26 Септември, 2023 20:41 2 116 40

Нагорни Карабах: когато родното ти място се превърне в ад

  • нагорни карабах-
  • война-
  • арменци-
  • армения-
  • русия-
  • кавказ-
  • азербайджан-
  • ссср

Хиляди хора бягат от Нагорни Карабах. За много от тях няма да има връщане назад.

Нагорни Карабах: когато родното ти място се превърне в ад - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

При експлозия в склад за гориво в Нагорни Карабах има най-малко 20 загинали. Около 300 души са били ранени и откарани в болница. Десетки от тях са в критично състояние, пише германската обществено-правна медия ARD. Този инцидент само усложнява ситуацията в района, където беше постигнато примирие след нападението, извършено от Азербайджан през миналата седмица.

Сега десетки хиляди хора бягат от Нагорни Карабах. За мнозина навярно няма да има връщане назад. Владик и 11-членното му семейство имат само една кола и недостатъчно гориво, разказва германската обществено-правна телевизия ZDF. За да успеят да избягат, децата се качват в багажника на автомобила. Не остава много място за вещите им, но те са щастливи, че успяват да стигнат до Армения. Владик разказва пред германската медия, че е оставил всичко в Нагорни Карабах - триетажна къща с прасета, кокошки и всичко останало.

13 500 души вече са избягали в Армения

След ескалацията на напрежението от миналата седмица проарменските бойци подписаха споразумение за прекратяване на огъня. В понеделник ръководството на региона заяви, че всеки, който иска да замине за Армения след военната операция на Азербайджан, може да го направи. По пътищата, водещи от Нагорни Карабах към Армения, вече има задръствания. На хората, които искат да заминат, ще бъде предоставено безплатно гориво, заявиха властите в Нагорни Карабах. Според правителството в Ереван, досега в Армения са пристигнали най-малко 13 550 от общо около 120 000 етнически арменци, пише АРД.

Мнозина не са успели да вземат почти нищо със себе си

Стотици семейства са в същата ситуация като Владик. Някои не носят повече от две торби със себе си, разказва ZDF. “Загубихме дома си, мястото, където живеехме - Нагорни Карабах. Защо ни унижават по този начин, защо светът не се намеси”, възмущава се местната Лора пред германската медия. Скръбта на хората, бягащи от Нагорни Карабах е примесена с гняв. Много от тях се чувстват изтласкани от Азербайджан - заклетия враг, който нападна родината им миналата седмица. И сега е поел управлението там. Местните хора се опасяват, че азербайджанските власти ще ги лишат от правата им и се страхуват от военните части. В предишните войни в Нагорни Карабах и двете страни са извършвали престъпления, припомня ZDF.

Катастрофални условия

Един от бягащите от Нагорни Карабах - Марут Ванян, публикува видеа от родния си град Степанакерт в социалните мрежи. На тях се виждат деца и бабите им, които се укриват в църква, виждат се и други деца, които събират дърва, за да си сготвят нещо на огън. Там няма газ, няма електричество. Няма и почти никакъв сигнал на мобилните телефони - а точно той е единствената връзка със света. Хората в Степанакерт се събират на групички, за да ползват малкото налично електричество и зареждат мобилните си телефони от пунктовете на Червения кръст, разказва ZDF. "Степанакерт се е превърнал в огромен бежански лагер", пише Ванян в социалните мрежи.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 с туркоговорящи съседи

    16 23 Отговор
    винаги е проблем

    Коментиран от #8, #25

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Реалист

    12 2 Отговор
    Пръд.нало на зеле

    Коментиран от #7

  • 4 Спецназ

    22 2 Отговор
    Американците им назначиха на арменците ПАШИЯН!

    Той за тях че е Горбачов, каквото направи на Съветския съюз!

    ТИЯ където се намесят по 20 години трева не никне! ФАКТ!
  • 5 Рамзан Волфович Шойгу-чист руснак

    28 8 Отговор
    Преди тридесет години арменците постъпиха несправеднливо с азерите, като ги изгониха от Нагорни Карабах. В момента плащат за сляпата си вяра в "съюзникът" русия. От чисто икономическа гледна точка, арменците се оказаха пречка за развитието на региона, която все по-могъщата Турция и огромна амбиция на Ердоган, нямаше как да не отстранят на всяка цена.

    Коментиран от #18

  • 6 Естествен Интелект

    17 1 Отговор
    Като избирате кравофила Пашиннян - това ще постигнете....

    Коментиран от #12

  • 7 Естествен Интелект

    5 0 Отговор

    До коментар #3 от "Реалист":

    Не са трътнали - така си миришат.
  • 8 Турчин

    29 14 Отговор

    До коментар #1 от "с туркоговорящи съседи":

    Винаги е проблем с тези,които турците са ги смятали доверени наций. Българите също спадат към гях. А арменците са най-богатите в Османската империя. По-богати от сега в Армения. Но не им стига. Удрят турската армия в гръб през ПСВ, помагат на руската армия, записват се доброволци в нейните редици. Палят,колят села и градове, досущ както през 1991-94 в Карабаг.
    Каквото посееш,това и ще жънеш.

    Коментиран от #13, #15, #38

  • 9 Параатлантик

    20 2 Отговор
    Пишманян е виновен......ша ми прави маневри с кравите. Ай ся оправяй се
  • 10 Европейски Съюз

    10 5 Отговор
    Не можем да си позволим в момента да се караме с Азарбайджан заради с Армения, защото много се нуждаем от азерски газ

    Коментиран от #11

  • 11 Естествен Интелект

    11 2 Отговор

    До коментар #10 от "Европейски Съюз":

    Двойните стандарти са ви втора природа. Ясни сте.
  • 12 куку

    3 7 Отговор

    До коментар #6 от "Естествен Интелект":

    и какво е направил толкова тоя Пашиян - 1 човек да е проблем за руснаците голям , ай стига фе. Фокусници

    Коментиран от #14, #16

  • 13 Историк

    15 12 Отговор

    До коментар #8 от "Турчин":

    Геноцида на арменците е извършен преди първата световна война, и да търсиш оправдания за кланетата над християните неможеш да промениш фактите

    Коментиран от #21, #22, #23

  • 14 Естествен Интелект

    8 2 Отговор

    До коментар #12 от "куку":

    Въпрос на принципи. Когато Русия те пази, а ти мушкаш ножчета в гръб - това е резултата, Бруте.
  • 15 не с прав

    8 4 Отговор

    До коментар #8 от "Турчин":

    Армения се е стремяла към независимост. Вярно, получи я след разпада на СССР.
    Конфликта в Нагорни Карабах е стар. Досега Русия го контролираше и осигуряваше стабилност, както между другото, руски контингет продължава да пази границата на Армения с Турция.
    Обаче, няма как да се обърнеш срещу ръката, дето е хранила и да очакваш че тя ще продължава да те гали, еле па да дава свидни жертви и да се бие вместо теб. В тзои единствено контекст, мога да се съглася с теб
  • 16 куку

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "куку":

    правил маневри сега с 20тина американци --перфидна подмяна на следствие с причина

    Коментиран от #17

  • 17 куку

    1 2 Отговор

    До коментар #16 от "куку":

    естествено , че ще търси подкрепа , както нас - в НАТО
  • 18 каква

    10 6 Отговор

    До коментар #5 от "Рамзан Волфович Шойгу-чист руснак":

    сляпа вяра в "съюзникът" Русия, бе?! Докато Русия ги бранеше, те нямаха проблеми.
    Мислиш ли, че руснаците не виждат какви ги върши Армения? В крайна сметка, докато азерите превземаха Нагорни Карабах, арменците провеждаха съвместно обучение с НАТО. Да бяха го прекратили и отишли да защитатват своя народ! Защо чакат все "съюзникът" Русия да им решава проблемите? Защо не отидат и не пазят сами границите си?
    Жал ми е за арменците, защото са много близки до нас като народ. Но, нещо можеха и сами да свършат.
    Не може да се кланят на нов брат, а да чакат стария да им върши работата (ако стария се бореше вместо тях, докато тия се подлагаха на новия, то щяхме да обявим стария за л..уд, нали!).
    Логично е, щом се кланят на НАТО, то следва НАТО да ги защити. Ама няма, щото Турция е в НАТО и одобрява всичко, което се случи в Нагорни Карабах.
    Там ще пламне, ама да видим кога и кой ще гаси!

    Коментиран от #19

  • 19 Рамзан Волфович Шойгу-чист руснак

    9 8 Отговор

    До коментар #18 от "каква":

    Трябва да си много наивен, за да вярваш, че русия и да искаше, можеше да защити Армения. Ситуацията се промени драстично-Турция е във възход, докато русия в упадък. Нямаше как да отделят значителни сили за някаква операция в контекста на запека в Украйна. Ердоган е наясно с това и Пути също.

    Коментиран от #20

  • 20 мислиш

    7 0 Отговор

    До коментар #19 от "Рамзан Волфович Шойгу-чист руснак":

    ли, че Нагорни Карабах си заслужава влошаването на отношенията между Русия и Турция?
    Ако наистина го мислиш, то си в голяма заблуда. Това е регион, който докато съществуваше СССР беше формално част от Азербайджан, но населен предимно от арменци. Е, ако питаш арменците, това е една от най-красивите и плодородните области на Армения, ама да не збравяме, че има и други прекрасни арменски обекти не са в границите на самата държава :).
    Обаче, за Русия Нагорни Крабах е само един от ключовете, с които държат региона под контрол.
    Не считам нито Путин за лекомислещ, нито онази лисица Ердоган.
    Това по-скоро е демонстрация към Армения - искате нов голям брат, няма проблем, но ще си поемете всички рискове от подобен акт. Русия си позволява подобно неглижиране, защото е наясно, че нито САЩ, нито НАТО ще предприемат действия срещу Турция, т.е. проблема ще си остане и ще си кърви.
    Така че, арменците платиха огромна цена за "предателството" си, все пак всичко се случи, докато арменците провеждаха обучение с НАТО (в това има силен символизъм, който повечето арменци са разбрали).
    По съм склонен да приема, че "справедливостта" възтержествува, защото и Турция и Азербайджан бяха наясно, че Русия няма да се намеси, поради поведението на Армения, а и донякъде подобен развой е удобен за Русия

    Коментиран от #24

  • 21 Турчин

    10 6 Отговор

    До коментар #13 от "Историк":

    Не е , и арменските терористи и главорези посочват 1915 г. Турция е във война. Чети историята фалшив историк. Каквото и да е, никой няма правото са изменя на Родината си. Точка.
  • 22 Турчин

    16 9 Отговор

    До коментар #13 от "Историк":

    Ако исторически се спрем, кой колко е клал, с сигурност и болшинство българите и арменците ще спорят за първо място. Не сте ли вие българите, които прогонихте 350.000 мирни турци от бащините им огнища и окрадохте животните, имуществото, парите им? Защо сега плачете за арменските палачи? Те направиха същото през 1991-94 срещу азербайджанското население но в по-големи бройки и във по-кървав вид. 150.000 избити, 4000 безследно изчезнали и 1.5 милиона бежанци.
    Кръстоносците надделяха над Османската империя и мюсюлманите и те пишат историята с бол нули за християнските загуби и нито един загинал мюсюлманин. Но цял свят видя лицето ви в Карабаг, Босна и Херцеговина, Косово и вече никой не вярва ,че християнинът е милостив. Аз също не вярвам, защото от личен опит знам на каква мерзост и безчовечност сте способни дори и към своите братя. Видях и го преживях лично. Пишман историк.

    Коментиран от #28

  • 23 Турчин

    13 8 Отговор

    До коментар #13 от "Историк":

    Никога не е имало геноцид над когото и да е в Османската империя. Имало е геноцид от руснаците в Кавказ и Средна Азия, от българите сърбите, гърците на Балканите срещу турците. Но никога Османската империя не е пожелала и приложила геноцид над което и да е население в своите граници. Последният геноцид срещу турците в България беше през 1968-89 години и е запечатана на телевизионните камери. В Азербайджан арменците извършват геноцид през 1991-94 . В Чеченистан руският геноцид още продължава. Още примери искаш ли?
  • 24 Турчин

    7 8 Отговор

    До коментар #20 от "мислиш":

    И област Кърджали е населен главно с турци е и? Копраим?

    Коментиран от #31, #32, #35

  • 25 Турчин

    8 5 Отговор

    До коментар #1 от "с туркоговорящи съседи":

    Ще ти е необходимо да си избереш друга география за живеене. Препоръчвам ти Южния или Северния полюс на другите места все ще срещнеш турчин.

    Коментиран от #27, #34

  • 26 Родно място ли

    13 5 Отговор
    Родно място е било на хилядите убити азери при арменското нашествие през 90те. Какво са 12 хил. избягали главорези пред близо 2млн прокудени мирни азери!!! Освен това сега бягат тези които тогава са убивали, защото знаят какви са ги свършили. Мирните никой не ги закача и си остават там
  • 27 На южният също има

    5 3 Отговор

    До коментар #25 от "Турчин":

    Турска полярна база
  • 28 Българин

    7 8 Отговор

    До коментар #22 от "Турчин":

    Какво сте търсили в нашите земи 500 години

    Коментиран от #29, #33, #40

  • 29 Грък

    6 6 Отговор

    До коментар #28 от "Българин":

    Каквото и вие сте търсили на нашите

    Коментиран от #36

  • 30 Хекимян сега да ги прибере в софия

    3 3 Отговор
    За радост на българите
  • 31 куку

    4 1 Отговор

    До коментар #24 от "Турчин":

    . Арменския геноцид започва 1895г. , следва гръцки , асирийски
  • 32 българин

    8 3 Отговор

    До коментар #24 от "Турчин":

    Кърджали е част от България, нали?
    А доколкото знам, в България не е проблем да си турчин, евреин, арменец или от която и да е било националност. Стига да спазва законите, всеки може да живее тук. Така, че няма защо да се питаме какво да правим - продължаваме си както досега.
    Виж, ако Турция прояви някакви "султански" амбиции, то при това състояние на българската армия, тогава наистина ще се чудим "коправим" :).
    Ситуацията в Нагорни Карабах е доста по-различна (по-скоро напомня Косово). Да не коментираме, че в годините назад се случиха твърде много ексцесии от двете страни, което отвори тази огромна рана в отношенията между Армения и Азербайджан, дори не знам как може да бъде излекувана.

    Коментиран от #39

  • 33 ДОСТ

    3 2 Отговор

    До коментар #28 от "Българин":

    ПАТЛАЦИ ТЪРСЕХМЕ.
  • 34 П о м а к

    3 7 Отговор

    До коментар #25 от "Турчин":

    Бели и руси турци няма, турски сигани има много, от векове съжителствате заедно и заедно идвате на балканите...
  • 35 П о м а к

    5 1 Отговор

    До коментар #24 от "Турчин":

    Това не са турци, а помачори, като теб!
  • 36 Българин

    6 0 Отговор

    До коментар #29 от "Грък":

    Вашите са около Етиопия!
  • 37 Споко

    0 1 Отговор
    В софия да дойдат да гласуват
  • 38 справедливост

    3 5 Отговор

    До коментар #8 от "Турчин":

    имаше един филм Знам какво направи миналото лято...Арменците знаят какво са вършили преди 30 години, и сега бягат.....
  • 39 не разбирам

    0 1 Отговор

    До коментар #32 от "българин":

    не си наясно със ситуацията, или не искаш да разбереш ?!
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.