Отидете към основна версия

2 322 25

Очаквано сближаване! Китай и Германия възобновяват диалога на високо равнище

  • китай-
  • германия-
  • икономика-
  • си дзинпин-
  • олаф шолц

При последния кръг преговори, който се проведе през януари 2019 г., Пекин и Берлин подписаха споразумения за засилване на координацията в банковото дело, финансите и капиталовите пазари

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Китай и Германия съвместно ще бъдат домакини на Tретия финансов диалог на високо равнище, който ще се проведе в Германия утре, 1 октомври, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

За възобновяването на разговорите на високо равнище, които в продължение на няколко години бяха блокирани заради пандемията от КОВИД-19, съобщи по-рано тази седмица китайското министерство на външните работи.

Китайският вицепремиер Хъ Лифън ще съпредседателства диалога заедно с германския финансов министър Кристиан Линднер.

При последния кръг преговори, който се проведе през януари 2019 г., Китай и Германия подписаха споразумения за засилване на координацията в банковото дело, финансите и капиталовите пазари, ангажираха се да увеличат пазарния достъп и да задълбочат сътрудничеството, за да разширят икономическите връзки като цяло. Оттогава обаче ЕС, включително Германия, изразява притеснения от твърде силната си икономическа зависимост от Китай.

Миналата седмица Германия заяви, че планира да застави телекомуникационните оператори да намалят използването на оборудване на китайските доставчици "Хуавей" (Huawei) и Зед Ти И (ZTE) при 5G мрежите си.

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 11 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: