Отидете към основна версия

3 993 52

Разузнавач номер едно на Москва: Подкрепата за Киев се превръща в токсичен проблем за Белия дом

  • сащ-
  • русия-
  • украйна-
  • сергей наришкин-
  • владимир путин

Откакто Русия нахлу в Украйна през февруари миналата година, Съединените щати и Европейският съюз са поели повече от 160 милиарда долара ангажименти към Украйна, включително десетки милиарди долари в оръжия

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Шефът на външното разузнаване на руския президент Владимир Путин заяви в сряда, че въпросът за подкрепата за Украйна става токсичен в Съединените щати и че разделенията ще се задълбочат преди президентските избори в САЩ догодина, предава "Ройтерс".

Откакто Русия нахлу в Украйна през февруари миналата година, Съединените щати и Европейският съюз са поели повече от 160 милиарда долара ангажименти към Украйна, включително десетки милиарди долари в оръжия.

Миналата седмица обаче президентът Джо Байдън изрази опасения, че помощта на САЩ за Украйна може да бъде засегната от хаоса в Конгреса, докато украинският президент Володимир Зеленски многократно предупреди за опасностите от това да се позволи на Русия да спечели войната.

"Украинската тема става все по-токсична в навечерието на предстоящите президентски избори", каза Сергей Наришкин, директор на Службата за външно разузнаване на Русия (СВР), по време на посещение в азербайджанската столица Баку.

"Това се превръща в ябълка на раздора", каза Наришкин, определяйки борбата във Вашингтон като борба между онези, които се интересуват от подобряването на живота на американците, и онези, които са обхванати от омраза към руснаците.

Дипломати и анализатори от разузнаването казват от месеци, че Путин залага, че американската решителност за Украйна ще отслабне, тъй като Вашингтон е изправен пред различни глобални кризи и става ясно колко трудна задача е да победиш стотици хиляди добре окопани руски войници в Украйна.

Свалянето от републиканците на председателя на Камарата на представителите Кевин Маккарти повдигна въпроси относно бъдещето на помощта за Украйна. Съединените щати също многократно призоваха Киев да направи повече за справяне с корупцията в страната.

Наришкин, който служи като началник на външните разузнавателни служби на Русия от октомври 2016 г., каза, че свалянето на Маккарти илюстрира "злокачествеността" на проблема с Украйна в американската политика.

Той каза, че антитерористичното сътрудничество на Москва със западните шпионски служби продължава, въпреки че каза, че мащабът на подобни контакти е бил намален поради "агресията" на Запада срещу Русия над Украйна.

Москва разглежда военните си операции в Украйна като отбрана срещу враждебения и агресивен Запад. Киев и неговите западни поддръжници казват, че това е абсурдно и че Русия води непредизвикана война на агресия и заграбване на земя.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 40 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания