Last news in Fakti
  Тема: Украйна

14 Октомври, 2023 09:00 2 379 29

Изтекла стратегия на САЩ за Украйна определя корупцията като истинска заплаха

  • сащ-
  • украйна-
  • джо байдън-
  • володимир зеленски-
  • оръжие

Вашингтон също така иска да види Киев да произвежда свое собствено военно оборудване чрез създаване на вътрешна отбранителна индустрия, способна да поддържа основните нужди

Изтекла стратегия на САЩ за Украйна определя корупцията като истинска заплаха - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Служители на администрацията на Байдън са много по-притеснени от корупцията в Украйна, отколкото публично признават, предполага поверителен стратегически документ на САЩ, придобит и анализиран от "Политико".

"Чувствителната, но некласифицирана" версия на дългосрочния план на САЩ излага множество стъпки, които Вашингтон предприема, за да помогне на Киев да изкорени злоупотребите и по друг начин да реформира редица украински сектори. В него се подчертава, че корупцията може да накара западните съюзници да се откажат от борбата на Украйна срещу руската инвазия и че Киев не може да отложи усилията за борба с корупцията.

Още новини от Украйна

"Възприемането на корупция на високо ниво", предупреждава поверителната версия на документа, може да "подкопае доверието на украинската общественост и на чуждестранните лидери в правителството по време на войната".

Този документ е по-сериозен от анализа, наличен в малко забелязаната публична версия на документа съдържащ 22 страници, който Държавният департамент изглежда е публикувал на уебсайта си без много шум преди около месец.

Поверителната версия на "Интегрираната стратегия за страната" е около три пъти по-дълга и съдържа много повече подробности за целите на САЩ в Украйна, от приватизирането на нейните банки до насърчаването на повече училища да преподават английски език до насърчаването на нейните военни да приемат протоколите на НАТО. Много цели са предназначени да намалят корупцията, която тормози страната.

Тихото пускане на стратегията и фактът, че по-строгият език е оставен в поверителната версия, подчертава предизвикателството, пред което е изправен екипът на Байдън.

Администрацията иска да притисне Украйна да спре подкупите, не на последно място защото са заложени щатски долари. Но прекалено много шум по въпроса може да насърчи противниците на американската помощ за Украйна, много от тях републикански законодатели, които се опитват да блокират такава помощ . Всяко усещане за отслабена американска подкрепа за Киев също може да накара повече европейски страни да се замислят за ролята си.

Месеци наред сътрудниците на Байдън се придържаха към кратки коментари на тема корупцията в Украйна. Те искаха да покажат солидарност с Киев и да избегнат да насърчат малкият брой републикански законодатели, критикуващи американската военна и икономическа помощ за Украйна.

Повече от година след началото на пълномащабната война американските служители настояват повече по въпроса публично и частно. Съветникът по националната сигурност Джейк Съливан се срещна в началото на септември с делегация от украинските антикорупционни институции.

Американски служител, запознат с дискусиите, потвърди пред "Политико", че администрацията на Байдън разговаря с украинските лидери за потенциално обвързване на бъдещата икономическа помощ с "реформи за справяне с корупцията и превръщане на Украйна в по-привлекателно място за частни инвестиции".

Такива условия не се разглеждат за военна помощ, каза служителят.

Говорител на украинското външно министерство не отговори на исканията за коментар. Но украинският президент Володимир Зеленски уволни няколко висши служители при неотдавнашна акция срещу предполагаеми подкупи - послание към Съединените щати и Европа, че той ги слуша.

Интегрираната стратегия за страната е продукт на Държавния департамент, който се основава на приноса на други части на правителството на САЩ, включително Министерството на отбраната. Той включва списъци с цели, срокове за постигането им и етапи, които американските служители биха искали да видят постигнати. (Държавният департамент изготвя такива стратегии за много страни веднъж на няколко години.)

Служител на Държавния департамент, говорейки от името на ведомството, не каза дали Вашингтон е споделил по-дългата версия на стратегията с украинското правителство или дали съществува класифицирана версия.

В документа се казва, че изпълнението на американските цели за Украйна включва изпълнение на обещанията на САЩ за оборудване и обучение, за да се помогне на въоръжените сили на Украйна да отблъснат атаките на Кремъл.

Поверителната версия също така описва цели на САЩ като подпомагане на реформирането на елементи от апарата за национална сигурност на Украйна, за да позволи "децентрализиран, толерантен към риска подход за изпълнение на задачите" и да намали "възможностите за корупция".

Въпреки че военният съюз на НАТО не е близо до това да позволи на Украйна да се присъедини, американската стратегия често цитира желание да накара армията на Украйна да приеме стандартите на НАТО.

Едно очаквано събитие, посочено в поверителната версия, е, че Министерството на отбраната на Украйна "създава професионализиран младши офицерски и подофицерски корпус със стандартната доктрина и принципи на НАТО".

Дори форматът и съдържанието на украинските отбранителни документи трябва да "отразяват терминологията на НАТО", се казва в поверителен раздел от стратегията.

Една цел включва създаването на "план за съпротива на национално ниво". Това може да намекне за обикновените украинци, които ще отвърнат на удара, ако Русия спечели повече територия. (Тази точка не е изяснена)

САЩ също така искат да видят Украйна да произвежда свое собствено военно оборудване чрез създаване на "вътрешна отбранителна индустрия, способна да поддържа основните нужди", както и среда, която насърчава стартиращите фирми в областта на отбранителната информационна технология, според един от поверителните раздели.

Американските служители изглеждат особено загрижени за ролята на малцина олигарси в икономиката на Украйна.

"Деолигархизацията, особено на енергийния и минния сектор, е основен принцип за изграждането на по-добра Украйна", се заявява в публичната част на стратегията. Един показател за успех, гласи поверителната версия, е, че украинското правителство "прегръща значими реформи, децентрализиращи контрола върху енергийния сектор".

Съединените щати изглеждат нетърпеливи да помогнат на украинските институции да изградят своя капацитет за надзор. Изброените цели включват всичко - от подпомагане на местните власти да оценят рисковете от корупция до реформи в службите за човешки ресурси.

Като един пример в стратегията се казва, че САЩ помагат на Счетоводната камара на Украйна да подобри своя одит и свързаната с него работа отчасти, за да може да проследява пряката бюджетна подкрепа от Съединените щати.

Стратегията описва начините, по които Съединените щати помагат на здравния сектор на Украйна, киберзащитата и организациите, които се борят с дезинформацията. Той призовава за подкрепа на украинските антимонополни усилия и инициативи за стимулиране на увеличаване на данъчните приходи за хазната на страната.

Поверителната част призовава финансовите системи на Украйна да "увеличат кредитирането, за да насърчат разширяването на бизнеса" и намаляване на ролята на държавата в банковия сектор.

Един предвиден крайъгълен камък за този раздел е, че "Алфа Банк е прозрачно върната в частна собственост". Това изглежда е препратка към институция, известна сега като Sense Bank, която преди беше руска собственост, но бе национализирана от Украйна.

Стратегията на САЩ изглежда има за цел да гарантира, че Украйна не само ще запази ориентацията си към Запада, но и ще развие специални връзки с Америка.

Един от начините, по който Вашингтон вярва, че това ще се случи, е чрез английския език. Стратегията показва, че Съединените щати предлагат техническа и друга помощ на украинското министерство на образованието за подобряване на преподаването на английски и че смятат, че предлагането на уроци по английски може да помогне за реинтеграцията на украинците, освободени от руската окупация.

Американски служители също така помагат на Украйна да изгради капацитета си да преследва военни престъпления в собствената си съдебна система. Желаните етапи включват подбор на повече от 2000 нови съдии и изчистване на над 9000 жалби за неправомерно поведение на съдии.

Стратегията също така призовава за възстановяване на дипломатическото присъствие на САЩ в Украйна, разширяване отвъд Киев до градове като Лвов, Одеса, Харков и Днепър.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЕХООО

    30 1 Отговор
    Кравите откриха топлата вода.
  • 2 да де

    31 1 Отговор
    Кофти а с твоите камъни по твоята глава когато укрите препродават едни железа на арабелите.
  • 3 7544

    32 1 Отговор
    Да бе "случайно" изтекли тия документи че не заслужават помощ. Искат да ги изоставят и това си е.
  • 4 ХАХАХА

    25 1 Отговор
    Абе тези кравари защо не си погледнат корупцията в кравистана ,а все чуждите сламки в очите на другите гледат. То не остана място ,където да не виждат корупция . Корупцията я създават те ,където им стъпи крака.
  • 5 Здрасти

    18 1 Отговор
    Колко трябва да повярваш в думите на един лъжец и крадец..
  • 6 Урюрвкос

    31 1 Отговор
    В Украйна няма корупция има услуга за услуга. Байдън (преди да стане Президент) отиде в украинския парламент седна на мястото на водещия и каза давам ви 6 часа не махнето главния прокурор иначе никакви пари. На другия ден човека беше уволнен. Главния прокурор Виктор Шохин докладва за големи финансови измами от фирмата Бурисма.
  • 7 В.В.П.

    27 1 Отговор
    Бавно ,но сигурно ги натирят...Зелю се изживя като истински артист от Холивуд... РОССИЯ е голяма греда ,корав кокал за Джо и демократи...Айде ,сбогом .
  • 8 Тц тц тц

    22 1 Отговор
    Зеленият Гаргамел си накупи имения,а жена му бижута от бяло злато.После защо с указ забраниха мирните преговори....
  • 9 Айде

    4 15 Отговор
    Четете Украйна, мислете за България. Същата метла трябва и тук, защото и нашата кочина е по руски модел.

    Коментиран от #26

  • 10 В.В.П.

    9 1 Отговор
    Сега корупцията ли ще гледат??.Важно е да се бият с РОССИЯ..
  • 11 Тома

    11 0 Отговор
    А за българската корупция какво казаха.Прибраха ли крадените народни пари от тиквата и шиши в тяхни сметки защото ги гледам двамата вече много спокойни
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Вчера гледах видео от сватбата

    10 0 Отговор
    на бивш прокурор в Украйна с някаква девойка от правоохранителните органи там. Техен официален запис. Мисля, че много западни знаменитости биха завидели на размаха, лукса, няколкоетажната торта, безкрайния шлейф на роклята на младоженката и т. н. Дори не се опитват да прикрият мащабната корупция там.
  • 14 Зеления клоун

    9 1 Отговор
    За мен самолетоносач няма ли? :(((
  • 15 Русия попиля НАТО

    23 3 Отговор
    Американските „стратези“ планираха да „,разбалансират Русия“ с помощта на марионетна война в Украйна. Вместо това те извадиха целия свят от равновесие:
    ЕС е в рецесия, Украйна е унищожена, НАТО е беззъб, Близкият изток е в пламъци, а многополюсният свят се бунтува срещу фалирала империя от лъжи, зависима от печатането на пари.

    Коментиран от #21

  • 16 Дам...

    15 1 Отговор
    ... за пръв път напълно съгласен с факти -> корумпето Зеленски затри икономиката на САЩ.
  • 17 Зелен наркоман

    13 1 Отговор
    Искам дядо джо и шолц да ми купят самолетоносач хихи
  • 18 Лендлийз

    7 0 Отговор
    Даже не крият двойния аршин вече, хората и без това не вдяват колко лицемерна е политиката
  • 19 Ха ха ха така така

    1 2 Отговор
    Ла ла ла и тра ла ла ..... едни и същи пропагандни материали се протъркаха от използване .
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Въпрос

    2 2 Отговор

    До коментар #15 от "Русия попиля НАТО":

    Как Русия попиля НАТО след като не се е сблъскала директно с него?

    Коментиран от #23

  • 22 Много добре но

    3 0 Отговор
    Стратегията включва ли Бурисма и хонорарите и лобирането на Синът???
  • 23 Русия попиля НАТО

    5 0 Отговор

    До коментар #21 от "Въпрос":

    Не се е сблъскала пък НАТО планира да въведе ограничения на температурите, за да не прилага Путин зимата като оръжие.)))
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Реалността в Украйна

    3 0 Отговор
    Американското военно списание на Пентагона Статесман:
    Зеленски е на границата на възможностите си.
    ВСУ се надяваше на бърза победа, но сега вече се бори за оцеляване
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Съби

    3 0 Отговор
    Като гледам по курортите и големите градове има много украинци на мобилизационна възраст. Със сигурност в България има една украинска армия, платила си за да може да избяга от Родината си за да не я защитава. Да не говорим за Западна Европа колко много са "бежанците". Това си е КОРУПЦИЯ на най-високо ниво.
  • 29 Говедар

    0 0 Отговор
    "Корупцията е далавера, в която ние не участваме!" - ФАЩ
    ФАЩ са най-големите корупционери!