Отидете към основна версия

1 726 5

Изненадваща визита! Лидер на крайнодясната "Алтернатива за Германия" обсъдил в Белград напрежението в Косово

  • косово-
  • тино хрупала-
  • сърбия-
  • кейфор

Тино Хрупала заяви, че през последните три дни е провел множество срещи в Белград и се е срещнал с представители на бизнеса, сръбски депутати, пратеникът на Сърбия в Косово и външния министър Ивица Дачич

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Лидер на германската крайнодясна партия "Алтернатива за Германия" (AзГ) е посетил сръбската столица Белград на фона на нарастващото напрежение между Сърбия и Косово, показва публикация на страницата му във Фейсбук, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Тино Хрупала заяви, че през последните три дни е провел множество срещи в Белград и се е срещнал с представители на бизнеса, сръбски депутати, пратеникът на Сърбия в Косово и сръбския външен министър Ивица Дачич.

"Целта на разговорите беше да ме информират в дълбочина за мненията и възможностите за скорошно разрешаване на конфликта", написа Хрупала.

Косово, което днес е населено почти изцяло с албанци, се отдели от Сърбия през 1999 г. след намесата на НАТО и обяви независимост през 2008 г. Повече от 100 държави признават независимостта на Косово. Сърбия обаче настоява за връщането на бившата си провинция.

Хрупала добави: "По време на обсъжданията беше счетено за жизнеспособно решение, което да включва регион Косово в рамките на Република Сърбия. На гражданите от всички етнически групи трябва да бъдат гарантирани подкрепа и сигурност."

На въпрос на ДПА дали споделя тази оценка, той отговори, че това е мнението на сърбите.

Нарастващото напрежение там избухна миналата неделя, когато най-малко 30 тежко въоръжени паравоенни сърби влязоха в бой с косовската полиция в село Банска близо до Митровица в Северно Косово.

Трима от сръбските нападатели и един косовски полицай загинаха.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 11 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: