Отидете към основна версия

5 053 131

ISW: Руски военни блогъри мълчат за украинското настъпление

  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • вагнер-
  • бахмут-
  • вербове

Украинските и руските потвърждения за някои бивши служители на "Вагнер", които са се разположили в района на Бахмут, показват, че групата се бори за сплотяване около новото ръководство

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Ситуацията около Вербове остава неясна, тъй като видните руски военни блогъри са станали забележимо по-малко склонни да докладват подробно за руската дейност на тази фронтова линия или да представят лоши новини за руските провали, докато дискусията за докладваните руски проблеми в тази област се появи в периферията на руското информационно пространство.

Това се посочва в дневния анализ за ситуацията в Украйна на Института за изследване на войната (ISW).

На 26 септември официалният представител на Запорожката област Владимир Рогов заяви, че най-малко четири украински роти със значителен брой бронирани машини са щурмували руските позиции по линията Роботине - Вербове, след като са извършили масивен артилерийски бараж.

Украинските сили напредват незначително близо до Бахмут и в Западна Запорожка област на 27 септември. Геолокираните кадри, публикувани на 26 септември, показват, че украинските сили напредват близо до Орехов - Василевка (10 км северозападно от Бахмут).

Допълнителни геолокационни кадри, публикувани на 26 септември, показват, че руските сили вероятно вече не контролират приблизително еднокилометрова окопна линия западно от Вербове (16 км югоизточно от Орихив).

Отсъствието на руски сили в тази окопна линия би могло да улесни по-нататъшния украински напредък в тази област, тъй като тази окопна линия вече не е значителна пречка за украинските сили. Командирът на украинската "Таврийска група" бригаден генерал Олександър Търнавски заяви, че "ще има добри новини" в оперативното ръководство на Запорожието и отбеляза, че украинските сили непрекъснато напредват, но не предоставят допълнителна информация.

Руският военен блогър, който усърдно подкрепя командира на въздушно-десантните войски (ВДВ) генерал-полковник Михаил Теплински, критикувайки руското Министерство на отбраната, отговори на Рогов, заявявайки, че украинските сили вече са преминали минните полета и противотанковите укрепления "драконови зъби" по линията "Роботине - Вербове" и че украинските сили рано или късно биха извършили такива атаки.

Друг военен блогър, за когото се твърди, че е свързан със силите на ВДВ, отговори на това твърдение, като заяви, че личен източник от руския 108-ми ВДВ полк (7-ма ВДВ дивизия) съобщи, че в района има интензивен украински обстрел.

Военният блогър добавя, че източникът му е предоставил неясна информация дали 108-и полк на ВДВ се е преместил във Вербове или е напуснал Вербове.

Блогърът също така твърди, че руското военно командване в Москва е отменило плановете за пребазиране на руската 106-а дивизия ВДВ в района на Роботине в помощ на 7-а и 76-а дивизия ВДВ, които в момента действат там, и предлага необосновано обяснение за мотивите за това решение.

ISW отбеляза, че този канал демонстрира склонност да прави преувеличени изявления и неправдоподобни твърдения, които облагодетелстват Теплински срещу руския министър на отбраната Сергей Шойгу и руския началник на Генералния щаб армейски генерал Валерий Герасимов. ISW и преди е наблюдавала елементи на 106-та дивизия на ВДВ в района на Бахмут.

Напоследък руското информационно пространство до голяма степен се колебае да обсъжда операциите на руските сили в западната част на Запорожка област, тъй като руската общност на военните блогъри намали критиките си към руското водене на войната в този сектор на фронта след бунта на финансиста от групата "Вагнер" Евгений Пригожин на 24 юни. ISW ще продължи да се адаптира към това ново информационно пространство.

Руските медии продължават да публикуват неубедителни "доказателства", че командващият Черноморския флот адмирал Виктор Соколов е жив. На 27 септември "Звезда нюз" публикува интервю със Соколов, но в момента ISW не е готова да направи оценка на автентичността на кадрите или на датата на заснемането им.

Кремъл и руското Министерство на отбраната (МО) запазват забележително мълчание по въпроса и не потвърждават пряко, че Соколов е жив.

Украинските и руските потвърждения за някои бивши служители на групата "Вагнер", които са се разположили в района на Бахмут, показват, че групата "Вагнер" се бори за сплотяване около новото ръководство.

На 26 септември руски блогър твърди, че назначаването на нов общ командир на "Вагнер" е предизвикало отлив на служители от "Вагнер" към структури, свързани с руското Министерство на отбраната (МО).

Говорителят на украинската Източна група войски капитан Иля Евлаш потвърди на 27 септември присъствието на 500 бивши служители на "Вагнер", които действат в свързани с МО формирования в района на Бахмут, и че този персонал е недостатъчен, за да промени ситуацията на бойното поле.

Украински оператор на безпилотен летателен апарат, за когото се съобщава, че действа в района на Бахмут, съобщи, че персоналът на "Вагнер" е сменил командирите си и се е върнал в района на Бахмут, за да компенсира продължаващия недостиг на войници в района.

Малко вероятно е частичното разполагане на бившия персонал на "Вагнер" в който и да е район на фронтовата линия да доведе до значителен стратегически или дори локален ефект на бойното поле в Украйна.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 39 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: