Last news in Fakti

1 Октомври, 2023 12:45 1 707 5

Изненадваща визита! Лидер на крайнодясната "Алтернатива за Германия" обсъдил в Белград напрежението в Косово

  • косово-
  • тино хрупала-
  • сърбия-
  • кейфор

Тино Хрупала заяви, че през последните три дни е провел множество срещи в Белград и се е срещнал с представители на бизнеса, сръбски депутати, пратеникът на Сърбия в Косово и външния министър Ивица Дачич

Изненадваща визита! Лидер на крайнодясната "Алтернатива за Германия" обсъдил в Белград напрежението в Косово  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Лидер на германската крайнодясна партия "Алтернатива за Германия" (AзГ) е посетил сръбската столица Белград на фона на нарастващото напрежение между Сърбия и Косово, показва публикация на страницата му във Фейсбук, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Тино Хрупала заяви, че през последните три дни е провел множество срещи в Белград и се е срещнал с представители на бизнеса, сръбски депутати, пратеникът на Сърбия в Косово и сръбския външен министър Ивица Дачич.

"Целта на разговорите беше да ме информират в дълбочина за мненията и възможностите за скорошно разрешаване на конфликта", написа Хрупала.

Косово, което днес е населено почти изцяло с албанци, се отдели от Сърбия през 1999 г. след намесата на НАТО и обяви независимост през 2008 г. Повече от 100 държави признават независимостта на Косово. Сърбия обаче настоява за връщането на бившата си провинция.

Хрупала добави: "По време на обсъжданията беше счетено за жизнеспособно решение, което да включва регион Косово в рамките на Република Сърбия. На гражданите от всички етнически групи трябва да бъдат гарантирани подкрепа и сигурност."

На въпрос на ДПА дали споделя тази оценка, той отговори, че това е мнението на сърбите.

Нарастващото напрежение там избухна миналата неделя, когато най-малко 30 тежко въоръжени паравоенни сърби влязоха в бой с косовската полиция в село Банска близо до Митровица в Северно Косово.

Трима от сръбските нападатели и един косовски полицай загинаха.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 да де

    23 5 Отговор
    Поредната лъжа Косово не се е отделило, а го отделиха от Сърбия разбира се след като НАТО съвсем демократично бомбиха всякакви цивилни обекти със сиромашки уран.

    Коментиран от #3

  • 2 така така

    2 8 Отговор
    Този Хрупала е мошеник!! германска мижитурка..
  • 3 Македонски българин

    6 12 Отговор

    До коментар #1 от "да де":

    Как не ви е срам сърбоманите-българомразци да говорите за Косово, при все че 98% от населението там е албанско. 70% от населението в Македония беше българско и въпреки това Сърбите не спираха да пропагандират че това са южни сърби. Всички бели на българския народ през 20 век дойдоха не от турците, а от сърбите. ФАКТ!

    Коментиран от #4

  • 4 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    6 3 Отговор

    До коментар #3 от "Македонски българин":

    Глупост
  • 5 КОЛКО ИНТЕРЕСНО

    13 2 Отговор
    В СЛОВАКИЯ ПЪРВАТА ПАРТИЯ Е ЗА ПРЕКРАТЯВАНЕ ПОМОЩА ЗА УКРАЙНА
    В УНГАРИЯ Е ЯСНО
    В СЪРБИЯ СЪЩО
    АЛТЕРНАТИВАТА В ГЕРМАНИЯ Е НАЙ ГОЛЯМАТА ПОЛИТИЧЕСКА СИЛА И УКРЕПВА
    ВЪЗРАЖДАНЕ СТАВА ВСЕ ПО СИЛНА А СГЛОБКАТА ВАДИ САМА КИРЛИВИТЕ СИ РИЗИ
    ЕС УВЕЛИЧАВА ЗАКУПУВАНЕТО НА РУСКА ГАЗ И ПЕТРОЛ
    УКРАИНЦИТЕ МОЩНО НАПРЕДВАТ АМА НИКОЙ НЕ ЗНАЕ ОСВЕН БРИТАНСКОТО РАЗУЗНАВАНЕ И БЕСАРАБСКИЯТ ФРОНТ ЩОТО Е ТАЙНА
    АЛООООО КВО ПРАЙТЕ БЕ МСИСРЧЕТА МАМИНИ СЛАДКИ КИРЧОКОКОРЧОВЦИ КОКОРИТЕ ЛИ СЕ АМ ЧИ БРАВОС АБЕ ПЕЕВСКИ ДА НЕ Е ОТЗАД
Новини по държави: