Отидете към основна версия

5 Октомври, 2023 22:40, обновена 5 Октомври, 2023 22:40 6 116 279

Путин каза, че Русия иска да изгради „нов свят“

  • руски терористи-
  • нов свят-
  • русия-
  • валдай-
  • владимир путин-
  • война-
  • нато-
  • украйна

Руският президент за пореден път обвини западните страни за войната в Украйна

Снимки: БГНЕС/ EPA

Основната цел на Русия е да изгради нов свят. Това заяви руският президент Владимир Путин по време на пленарна сесия на международния дискусионен клуб „Валдай“.

На фона на речта на Путин в източната част на Украйна руската армия извърши една от най-смъртоносните си атаки от началото на инвазията. В село в Харковска област бяха убити над 50 души, събрали се пред местен хранителен магазин за траурна церемония в памет на техен съселянин. Сред жертвите има и деца.

За Украйна

По време на речта си Путин повтори основните наративи на руската пропаганда, обвинявайки западните страни за войната в Украйна, докато неговата собствена избива невъоръжени граждани там всекидневно.

„Неведнъж съм казвал, че не ние започнахме така наречената „война в Украйна“. Напротив, опитваме се да я спрем. Украинската криза не е териториален конфликт, това искам да подчертая. Русия е най-голямата държава в света, с най-голяма територия. Ние нямаме интереси от гледна точка на завладяване на допълнителни територии“, каза Путин.

Той не обясни защо тогава Кремъл обяви „присъединяването“ на украински територии към Русия и насилственото издаване на руски паспорти в тях.

„Въпросът е много по-широк и по-фундаментален: говорим за принципите, върху които ще се основава новият световен ред“, каза още Путин, който обвини САЩ и западните страни, че искат да бъдат хегемон, който не зачита мнението на Москва.

За НАТО

„За съжаление, някои разбраха погрешно нашата готовност за конструктивно взаимодействие – разбраха я като подчинение, като съгласие, че нов ред ще бъде изграден от тези, които се обявиха за победители в Студената война. През всичките тези години ние сме предупреждавали неведнъж: този подход не само води до задънена улица, той е изпълнен с нарастваща заплаха от военен конфликт“, каза още Путин.

Иронично, в речта си Путин каза, че „не е работа на Русия как живеят другите държави“. „Но виждаме как в много от тях управляващите елити принуждават обществата да приемат норми и правила, които самите граждани... не приемат. И те (елитите) са принудени да намират външни виновници и да раздуват несъществуващи заплахи“, заяви Путин, докато Русия продължава да води хибридна война срещу европейски държави, включително България, чрез шпионаж, изнудване и военни заплахи.

„В света се налагат изкуствени геополитически структури и се създават затворени блокови формати. Блоковият подход е ограничаване на правата и свободите на държавите в собственото им развитие, опит да бъдат вкарани в определена „клетка“ от задължения. Това до известна степен – и това е очевидно – e отнемане на част от суверенитета им“, каза Путин.

По разбираеми причини Путин забрави да спомене, че НАТО е военен съюз, в който всяка суверенна членка доброволно кандидатства за членство. Алиансът, изграден от 31 държави, се е разширил и продължава да се разширява без нито една капка пролята кръв, докато Русия се опитва по насилствен начин да наложи волята си (примерни: Грузия, Молдова, Украйна). Финландия беше приета в НАТО през 2023 година, след като поиска ускорена процедура по присъединяване (след десетилетия на военен неутралитет) заради непровокираната руска агресия срещу Украйна.

За трайния мир

„Искаме да живеем в отворен и взаимосвързан свят, в който никой никога няма да се опита да издигне изкуствени бариери пред просперитета на хората. Налагането на която и да е държава или народ как трябва да живеят, как трябва да се чувстват, трябва да бъде забранено. Само истинското културно и цивилизационно разнообразие ще осигури благополучието на хората и баланса на интересите. Ние сме за всеобща сигурност и траен мир, изграден върху зачитане на интересите на всеки“, каза Путин.

Именно Русия е тази, заради която мирът в Европа в момента е поставен на карта. С обвиненията си към НАТО Путин се опитва да оправдае безсмисленото и варварско убийство на украинци. Убийства, извършени само заради амбициите на един диктатор.

Трайният мир, за който говори Путин, ще е възможен само след победата на украинската армия.

Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 106 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания