Last news in Fakti

28 Септември, 2023 18:45 2 138 19

"Artgemeinschaft": Защо Германия забрани тази групировка

  • германия-
  • олаф шолц-
  • artgemeinschaft-
  • родова общност

Oрганизацията, която междувременно бе забранена, в никакъв случай не се е занимавала само с причудливи архаични германски обичаи, като празнуването на слънцестоенето

"Artgemeinschaft": Защо Германия забрани тази групировка  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

В Германия бе забранена войнствената крайнодясна и расистка група "Artgemeinschaft" ("Родова общност“). Под прикритието на грижа за опазване на древни германски обреди и ритуали се крие идеологията на отявлен неонацизъм.

Те се наричат "Artgemeinschaft" ("Родова общност") и се самоопределят като „най-голямата езическа общност в Германия“. Според тях отправна точка за летоброенето не трябва да е раждането на Исус, а годината „3823 след Стоунхендж“ – има се предвид мегалитното каменно светилище в Южна Англия.

"Най-голямото в момента неонацистко сдружение"

Но организацията, която междувременно бе забранена, в никакъв случай не се е занимавала само с причудливи архаични германски обичаи, като празнуването на слънцестоенето, например. В доклад на Службата за защита на конституцията (вътрешното разузнаване в Германия) от 2020 г. общността е квалифицирана като "най-голямото в момента германско неонацистко сдружение с военен, расистки, антисемитски и антихристиянски характер".

По данни на Министерството на вътрешните работи в него членуват около 150 души, разделени в така наречените "дружества", "гилдии" и "приятелски кръгове". Броят на членовете може и да не е впечатляващ, но органите по сигурността смятат, че сдружението е играло важна роля на връзка с цялата дясноекстремистка сцена в Германия и на ковачница на кадри, особено за млади хора.

Колкото се може повече деца за опазването на "вида"

Централно място в "Родова общност“ е заемал тъй нареченият "Семеен център“ - отделно сдружение в рамките на общността, което също бе забранено от германските власти. Според устава му то е трябвало да насърчава многодетните семейства в рамките на „посветените“ - с цел да бъдат индоктринирани да раждат възможно най-много деца.

Както посочва Баварската служба за защита на конституцията в последния си годишен доклад, групата приема "превъзходството на един северногермански вид човек“, подобно на идеологията за "превъзходството на белите" в САЩ. За да го предпази от смесване с други "човешки видове", групата налага на последователите си правила, подобни на "арийските" идеи на националсоциалистите. Така например сдружението изисквало да се спазва "нравствения закон" на предците за "избор на съпруг/съпруга с еднакви възгледи" като гаранция за това, че и децата им няма да се отклоняват от тези възгледи.

Връзки с десни терористи

Запазването на собствения вид обаче в никой случай не трябвало да се мисли като задача, която може да бъде осъществена само с мирни средства. „Борбата е част от живота" е записано в ръководните принципи на крайнодясната групировка. За това колко войнствено е настроена тя можем да съдим по връзките ѝ с дясноекстремистките среди в Германия. Член на „Родова общност“ е например неонацистът Щефан Ернст, който беше осъден за убийството на Валтер Любке, извършено през 2019 година. Председателят на Общинския съвет в Касел беше известен с това, че подкрепя политиката за прием на бежанци в Германия.

А в списъка с участниците в празник, посветен на слънцестоенето, е и Андре Е. - привърженик на дясната терористична организация "Националсоциалистически нелегални“, която извърши няколко убийства на мигранти.

"Родова общност" е основана през 1951 г. от Вилхелм Кусероу, който още преди ерата на нацисткия режим поставя началото на подобна организация - "Нордическа религиозна общност". От 1957 година „Родова общност“ е регистрирана като дружество със седалище в Берлин.

Конфискувани оръжия

От 1989 до смъртта му през 2009 година групата се ръководи от известния хамбургски неонацист Юрген Ригер. Самият той тогава определя организацията като “боен съюз“. Последният ръководител на групата е 43-годишната Сабрина С. от Бавария. А начело на присъдружната организация "Семеен център" последно беше неонацистът Йенс Б. от Саксония-Анхалт. При последната полицейска акция срещу групата, освен дясноекстремистка и религиозна литература и пособия, са конфискувани огнестрелни оръжия, боеприпаси и няколко арбалета.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Защото са разбрали, че е

    5 19 Отговор
    финансирана от Русия!

    Коментиран от #17

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Еквивалент на Възраждане !!!

    1 19 Отговор
    Сезирам ДАНС и прокуратурата !!!
    Също и МВР !!!
    Роза 🌹 Емилова.
  • 5 Мхм

    8 5 Отговор
    Германците са страхливи гарги нападат чърви но видят ои бой попват да се предават къстратсията е решенивто на този противен етнос немски
  • 6 И у нас има такава!

    1 22 Отговор
    Лидер и е лицето Костадин Костадинов!
    Вземете мерки овреме!

    Коментиран от #14

  • 7 Копейкин симпатизира на тези.....

    1 15 Отговор
    Копира ги мотамо......
  • 8 Жмел

    11 1 Отговор
    Как защо, туко виж благодарение на тях скъсват господството на САЩ. За това най вероятно я забраняват.
  • 9 ВЪЗРАЖДАНЕ ?!

    1 11 Отговор
    Не е ли подобие на германците !?
    Миглена Ангелова Ангелова
    Град Тервел
  • 10 Абе

    14 0 Отговор
    Мислех че неонацистите вече са модерни, гледайте какво става последните години в украйна..........или тия дето се борят за запазване на германската идентичност не са удобни щото трябва немците постепенно да се претопят под натиска на чалмите.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Разрешени са само

    9 1 Отговор
    Ислямисти и ЛГБТ+. Това е, който не му харесва да ходи в лошата Русия
  • 13 Вирус

    5 0 Отговор
    Прокиш в момента ви е нацизма то се видя и в Канада хахаха
  • 14 Коментатор

    9 0 Отговор

    До коментар #6 от "И у нас има такава!":

    Искате предварително да закрият единствената опозиция в България, докато не са започнали да управляват и да осветляват грантовете, дето папкате?!
    Тоя филм няма да го гледате!
    Напротив ще си платите за центовете, които приехте за да плюете срещу народа си!

    Относно новината дошла от ДВ (най-овладяната и зависима медия в Европа), фашистите ще забраняват опозицията, само докато още народът не се е разбудил, после ще ви гонят като чакали от стадо!!!
  • 15 безпартиен

    9 0 Отговор
    Не е за вярване!Аз си мислех,че истинските германци с истинската Германия са свършили на 9 май 1945 г.!Значи има останали и има надежда.за Европа!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Ха ха ха ха

    7 0 Отговор

    До коментар #2 от "Защото са разбрали, че е":

    Блестяща логика за тригодишно дете: - Всичко руско е лошо, защото е руско. Така ни каза госпожата.
  • 18 Верто

    3 0 Отговор
    Организацията е по-стара от скапания нацизъм, но била нацистка - пълен смях и потрес!
    Ама нали трябва Германия да се "бори с неонацизма", секви глупости се измислят.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: