Отидете към основна версия

2 129 40

Нагорни Карабах: когато родното ти място се превърне в ад

  • нагорни карабах-
  • война-
  • арменци-
  • армения-
  • русия-
  • кавказ-
  • азербайджан-
  • ссср

Хиляди хора бягат от Нагорни Карабах. За много от тях няма да има връщане назад.

Снимка: БГНЕС/ EPA

При експлозия в склад за гориво в Нагорни Карабах има най-малко 20 загинали. Около 300 души са били ранени и откарани в болница. Десетки от тях са в критично състояние, пише германската обществено-правна медия ARD. Този инцидент само усложнява ситуацията в района, където беше постигнато примирие след нападението, извършено от Азербайджан през миналата седмица.

Сега десетки хиляди хора бягат от Нагорни Карабах. За мнозина навярно няма да има връщане назад. Владик и 11-членното му семейство имат само една кола и недостатъчно гориво, разказва германската обществено-правна телевизия ZDF. За да успеят да избягат, децата се качват в багажника на автомобила. Не остава много място за вещите им, но те са щастливи, че успяват да стигнат до Армения. Владик разказва пред германската медия, че е оставил всичко в Нагорни Карабах - триетажна къща с прасета, кокошки и всичко останало.

13 500 души вече са избягали в Армения

След ескалацията на напрежението от миналата седмица проарменските бойци подписаха споразумение за прекратяване на огъня. В понеделник ръководството на региона заяви, че всеки, който иска да замине за Армения след военната операция на Азербайджан, може да го направи. По пътищата, водещи от Нагорни Карабах към Армения, вече има задръствания. На хората, които искат да заминат, ще бъде предоставено безплатно гориво, заявиха властите в Нагорни Карабах. Според правителството в Ереван, досега в Армения са пристигнали най-малко 13 550 от общо около 120 000 етнически арменци, пише АРД.

Мнозина не са успели да вземат почти нищо със себе си

Стотици семейства са в същата ситуация като Владик. Някои не носят повече от две торби със себе си, разказва ZDF. “Загубихме дома си, мястото, където живеехме - Нагорни Карабах. Защо ни унижават по този начин, защо светът не се намеси”, възмущава се местната Лора пред германската медия. Скръбта на хората, бягащи от Нагорни Карабах е примесена с гняв. Много от тях се чувстват изтласкани от Азербайджан - заклетия враг, който нападна родината им миналата седмица. И сега е поел управлението там. Местните хора се опасяват, че азербайджанските власти ще ги лишат от правата им и се страхуват от военните части. В предишните войни в Нагорни Карабах и двете страни са извършвали престъпления, припомня ZDF.

Катастрофални условия

Един от бягащите от Нагорни Карабах - Марут Ванян, публикува видеа от родния си град Степанакерт в социалните мрежи. На тях се виждат деца и бабите им, които се укриват в църква, виждат се и други деца, които събират дърва, за да си сготвят нещо на огън. Там няма газ, няма електричество. Няма и почти никакъв сигнал на мобилните телефони - а точно той е единствената връзка със света. Хората в Степанакерт се събират на групички, за да ползват малкото налично електричество и зареждат мобилните си телефони от пунктовете на Червения кръст, разказва ZDF. "Степанакерт се е превърнал в огромен бежански лагер", пише Ванян в социалните мрежи.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 6 гласа.

Свързани новини