Last news in Fakti

4 Октомври, 2023 15:37 4 815 16

Баку разкри как ще "интегрира" арменците от Нагорни Карабах

  • нагорни карабах-
  • арменци-
  • армения-
  • азербайджан-
  • интеграция-
  • русия-
  • война-
  • ссср-
  • кавказ

Живот по правилата на Баку - това обещава Азербайджан на арменците, които останат в Нагорни Карабах

Баку разкри как ще "интегрира" арменците от Нагорни Карабах - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Администрацията на азербайджанския президент Илхам Алиев оповести своя "план за реинтеграция" на тези части от арменското население, които са решили да останат в Нагорни Карабах след прекратяването на съществуването на непризнатата република. От 21 до 29 септември пълномощникът на държавата по връзките с арменците е представил и обсъдил тези планове с жителите на градовете Евлах и Ходжали, съобщават от президентската пресслужба. Планът гарантирал равенство на правата и свободите, както и сигурността на всеки жител "независимо от неговата етническа, религиозна или езикова принадлежност".

Реинтеграцията ще преминава "в рамките на териториалната цялост и суверенитета на Азербайджан на основата на неговата конституция, законите и международните ангажименти", подчертават в администрацията на Алиев. Освен това Баку уверява, че гарантира на арменците от Нагорни Карабах правото на запазване и развитие на техните етнокултурни особености, възможността за по-нататъшно използване на арменския език, както и - че ще осигури свободата на вероизповеданието и охраната на културните и религиозни паметници.

Животът в региона ще бъде по правилата на Баку

Териториите, на които живеят етнически арменци, ще се управляват от специални представителства на азербайджанския президент, става ясно още от плана. Към тази дейност могат да бъдат привлечени и местни жители, но не е уточнено в какъв статут. Градските власти ще бъдат сформирани чрез избори, а охраната на обществения ред и сигурността ще се поддържат от органите на вътрешното министерство на Азербайджан.

Основна валута в региона ще стане азербайджанският манат. От Баку заявяват, че за жителите на Нагорни Карабах ще има данъчни, митнически и други облекчения, а фермерите ще получат субсидии и ще бъдат освободени от всички данъци, освен от поземления.

Над три четвърти от населението на Карабах са избягали

Оценките на Ереван гласят, че в последните няколко дни (след военната операция на Азербайджан от 19 септември и оповестеното решение за прекратяване на съществуването на републиката) от Нагорни Карабах са избягали над 100 000 арменци, т.е. над три четвърти от населението на непризнатата република. Армения обвинява Азербайджан, че възнамерява да проведе етнически чистки в региона. На първи октомври няколко хиляди етнически арменци проведоха демонстрация в европейския квартал в Брюксел с настояването за въвеждането на санкции спрямо Баку.

Автор: Роман Сулима


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Калпазанин

    14 3 Отговор
    Какво повче да искат, е ско не се за въртят пак покрай тях говеда от обора да го подкокоросват
  • 2 Факт

    15 29 Отговор
    Руснаците нека не забравят че Чечения и Дагестан са Турски както и всичконоколо река Терек Таджикистан Узбекистан и тн.
  • 3 Българските турци

    23 2 Отговор
    Азербайджан се отказа да участва в срещата с ЕС в Испания !

    Коментиран от #11

  • 4 Да, да

    17 17 Отговор
    вълкът се кълне да пази агнетата… Вярвам, вярвам…

    Коментиран от #9, #10

  • 5 Прекалено

    14 6 Отговор
    е хубаво за да е истина...

    Коментиран от #12

  • 6 Българските турци

    14 3 Отговор
    Видяхте че учението на Сащ с Армения не е от загриженост за Армения и арменците или операция за сплашване на Русия !...По скоро беше тестване на рефлексите и загриженост от проникването на китайския проект "Един път, един пояс" през арменско-иранския клин на Зенгезур между Азербайджан и Турция !...
    Там няма плячка !?... Има геополитика !...Едни се мъчат да спрат, а други да прокарат пролуката през Зенгезур ... тоест проекта "Един пояс - един път" или идеята "Туран",или пък трасето на средния път между "Изтока и Запада" ! Както и да го наречете , много е явно, че става нещо което ще влияе изключително на развоя на събитията през следващите години !!!
  • 7 По правилата на Баку

    13 7 Отговор
    Т. е. без повече грабежи, кражби и убийства. Ами то кой нормален арменец ще остане ако не може да върши тези неща?
  • 8 Турчин

    5 3 Отговор
    "Реинтеграцията ще преминава "в рамките на териториалната цялост и суверенитета на Азербайджан на основата на неговата конституция, законите и международните ангажименти" .
    А как живеят турците в България от 03.03.1878?
    Какво се правите на чукнати бе лумпени?
  • 9 Турчин

    6 7 Отговор

    До коментар #4 от "Да, да":

    Както " агнето във вълча козина" опази срещуположните си. Каквото посееш, това и ще жънеш. Вие българите също. Да не мислите, че две забравили 1968-89? Да не мислите че сме ви простили за всичко сторено?
    НЕ.НЕ.НЕ.
  • 10 Турчин

    4 4 Отговор

    До коментар #4 от "Да, да":

    Както " агнето" запази "вълка" през 1991-94 години.
    Просто всички народи на Балканите и Кавказ трябва да знаят, че АКО ТИ ВЪЗПИТАВАШ ДЕТЕТО СИ КАТО ВЪЛК, НЯМА КАК АЗ ДА ВЪЗПИТАВАМ МОЕТО ДЕТЕ КАТО АГНЕ. ТОВА Е ПРЕЖДЕМРЕМЕННА СМЪРТ. НИКОГА ЕДИН, ПРЕНАДРЕЖАЩ НА ТУРСКА ЕТНОСТ ОТ СРЕДНА АЗИЯ ДО АДРИЯТИКА НЯМА ДА ГО ПОЗВОЛИ ЗАЩОТО ЗНАЕ КАКВО ГО ОЧАКВА, ПРИ ЗАКОНА НА КРЪСТА.
  • 11 Друг български турчин

    6 3 Отговор

    До коментар #3 от "Българските турци":

    Браво на Азербайджан, чуват се стъпките на Великия ТУРАН..
  • 12 Турчин

    8 0 Отговор

    До коментар #5 от "Прекалено":

    Когато арменята го казваха беше истина,защото избиха 150.000, 4000 безследно изчезнали и 1,5 прокудени. Когато кръстоносец го прави по-хуманно ли става бе пезененгин ?

    Коментиран от #13

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 боже мой!

    0 3 Отговор

    До коментар #13 от "Като -кото":

    Бива ли човек да е толкова непросветен !?Кога станаха от 1000000...на 5000000? И сега защо са избити тези 500000-1000000 арменци? Защото арменците са подкокоросани от русия за да нападнат турското население в империята . Арменците започват да избиват турците , като жертвите дори надхвърлят 2000000 включително умрели от студ хора , прокудени от родните им места. Армията е далеч, и отнема време докато се придвижи до там.
  • 15 Dw публикува пропаганда

    2 1 Отговор
    Тъй като случаят в Нагорни Карабах е абсолютно същия като в Косово където демократичните САЩ и НАТО се намесиха и основаха нова държава защото имало геноцид срещу албанците. Само, че сега има 100% геноцид срещу арменците в Нагорни Карабах и демократичните САЩ и НАТО си траят защото в случая така им изнася. В Нагорни Карабах да изселени всички арменци а DW се опитва да замаже положението защото ЕС получава Азерския газ който идва от държава подлежаща на санкции/правя пълна аналогия със Сърбия/.
  • 16 Христов

    2 0 Отговор
    "На първи октомври няколко хиляди етнически арменци проведоха демонстрация в европейския квартал в Брюксел с настояването за въвеждането на санкции спрямо Баку.".......Европейския квартал в Брюксел, Бог да я прости Европа!