Last news in Fakti

5 Октомври, 2023 21:01 3 755 27

Да кажем истината за Тайван

  • тайван-
  • китай-
  • си дзинпин-
  • тайвански проток

По време на скорошно посещение поредица от разговори ме убеди колко зловредни са били нашите лъжи

Да кажем истината за Тайван - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В продължение на около 50 години американската политика по отношение на Тайван се основава на твърдението, че хората от двете страни на Тайванския проток вярват, че са част от една и съща държава, и само спорят кой да я управлява и как и кога точно да се обединят островът и континентът. Това е толкова широко разпространена и толкова често повтаряна лъжа, че понякога официалните лица забравят, че тя просто не е вярна. Всъщност те - както и други представители на външнополитическия естаблишмънт - се притесняват, ако я наречете лъжа.

Възможно е това да е била необходима лъжа, когато Съединените щати признаха Китайската народна република, макар че е по-вероятно Съединените щати да са били измамени от китайските дипломати в средата на 70-те години на миналия век, когато те се нуждаеха от нас много повече, отколкото ние от тях. Възможно е това да е необходимо и сега, но това си остава лъжа. Признаването на този факт не е просто въпрос на интелектуална хигиена, а е задължително, ако искаме да попречим на Китай да се опита да погълне тази островна държава с 24 милиона души, като по този начин разклати международния ред в Азия и извън нея.

При неотдавнашното ми посещение в Тайван имах възможност да разговарям с президента, с кандидатите да го заместят, с висши министри, академични експерти, дипломати и войници. Тези разговори ми показаха колко вредна е тази лъжа. Тайван е независима държава. Нейните жители (както показват многократните проучвания) нямат интерес да станат част от континента и в значителна степен се смятат за тайванци, а не за китайци. Тайван има собствена валута, процъфтяваща икономика, активна демократична политика, значителни въоръжени сили, и все по-отчаяна външна политика - всичко, което прави една страна независима.

Рефлексивната реакция на американските служители и експерти днес, когато се спомене Тайван е изчервяващото твърдение, че е по-добре да не се стига до независимост. Тези служители рядко представят доказателства, че тайванците са на път да обявят независимост. Изглежда, че те дори не осъзнават, че Тайван вече е независим във всеки значим смисъл. Те просто са приучени да се изказват мрачно или истерично, в зависимост от характера си.

Това размахване на пръст е помпозно утвърждаване на хегемония над един протекторат, който все още не сме заявили недвусмислено, че ще защитаваме. Когато президентът Джо Байдън неколкократно спомене устно, че ще го направим със сила, помощниците му, по бюрократичен рефлекс, създаден от години на необмислен навик, настояват, че президентът няма това предвид. В резултат на това американците за пореден път насадиха към провал един малък съюзник, а след това го обвиниха за нашата недалновидност.

В този случай 50 години, през които на практика ни се казваше да седим в ъгъла и да не безпокоим възрастните, направиха Тайван по-труден за защита от страна на Съединените щати и по-малко способен да се защити сам. Поради военната изолация на Тайван неговите въоръжени сили са буквално изолирани, неопитни и лишени от всички предимства, които страни като Южна Корея или Япония получават от редовното, рутинно обучение и работа с въоръжените сили на САЩ. Тъй като Съединените щати, в излишък от хитрост и предпазливост, продължават да отказват да кажат дали биха се сражавали за Тайван, самите тайванци не са сигурни дали биха приели девиза на Ню Хемпшир "Живей свободно или умри". И честно казано, кой може да ги вини?

Лъжата следва лъжата. Президентът на Тайван не може да посети Съединените щати - той по-скоро е "в движение" някъде другаде, обикновено в една от малкото карибски държави (например Сейнт Китс), които Китай все още не е принудил да прекратят дипломатическото му признаване. Съединените щати имат "Американски институт в Тайван", а не посолство. Заместник-помощник-държавните секретари, отговарящи за Тайван (същото се отнася и за тези в Министерството на отбраната, разбира се), не могат да посещават страната. Малцината американски военнослужещи там не могат да се движат с униформи. САЩ не провеждат открити учения със силите, с които - може би - ще се сражават рамо до рамо. Всичко това се случва, когато Вашингтон се нуждае повече от всякога от близки връзки с Тайван.

Това е удобна лъжа, която правителството не желае да признае, камо ли да се противопостави, защото Съединените щати са позволили на китайските комунистически управници да определят начина, по който разбираме тази част от света. И докато Китай подготвя силите си за кърваво нахлуване на острова, истинската му стратегия е по-скоро постоянното притискане, в няколко измерения едновременно - подкупване на държави да се откажат от признаването на Тайван, изтласкване на страната от международни форуми, съблазняване и подчиняване на тайвански подставени лица и вероятни сътрудници, както и интензивно засилване на военните операции около острова, за да се изнерви населението му и да се изтощят защитниците му. В миналото китайските въоръжени сили рядко пресичаха "средната линия" между острова и континента, а сега го правят редовно. Китай периодично изстрелва ракети в близост до острова. Досега през тази година той е нарушил тайванската зона за прихващане на въздушната отбрана няколко пъти по-често, отколкото през 2020 г. И, разбира се, поддържа барабанен бой със заплахи, насочени както срещу Съединените щати, така и срещу Тайпе.

Китайците са майстори в изкуството на постепенния и психологическия натиск, което предполага обратното - да направим същото с тях. Защо да не позволим на американския военен персонал да действа на острова в униформи? Защо да не се позволи на висши дипломати и служители в областта на отбраната да го посещават? Защо да не се провеждат открити обучения? Защо, като се замисля, да не запазим съзнателно мълчание следващия път, когато президентът Байдън се измъкне и каже, че ще защитаваме острова? Китайците биха реагирали - но от друга страна, американското бездействие по отношение на изграждането на китайски бази в Южнокитайско море само насърчаваше подобна дейност. По-голямата опасност тук е пасивността.

И Съединените щати трябва да са готови да се борят за Тайван. Ако островът падне в ръцете на Китай, най-мощният геополитически съперник на Америка ще получи 21-вата по големина икономика в света, приблизително равна на тази на Швейцария или Полша. Китай също така ще се сдобие с голям брой напреднали технологии, особено в областта на компютърните чипове. Ключова част от т.нар. първа островна верига в Тихия океан ще се окаже във враждебни ръце, застрашавайки морските пътища на най-близките ни тихоокеански съюзници, особено на Япония. Американският авторитет ще понесе брутален удар, а нашите съюзници ще трябва да се замислят дали да се приспособят към Китай, или да прибягнат до развитието на собствените си ядрени арсенали, за да заменят гаранциите на една ненадеждна суперсила.

И не на последно място: още една либерално-демократична държава ще бъде унищожена в свят, в който свободното управление, свободата и върховенството на закона вече са подложени на натиск.

Преди осемдесет и пет години лидерът на най-голямата глобална сила в света не се интересуваше от "кавга в далечна страна, между хора, за които не знаем нищо". Има хора, които днес биха казали същото за Украйна. Глупавите думи на Невил Чембърлейн се запечатаха в паметта на едно предишно поколение, което научи по трудния начин, че залогът на такива места може да бъде много по-голям и много по-сериозен, отколкото обсебените от вътрешната политика политици могат да си представят.

Днес е общоприето, че историята далеч не е приключила и че, колкото и да са належащи, въпросите от транснационално значение като изменението на климата и влошаването на околната среда не са единствените спешни. Отново сме в света на политиката на великите сили и за да се справят с нея, тези, които правят политика, трябва да направят най-простото, макар и понякога най-трудното нещо: да започнат с истината и да предприемат разумни, но решителни стъпки за отстраняване на последиците от лъжата.

Eliot А. Cohen - The Atlantic


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 42 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Исторически парк

    74 11 Отговор
    Истината е, че тайванците са китайци 😉 ама сащ се мъчат да ги направят македонци 😆
  • 2 тайван е

    47 12 Отговор
    Китай, кво повече ?

    Коментиран от #5

  • 3 Блажени са верующите

    39 7 Отговор
    Коен да ти каже "истината".

    Коментиран от #27

  • 4 Ганьо

    25 6 Отговор
    Преди на кашоните пишеше:

    Made in ROC
    REPUBLIC OF CHINA
    Сега умните и красивите забравят Кенеди документа, който е подписал по въпроса!
    Ние ще духаме супата за Македония, защото сме сянка на “демокрацията” и красотата BLM!!!
  • 5 България не е Македония

    7 35 Отговор

    До коментар #2 от "тайван е":

    Тайван не е КНР, голубчик!

    Коментиран от #8

  • 6 Търновец

    6 29 Отговор
    Тъй като съм познавал Тайванци - те не общуват с Китайци и предпочитат да имат работа с Южнокорейци и Сингапурци и Американци най напред. Тук обаче има и нещо много по важно - исторически политически Китай не е създаден съд свободно обединение на културно близки етноси а с война и постепенно насилствено присъединяване на етноси като културните различия - примерно Север - Юг са били значителни, и около 20 етноса са дали началото на Китай след като са били победени от един най силен. В момента културните връзки с Китай на Тайван да слаби, а Китайците вместо да стрелят с ракети и да пращат бойни кораби по добре да помислят - различията с Тайван се засилват, и оттам Тайванците са все по малко Китайци
  • 7 ТаУмВзе

    32 8 Отговор
    Тайван е изконно Китай бре! Опиумните войни на англичаните ли? Или нема вече История, щото е 65 пол.
  • 8 стария моряк

    17 8 Отговор

    До коментар #5 от "България не е Македония":

    Извинявай , но знаеш ли къде се намира Тайван?

    Коментиран от #11

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Голубчик,

    12 9 Отговор

    До коментар #8 от "стария моряк":

    даже съм бил в Република Китай. Точно там е, където е Македония спрямо България, тоест имат обща граница, да не си учил география в МГУ. 🤣🤣🤣😂😂😂😆😆😆

    Коментиран от #18

  • 12 Мдааа

    20 5 Отговор
    Първо сеем семето на съмнението кухите лейки, после сеем демокрация и свобода! Първо оставиха Европа без енергия, следващото е да я изолират от Китай и да си останем во веки васали…
  • 13 Артел чик

    30 4 Отговор
    Американците имат близо 1000 бази по света, но според заблудените атлантици това е съвсем в реда на нещата, но когато става дума за Русия вият на умряло. В Германия, например, те имат постоянен контингент от 100 000. В Косово направиха най-голямата военна база на Балканите с 3-4 000 състав. И тн. Когато става дума за хегемонията им американците са безцеремонни. С парите, оръжията и пропагандата си, след като платиха и организираха кървавия мадански преврат-Нюланд, Байдън и Съливан са основните организатори- те превърнаха Украйна в своя база. Цялата укроармия беше превърната в техен контингент-с техни оръжия, инструктори, методики, процедури и прочие за подготовка. Насърчавайки бандеровската хунта на клоуна Зеленски за НАТО, което означаваше те да се изтипосат по цялата 2 000 километрова граница с Русия, те принудиха Руската федерация да вземе мерки и предотврати тази опасност...
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Хм Хм

    9 1 Отговор
    Чиповете. Чиповетеее.
  • 16 Онзи

    9 5 Отговор
    Тайван е такъв, какъвто искат да бъде жителите му.
  • 17 Македонско войн

    10 7 Отговор
    Тайван е по известен с извратенията си и определен тип туризъм, отколкото с нещо друго. Ярък пример за див капитализъм и просто оцеляване на пазарен принцип.. Видни краварски принципи.

    Коментиран от #22

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Цайса

    5 9 Отговор

    До коментар #14 от "Търновец":

    Времената, които описваш сега ги водят: руска пропаганда! Мисля, че големи вълни ти се лашкат в главата!!! А по въпроса, задокеанските зомби ще отговорят, си прав!!! Където има война и кръв, са ПЪРВИ!!! Когато няма - СЪЗДАВАТ!!!
  • 20 Бай той Толстой

    11 4 Отговор
    Време е САЩ да изчезне от картата на света.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Само крепостен geбuл

    9 1 Отговор

    До коментар #17 от "Македонско войн":

    може да бърка Тайван с Тайланд!

    Не е истина колко сте безаналогови!!! 🤣🤣🤣
  • 23 Паралели

    9 1 Отговор
    Тайванците искат да са независими, ама Китай не е съгласен. И Донбас и Луганск искат да са Русия, ама Зеления воюва ли воюва. И сърбите в Косово и Босна искат да се присъединят към Сърбия, ама НАТО не дава. Всичко изглежда объркано, но в същност не е. Световните хегемони изкуствено поддържат принципа "Разделяй и Владей".
  • 24 Рамзес

    6 0 Отговор
    Много е важно да платиме сметките на Тайван след 2026 година 👍 Много е важно като ни конфискуват колите да внесем още много втора ръка от Германия 👍 Много е важно да купим втечнен газ от другия край на света 👍 Много е важно са купим немски въглища 👍 Много е важно да внесем ток от Холандия след като последните два реактора се повредят 👍 Много е важно да получаваме заплати през чуждестранни банки, задължително е !
  • 25 Читател

    2 0 Отговор
    Нещо като Укра и Рус.
  • 26 Ванката от София

    7 0 Отговор
    САЩ и Великобритания са Наистина Велики! Принципа се казва BOTTLENECK!
    Суецки канал (пълен контрол върху световната търговия), Гибралтар (пълен контрол върху Средиземно море и ЕС) и Тайван (пълен контрол върху търговските пътища и суровини в цяла Азия).
    А още по-важно: БЪДЕЩ ПЪЛЕН КОНТРОЛ над КИТАЙ, чрез Ядрено оръжие в Тайван!
    10 дни преди Войната в Украйна Руснаците казаха защо ще има война. Защото от Украйна до Москва са 3-4 минути с хиперзвуково ядрено оръжие (например от гр.Суми до гр.Москва е 663км.).
  • 27 разведена властна афроамериканка

    1 3 Отговор

    До коментар #3 от "Блажени са верующите":

    Последно каква е всъщност истината? Да не би и тук на дигиталния фронт - красивите руски инфлуенсърки на първа линия, а социалните мрежи да са поредното руско "игрище" в страната?