Last news in Fakti

8 Октомври, 2023 10:01 2 611 25

Страховете, които буди Сърбия

  • сърбия-
  • косово-
  • алексадър вучич-
  • албин курти-
  • кейфор

Последното нападение на паравоенни сърби срещу албански полицаи в Косово е поредната брънка във веригата от актове на насилие през последните години, които целят да дестабилизират най-младата европейска държава

Страховете, които буди Сърбия - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Може ли Западът да предотврати избухването на нов пожар на Балканите? Анализ на Александър Ротерт.

Последното нападение на паравоенни сърби срещу албански полицаи в Косово е поредната брънка във веригата от актове на насилие през последните години, които целят да дестабилизират най-младата европейска държава. Белград неособено убедително заяви, че няма нищо общо, но малко по-късно изпрати мощни танкови подкрепления на границата с Косово - толкова мощни, че дори държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен се видя принуден да позвъни на сръбския президент Александър Вучич.

Този инцидент може би ще подтикне към преосмисляне и последните привърженици на политиката на отлагане. Съвсем доскоро неуморно се повтаряше легендата, че автократичният режим в Белград е стабилизиращ фактор за целия регион, но днес това твърдение вече е напълно дискредитирано. Още повече, че Вучич отдавна разпалва огъня чрез своите протежета в Косово и в Босна и Херцеговина.

Преди година Вучич все още се възприемаше като гарант на стабилността в политиката на Вашингтон на Балканите, насочена към това да измъкне Сърбия от прегръдката на руснаците и да я приобщи към коалицията в подкрепа на Украйна. Тази дипломация на красивите надежди обаче окончателно достигна своя предел.

Кадрите от последните дни тревожно напомнят за Хърватия от лятото на 1990, когато сръбски паравоенни части подмамваха хърватски полицаи и стреляха по тях. Тези нападения започнаха месеци преди същинското начало на войната през юни 1991. Година по-късно отново сръбски паравоенни подразделения обградиха и изолираха от света босненската столица Сараево. По онова време сръбският президент Слободан Милошевич искаше да събере в една държава всички територии, населени със сърби, и да създаде Велика Сърбия.

Сърбия се въоръжава

30 години след югославските войни в Белград управлява режим, който - къде повече, къде по-малко - се опитва да осъществи проекта на Милошевич. Най-довереното лице на Вучич е шефът на тайните служби Александър Вулин, който е и главна действаща фигура в проекта "сръбски свят", наследник на "Велика Сърбия". Последният човек във важната тройка е външният министър Ивица Дачич, заедно с когото през 1990-те години Вучич движеше пропагандния апарат на Милошевич.

Великосръбското трио около сръбския президент вече се е превърнало в очевидна и непосредствена опасност за съседите, които във военно отношение са отчайващо назад. Ето малко факти. Още през 2021 година "Икономист" излезе със заглавието, че Сърбия е тръгнала "на пазар за оръжие" и буди големи страхове у съседите си. От 2015 до 2021 година военният бюджет на страната нарасна с цели 70 процента, а междувременно се е удвоил, достигайки 1,5 милиарда долара. Само за сравнение: военният бюджет на Косово е 100 милиона долара. Според проучване на Техническия университет в Цюрих безогледното въоръжаване подкопава доверието на Западните Балкани.

Лондонският Институт за стратегически изследвания също установява сериозни регионални дисбаланси във военната област. Положението с бойните танкове ясно онагледява този извод. Сърбия разполага с 212 танка - доста повече в сравнение с Хърватия (75), Босна (45) и Северна Македония (31). Косово и Черна гора пък изобщо не притежават такива нападателни оръжия. При самолетите пък регионалното надмощие на Сърбия е още по-категорично. Единствено Хърватия притежава изтребители - 12 на брой, докато Белград има цели 30.

Косово като Босна?

На този фон не е никак чудно, че Прищина не желае да приведе в действие споразумението, подписано в Брюксел през 2013 година, чрез което сръбските общини в Косово получават по-голяма автономия. Тук трябва да се спомене, че конституцията на Косово сама по себе си предвижда широки малцинствени права. Етническите малцинства в страната съставляват едва осем процента от населението ѝ, но имат гарантирани 20 места в 120-местния парламент. Само сърбите в Косово имат гарантирани 10 кресла в парламента, при положение, че тяхното малцинство наброява едва 3-5 процента от населението на Косово. И на общинско равнище има широки гаранции за участие на малцинствата в управлението.

Правителството на Косово, ръководено от Албин Курти, се опасява, че обединяването на сръбските общини в страната може да създаде нещо като Република Сръбска 2.0 - по подобие на първата в Босна. Дейтънското споразумение даде гаранции за автономия на сърбите в Босна, която обаче доведе страната до ръба на гражданска война, защото лидерът на босненските сърби Милорад Додик форсира отцепването на Република Сръбска, и то с поне мълчаливото съгласие на Вучич.

Каква би могла да бъде превенцията?

Какво може да стори Западът, за да се стабилизира положението? Най-напред трябва да осъзнае, че сръбските аспирации към населените със сърби територии в Косово и в Босна са реални. Ако реши да стабилизира само Косово и загърби Босна, Западът ще позволи на Белград да посегне на Босна, след като от НАТО вече са положени грижи за спокойствие в Косово.

От практическа гледна точка съществува бързо решение: да се подсилят успешните съвместни мисии на НАТО и ЕС в Косово и в Босна - KFOR и EUFOR. Това важи особено за EUFOR, където в момента са останали само около 1350 войници. Нека да си припомним христоматийния пример за това как умиротворителните сили могат да предотвратят война и да уплашат потенциалния агресор: преди 30 години, през януари 1993, ООН разположи 1000 умиротворители (половината американски войници) в Северна Македония, по границата със Сърбия, за да предотврати сръбско нахлуване в съседната държава. Това малко подразделение действително успя в продължение на години да гарантира мира там.

Очевидно е, че по сходен начин може да бъде опазен и мирът в Босна и Косово, граничещи със Сърбия. Ако части на НАТО и на ЕС охраняват тези граници, това би било стопроцентова гаранция за сигурност.

Когато си платил такава висока цена за мира, е най-добре да го подсигуриш с няколко допълнителни подразделения, защото иначе един ден ще трябва да хвърляш бомби.

Александър Ротерт е политолог, преподавател и автор на книги, специалист по теми, свързани с бившата Югославия и Западните Балкани. Работил в региона като представител на ОССЕ и на ЕС.

* * *

Този коментар изразява личното мнение на автора и може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на ДВ като цяло.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 70 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Вовка Пут

    25 50 Отговор
    Докато нашите "стратези" дремат, сърбите развиха доста силен военно-промишлен комплекс и за разлика от нашият, който произвежда овехтяло съветско въоръжение и техника, създадоха няколко напълно прилични системи, които вкараха в производство. Става въпрос за съвременни бронетранспортьори, самоходни гаубици с голям калибър, оперативно-тактически ракети с обсег от около триста километра, реактивни системи за залпов огън, зенитни установки с оръдия и ракети и т.н. Ние определено изоставаме, а това не е добре на фона на ситуацията на Балканите.
  • 2 Лелеее

    39 52 Отговор
    Сърбите имат 30 изтребителя, а натовско европейска България "има" 8, и то на снимка...
  • 3 Любо

    24 55 Отговор
    Тези от НАТО не бяха ли безстрашни?! Защо се страхуват от една малка Сърбия? Може би защото НАТО се оказа един беззъб книжен тигър силно само на думи и пропаганда и способно само на мръсни операции и безмилостни бомбардировки над невинни хора.
  • 4 ДругарЕ от ЦРУ/ДВ//Фатки и тути кванти!

    19 54 Отговор
    Сърбия ще изчака, падането на бивша украйна и бягството на НАТО от Балканският полуостров и тогава ще предяви своите претенции! Сега заспете на старите лаври от Гренада, Афганистан, Ирак и разбира се незабравимият Виетнам!😄😄😄🤭🤭🤭😋😋😋
  • 5 Страх лозе пази

    8 22 Отговор
    Ганьоолар пък постоянно се страхуват от сигойнерите.Всеки с дерта си..
  • 6 Последния Софиянец

    13 24 Отговор
    Ако Сърбия признае Косово ще последва същия геноцид като в Карабах.
  • 7 1520

    13 24 Отговор
    Западът не предотвратява пожари , той ги създава
  • 8 Aлфа Bълкът

    13 20 Отговор
    Тия са наред, за 10 дена ще станат много войни.
    Азербайджан - Армения, Израел – Палестина, сега тия са наред, ама толкова ще траят и войните им.
    Палестинците нападат с пълна сила, а след 2-3 дни ще са каталясали. Докато евреите тепърва координират военните си части. И тези ще изгаснат на третия ден срещу Косово, докато НАТО им прати армия.
    Сигурно първо макетата ще са на линия, щот са най-близко 😂😂😂
  • 9 Дойче веле

    17 23 Отговор
    Трябва да бъде забранена и изгонена от България
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 фен

    13 25 Отговор
    Най - големият страх, които буди Сърбия у ДВ и сие, е фактът, че страната се развива чудесно и има самостоятелна политика, без да е част от ЕС и НАТО! Което показва на всички наоколо, колко безсмислени и даже вредни структури са те!
  • 12 СЗО

    4 21 Отговор
    А къде е България?
  • 13 българка

    12 22 Отговор
    Анализаторите поставят ли си въпроса "КОЙ стои зад размириците в света в момента? И защо обезсилването и раздвояването на света ще помогне на КОГО?" Аз си отговарям, а Вие?

    Коментиран от #18

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 горски

    16 24 Отговор
    Какъв е проблема да отделят трите сръбски общини и да ги върнат на Сърбия.
    Но не,трябва Запада да има конфликтна точка,за да може да раздава шамари....
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 дядото

    10 24 Отговор
    питам се,какво може да се очаква от сърбия.запада разпокъса и народа и територията на тази държава,отне й исконни територии в косовско,създаде нови псевдо държавичики,а сега същия този запад отново заплашва с бомби.и според мен основната причина е факта,че сърбия желае да е свободна и независима,а не колония на запада.но...това е западната демокрация,която налага демократичните си ценности с насилие
  • 18 Анджело

    22 6 Отговор

    До коментар #13 от "българка":

    миризливата ти дуда стои, оторена и мокра
  • 19 Само вмерисаното зеле

    8 23 Отговор
    Май не знае че и преди 20години и сега ФАЩ бяха и са тези които създават и раздухват конфликти. Незаконното признаване на Косово беше сигурен знак че рано или късно проблемите ще започнат и ескалират.
  • 20 Артилерист

    5 24 Отговор
    Не може да се очаква обективност от проамериканското Дойче веле и съответващите им автори-американски пропагандисти. Сърбите останаха единствените лоялни към Русия на Балканите и американците сън не ги лови от този факт. Какви ли мръсотии не направиха право на Югославия-78 ДЕНОНОЩИЯ БОМБАРДИРАХА В ЮГОСЛАВИЯ ПРЕДИМНО ЦИВИЛНИ ОБЕКТИ И ИНФРАСТРУКТУРА- и сега на Сърбия, щото да укрепят албанските терористи на сръбска територия и да си направят най-голямата военна база сред тях. И откъде-накъде скрития представител на американската дълбока държава Блинкен ще се обажда на ПРЕЗИДЕНТА на Сърбия. Това не е ли нарушение на дипломатическия протокол? Американците нямат ли президент, който да разговаря с президентите на другите държави или деменцията Байдън наистина е само някакъв етикет...

    Коментиран от #23

  • 21 ВКК

    1 22 Отговор
    "Западът" най-добре да не създава условия и да не разпалва войни, които после да "потушава".
  • 22 А, Родопите и Дели Ормана Турски!

    20 2 Отговор

    До коментар #16 от "Анджело":

    Много ти здраве!:)
  • 23 Блинкен

    22 0 Отговор

    До коментар #20 от "Артилерист":

    Оди да зареждаш оръдието дето отдавна е бракувано!
  • 24 пенко

    1 23 Отговор
    КОСОВСКИ "ИЗРАЕЛ " --- НА САЩ ПЕЧЕТАНЕТО НА ПАРИ СВЪРШИ ---СВЕТЪТ НЕ СЕ ПОДЧИНИ НА ЕВРЕЙСКИЯ -СЕМИТО -ЦИОНСТКИ ДОЛАР --- ДА-ДА -ВАЛУТАТА - ЧРЕЗ КОЯТО ЕВРЕИТЕ СЕ ОПИТАХА ДА ГОСПОДСТВАТ НАД НАРОДИТЕ -ЧРЕЗ БАНКИРИТЕ СИ И ФЕД И МВФ И СВЕТОВНАТА СИ БАНКА --РЪКОВОДЕНИ ОТ ЦИОНИСТИ + ЦРУ -ТО ИМ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 25 ...

    0 1 Отговор
    Бойко утре ще се врътне към Русия, а герб го казаха преди 5 г, минаваме към Русия. Същото е било през около 1944,живите тогава свидетели го казаха, но до тук са открити останки от древни времена. Батето е по млад, а и история не е учил, а е математик. Или времената на инженер покойница димитрия Д. Нямат нищо общо със сегашното, много циганите по тия 44те години е било, както сега, казано ни, но все пак днес е 21 век, а не 20 век. Нищо чудно и в тоя случай бг да бъде нападната чрез който не очаквате.