официални обръщения към нацията или други изказвания президентът Радев почти никога нищо хубаво не е казвал за ЕС. Или ако е казвал, то е било толкова рядко, с половин уста и през зъби, че е останало незабелязано сред ентусиазираните му тиради му за “националния интерес”, “суверенитет” и предателите “войнолюбци”, които като цяло са евроатлантическите партии в България. За газово-ядрените руски обсесии на гореспоменатите политически лица не си струва и да се говори – понякога те звучат направо като представители на „Газпром“ и „Росатом“.

Единствено възможният компромис

Политическата дилема на България е, че за да има някакво управление трябва да се избира между хора с прякори и хора със силен проруски уклон. Правителството “Денков” беше единственият към момента възможен компромис. Парламентарната подкрепа от ГЕРБ и ДПС дойде срещу включването в управлението на лица, част от които са дори в глобалния списък “Магнитски”, а други са почти в него.

Бойко Борисов и Алексей Петров – от гледна точка на политико-икономическите им кариери – са нещо като сиамски близнаци. И двамата тръгват от карате-клубовете и някакви връзки със службите, участват в борческите времена, когато се наливат основите на родната организирана престъпност и след това по един или друг начин достигат върховете на българската икономика и политика. Борисов създава и партия ГЕРБ, която е голямата отлика между двамата, но и Петров е имал политически амбиции и е бил близко до власт-имащите.

Тази близост не е безпроблемна и през годините отношенията между двамата “противници” (по думите на Борисов) са се изостряли до подозрения в извършване на атентати един срещу друг. Но българската прокуратура и съдебната система като цяло са в състояние да заметат какво ли не – дори и подобни казуси. България не е първата страна в света, в която се налага мафията да бъде приобщена във властта. През Втората световна война големи гангстери от Ню Йорк получават намаления на присъдите и други облаги, като сътрудничат за възпиране на немската инфилтрация по пристанищата в САЩ. Също така те помагат с роднински и други връзки при дебаркирането на съюзниците в Сицилия.

Такова чудо като в България обаче, при което хора с прякори и минало, достойно за “Магнитски”, открито да участват във властта, е голяма рядкост и се среща в по-екзотични политически дестинации.

Какво трябва да се прави в тази ситуация? В един идеален свят, и хората с прякори, и чуждото влияние трябва да бъдат държани далеч от политиката. Уви, днешна България не е съвсем идеален свят.

Какво да се прави?

Това, което трябва задължително да се прави обаче, е да се говори истината:

1) Покойният Алексей Петров и завръщането му на публичната сцена не са продукт на ПП-ДБ: ако той е имал ценност за тях, то тя е била в способността му да посредничи с хората от неговия свят и различните му сиамски близнаци;

2) Проблемът не е в посредника, а в самата необходимост от посредничество между власт и хора с минало и прякори;

3) Този проблем не се реши с отстраняването на Иван Гешев. Самото отстраняване и инсталирането на Борислав Сарафов на поста главен прокурор е по-скоро с цел прикриване на следите и компрометиращите връзки, които станаха явни в скандалите около “атентата” срещу Гешев;

4) Самият “атентат” или опит за сплашване трябва да бъде разкрит, защото той е ключът към цял низ от събития. Нищо чудно и смъртта на Алексей Петров да е част от верига, в която влизат този атентат, смъртта на Къро и т.н. Но ако случаят с Гешев не бъде разкрит, големите съмнения върху българските разследващи и съдебни органи ще останат в общественото съзнание;

5) Ако ПП са имали идея да връщат Алексей Петров в ДАНС, то това е било сериозна грешка: едно е да използваш някого като посредник, друго е да го натовариш с власт;

6) България има нужда от правителство, което в настоящата ситуация да не прави завои към Русия. Бъдещето на страната като европейска държава зависи от едно такова правителство;

7) Службите на България имат нужда от реформиране, за да не разбираме за руските специални операции у нас от чужди служби. Така беше в казуса “Гебрев”, така стана и с тримата прясно обвинени в Англия;

8) Участието на партии на хора с прякори и съмнително минало във властта не е тяхно “изпиране”, оправдаване или реабилитация. Безпристрастно разследване и евентуално справедлив съд са единствените начини за подобна реабилитация;

9) Изключително тревожни са действията (или бездействията) на прокуратурата при Сарафов по отношение на казуси като “Барселонагейт” и “Осемте джуджета”. Впечатлението е, че липсата на прогрес по тях отново е плод на желание за обслужване на една или друга политическа фигура.

Трудна задача

Задачата пред българското гражданско общество и политическа общност е особено трудна. Тъй като опасността е двойна – и руско влияние, и мафиотизирана държава – най-лесно би било да се стовари вината върху тези, които се опитват да решат и двете задачи. Парадоксът е, че точно това са силите, които трябва да бъдат подкрепяни. Защото една мафиотизирана държава няма да гарантира евроатлантическо бъдеще на България. А едно евразийско управление няма да бъде чисто от мафия в никакъв случай. От тази гледна точка, изборът между мафия и евразийство в крайна сметка е фалшив: който избере едното, ще получи и другото.

Но решаването на двете задачи трябва да се случва, докато страната все пак има достатъчно стабилно управление. Хвърлянето на всичко във въздуха с надежда, че от само себе си нещата ще се подредят, е опасно и безотговорно. Затова, в крайна сметка обществената подкрепа трябва да е насочена към тези, които противостоят на мафиотската държава и руското влияние, но и предлагат модел на управление. Управлението им по дефиниция не може да е идеално, но отговорният гражданин е длъжен да избира най-добрата от възможните опции.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 77 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 инхи

    52 28 Отговор
    Това Дойче Веле се финансираше от Пентагона, нали?
  • 2 А50

    42 25 Отговор
    И соросоиди еничари
  • 3 Българин

    22 14 Отговор
    Писна ми ! Искам си в Украйна !
  • 4 Шуми Марица

    50 33 Отговор
    Марш, марш, с генерала наш! Генерал Радев е мажоритарно избран от народа, а не като ГЕРБ, ДБ, ПП и ДПС с платен вот.

    Коментиран от #18, #20, #27

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Момчил

    53 21 Отговор
    А американски шпиони няма ,нали ? :) Смехотворно е да се твърди,че от едните имало шпиони ,а от другите, видите ли, нямало шпиони.

    Коментиран от #11

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Сталин

    39 12 Отговор
    Няма драма всичко е нормално,кога не е било така в България последните 30 години на демокрацията,след като капи туто де капи е премиер на България вече 20 години,дори и западната преса писаха преди години че България има най големия бандит за премиер

    Коментиран от #21

  • 9 Васко делчев

    43 18 Отговор
    О, Господи, какви тъпи журналисти!!! На са ни инсталирали във власта сащски агенти-подлоги, пълна измет, те за руски шпиони говорят.... Празни мисли на празни хора...
  • 10 Хихихи..

    26 10 Отговор
    Мафиоти,руски шпиони и краварски слуги.Чакаме като в "Тумбстоун" да започне пукотевицата.Ако ме нацелят,включвам се и аз,нема кво друго да правя..
  • 11 Сталин

    39 17 Отговор

    До коментар #6 от "Момчил":

    Ами те целия парламент са американски шпиони ,нали са сглобени от посолството
  • 12 мдда

    29 30 Отговор
    Вън руските матрьошки от властта!!!
  • 13 Големи глупости

    37 15 Отговор
    "Мафиотската държава" е на посолствоТО.

    ..и това го знае вече всяко дете !!
  • 14 Васко делчев

    29 20 Отговор
    Господи, какви кухи журналисти имаме.... На държавата ни са назначени сащски агенти по върха - най-голямата измет на обществото- те говорят за руски агенти... Празни мисли на празни хора..
  • 15 Подлога

    21 16 Отговор
    Смилов, на лизинг ли си? Колко взимаш?

    Коментиран от #22

  • 16 А Буров

    23 14 Отговор
    DW - информационната агенция на служител номер едно на ЦРУ Дьорд Шорош с позивна Джордж Сорос.
  • 17 и двете са плод

    28 5 Отговор
    На ДС и БКП. Това е България, дълбоко вкоренен ген за родопредателство!!
  • 18 Радеффх

    21 18 Отговор

    До коментар #4 от "Шуми Марица":

    Е избран от БКП да продължи театъра по източване на България стартирал на девети септември.
  • 19 дилов син

    18 9 Отговор
    Даниел вече явно пийва повече и от мен и тогава му идват "литературните" заложби.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 А Буров

    13 9 Отговор

    До коментар #15 от "Подлога":

    Води се на щат при Сорос.
  • 23 Параной Патологин

    7 2 Отговор
    Не. Не е от параноята. Хич.
  • 24 Някой

    24 16 Отговор
    За руските шпиони вече разбрахме. Кажете нещо за ония назначени от посолствоТО да управляват територията.

    Коментиран от #34

  • 25 пълзящ фашизъм

    17 13 Отговор
    Скоро ще започна да карат в Белена всеки, който не подкрепя "СГЛОБКАТА"! Защото е "ОДОБРЕНА" от Посолството! Който не е с тях е руски шпионин......
  • 26 без имена

    10 8 Отговор
    да бе , смислов. вие не сте виновни. за нищо не сте виновни. вие само положителни работи правите....вервам ти . толкова некомпетентно правителство.....аматьори и шарлатани...
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 ХАХАХА

    9 6 Отговор
    Драмата на България: турски шпиони и колониализъм!
  • 29 ХА ХА

    9 4 Отговор
    Много знаеш ти кой какво!
    Гласувах за радев и пп безплатно и против бойко. Сега съжалявам и за двата си избора, не защото не съм гласувал за някой друг, а защото съм си изгубил по един цял ден заради тия 💩💩💩 и🐀🐀🐀, вместо да си ходим на риба. Нооо това ще се поправи, повече никво гласуване.
  • 30 ТаУмВзе

    8 6 Отговор
    Палавата Пропаганда на Овче Зле ли? БУХАХАХХАХХАХА Зависи от Пациентите, Кой ПАМЕТНИК ИМ СЕ КЪРТИ ДЕ“
  • 31 !!!?

    10 1 Отговор
    Тя: Ти мафиот ли си или руски шпионин !!? Джон Инглиш: Ако ти кажа ще трябва да те убия !!!?

  • 32 САТЪРА НА ХАНА

    12 2 Отговор
    СКОРО СЛЕД ДОЦЕНТ ПЕТРОВ И ДОКТОР РАПОНЕВ ЩЕ СЕ СРЕЩНЕ С УКРАИНСКИТЕ ГИНЕКОЛОЗИ:)
  • 33 нямат умора тия мошета

    9 9 Отговор
    ама разбира се щом е дойче зеле в булгария има само руски шпиони американски няма ни един еле пък за подлоги да не говорим…
  • 34 ХА ХА

    9 4 Отговор

    До коментар #24 от "Някой":

    ХА ХА и двете суполства са еднакви, единствената разлика е че едните имат пари а другите нямат.

    Коментиран от #40

  • 35 Приземен

    8 6 Отговор
    Драмата на България са 80-те процента! Всичко останало - и Симеончо, и Разбойко, и Копейко, и тия двете от заглавието са само следствие.
  • 36 ИСТИНАТА

    10 2 Отговор
    МНОГО ТОЧНО КАЗАНО....... АБСОЛЮТНАТА ИСТИНА ЗА НАЙ - ГОЛЯМО СЪЖАЛЕНИЕ..........
  • 37 еалиста

    10 7 Отговор
    Засрамете се да пишете за руски шпиони , за украинската фашистка хунта - победители! Тези дето пишат подобни статии или са скъпо платени или мислещите хора ни правят на луди! Ако сте честни публикувайте колко военни бази американски има в БЪЛГАРИЯ и в целият свят! Тез кръволоци ги смятате за наши "братя", но ние смятаме, че сме окупирана държава и тройната стлобка с Тагарев са предатели - българоубийци!
  • 38 Българин

    12 8 Отговор
    Румен Радев, този глупав папагал е личният слуга на неговият бос Путлер.
  • 39 Експертът на гешеф от Мосад

    9 3 Отговор
    За всички останали шпиони от приятелски и не толкова приятелски държави, НПО -та, грантаджийски организации и какви ли още не, няма проблеми, но руските изведнъж се оказаха много опасни.
  • 40 🐘🐘🐘

    3 3 Отговор

    До коментар #34 от "ХА ХА":

    В случая руското има и дава , другото има , ама не му се дава , щото не сме му толкова интересни
  • 41 Къде е Копейката?

    8 6 Отговор
    Що го няма на снимката? Как може да не се снима с господаря си? Не го е срам!
  • 42 Дост

    1 3 Отговор
    Румели е територия на полумесеца. Скоро милиони ще населят територията.
  • 43 Стършел

    5 1 Отговор
    Барета бивша, бивша мутра и сега пишат и тилата ДОЦЕНТ.
    Българите в Англия били яли много хляб за закуска и говорели руски, или български и бдителния барман веднага се обадил на Шерлок Холмс и ето ти надут балон.
    Въобще синджир марка а ла ДЗ.
  • 44 Порно

    3 3 Отговор
    Да добавим и откровени краварски подлоги като тоя , продал се за сигурната заплатка, прибавете и Галя от посолството, и картината става пълна.
  • 45 Ами да

    5 0 Отговор
    Ама малко българи четат, мислят и разбират какво и защо се случва! Трябва ни образование и време, които нямаме!
  • 46 Матей преображенски

    1 2 Отговор
    Пак ли руските шпиони подхванаха,въх каква задача ,нямало читави русофоби,та дирят сред крими-контингента да назначат на висши длъжности,уж избрани на избори,пък то всичко абракадабра с изб.машини.
  • 47 България

    2 1 Отговор
    Гъмжи от Руски Подложки и Продажници .
    Лошото е че Рублата ,взе да потъва .
    Дивидентите се топят.
  • 48 Авгиеви Обори

    4 0 Отговор
    Причината хора от ъндерграунда с цветисти прякори да са част от интериора на политическата сцена и управлението на България е именно покровителството от страна на Брюксел и Вашингтон ! Важното е да им козируват и да се съгласяват с всичко което им се нареди , че и нещо повече ! Огромна част от окрадените милиарди от еврофондове отиват в банковите сметки на управляващите на съответните държави ! Така и вълка е сит и агнето цяло ! А за народа български остават само изпарения от еврофондовете ! Задавате ли си въпроса защо Румъния ни изпревари с 200 , а за Унгария да не говорим ?!
  • 49 Ам чи

    1 1 Отговор
    ЩО БЕ СМИЛОВ ЯВИХА СЕ НОВИ ЛИЦА КИРЧОКОКОРКОВЦИ БАРАБАР С РАШКОВЦИ И АТАНАСОВЦИ И БОЙКИКЕВЦИ ТАГАРЕВЦИ И РАЗНИ ГАБРИЕЛ МАРТИН ДИМИТРОВЦИ И РАДАНЧОВЦИ ВСЯКАКВИ ТЪНКИ ДЕБЕЛИ УМНИ И ПРОСТИ П...КИ КВО НЕ ТЕ КЕФЯТ Е ИМАЛИ МНОГО ТОАЛЕТНИ ИЛИ МИНАЛОТО ИМ БИЛО ПОЗАЦАПАНО НЯМАЛИ ЕДНО СВЪРШЕНО НЕЩО ЗАД ГЪРБА СИ БИЛИ СКЛОННИ КЪМ ПРЕНЕБРЕГВАНЕ НА ИСТИНАТА СГЛОБКИ И ДАЛАВЕРКИ НЕ БИЛИ ПЛАТИЛИ МАЛКО ДАНЪЦИ И НЕ ИМ СТИГАЛ АКЪЛА ДА СЕ ОГЛЕДАТ ЗА КАМЕРИ ПРОДАВАЛИ ИЗМИСЛЕНИ ЛЕКАРСТВА С ИЗМИСЛЕНИ ДИПЛОМИ СЪВЕТВАЛИ ПРАВИТЕЛСТВО ДЕТ СИ ЗАКОПА ДЪРЖАВАТА МАЛКО СЕ ПО НАПЛЮЛИ ПОСЛЕ СЕ ПОЦЕЛУВАЛИ Е СЛУЧВА СЕ НЕ БИЛИ НАЯСНО КОЙ ПОЛ СА ТА СУПЕР ОРА БЕ И НАЙ ВЕЧЕ ПАТРИОТИ БЕ СМИЛОВ
  • 50 Ам чи

    1 2 Отговор
    ДАЖЕ ИМА И ФАУНА БЕ СМИЛОВ ЕДИН ЖИРАФ ,ЕДИН МИШОК ДЖУДЖЕ МРАВОЯД ЕДНО НЕЩО НАРЕЧЕНО АНАНИЕВ ДРУГО МИРЧЕВ ТА НЯМА МЯСТО ЗА ПЕСИМИЗЪМ А БЕ ЗА ЛЕНА Е ЯСНО АМА СЪС СПЕЦОВ КВО СТААА ПИТАМ ЗА КОКОРЧО
  • 51 Гледай ти

    3 1 Отговор
    Странна държава е България!...Държава в която доценти по национална сигурност(вероятно с "купена" титла) не могат да гарантират собствената си сигурност и умират геройски пред погледа на охраната си, която гледа от има няма километър какво става.Да не говорим за другите неща, само това е показателно и стига да кажем - "Да ти имам и държавата"
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Б52

    1 1 Отговор
    По глупав анализ не бях чел. Европейски ценности, руски модел и тем подобни привидения. Нито има европейски ценности нито модел на Путин . Ако ги имаше поне едното от двете щеше да е в някакъв порядък, а те не са. Така че бъдете обективен( ако можете, зависи от грантовете разбира се) и пишете истината. България е страна без какъвто и да е суверенитет и най-лошото без желание да притежава такъв. А Русия отдавна е загубила интерес и желание да упражнява какъвто и да било контрол у нас, може би има остатъчни бизнес интереси но нищо повече.

    Коментиран от #55

  • 54 Чекмедже бабаит

    0 0 Отговор
    понеже сме демокрация шпионите идват от изток а когато бяхме комунизъм шпионите идваха от запад. то е до болка ясно накаде трябва да гледаме и кой ни оправя
  • 55 Дедо Пене

    0 0 Отговор

    До коментар #53 от "Б52":

    АБСОЛЮТЕН НАИВНИК, КОЙТО Е МНОГО УДОБЕН НА РУСКАТА ПРОПАГАНДА!