Отидете към основна версия

2 008 12

ЕС е помогнал на бежанците в Турция с 10 милиарда евро

  • sir-
  • турция-
  • ес-
  • бежанци-
  • помощ

ЕС предоставя и допълнителна подкрепа заради опустошителните земетресения

Снимка: БГНЕС/ EPA

Европейският съюз, чрез Механизма на ЕС за бежанците в Турция, продължава да подкрепя бежанците и приемащите общности в Турция, предаде SIR (Servizio Informazione Religiosa).

Както се заключава в седмия годишен доклад на Механизма, „беше постигнат важен напредък в ключови области като основни нужди, образование, здравеопазване, социално-икономическа подкрепа, общинска инфраструктура и укрепване на управлението на границите, в тясно сътрудничество с турските власти“.

Докладът изброява резултатите, постигнати от Механизма в различни области: основни нужди, образование, здравеопазване, общинска инфраструктура, професионално обучение и управление на границите.

Комисарят по въпросите на съседството и разширяването Оливер Вархейи заяви: „Турция продължава да полага значителни усилия за приемането на милиони бежанци. ЕС показа голяма солидарност с близо 10 милиарда евро, предоставени като жизненоважна подкрепа на бежанците и приемащите общности от 2011 г. насам за достъп до образование, здравеопазване, възможности за работа, също така в подкрепа на местната икономика и за укрепване на защитата на границите. Последният ни доклад показва, че ЕС постига резултати. ЕС ще продължи да подкрепя бежанците и приемащите общности в Турция“.

Комисията направи предложение към държавите-членки да продължат да мобилизират подкрепа след 2023 г. Предоставя се допълнителна подкрепа във връзка със земетресението, което удари страната.

Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: