Отидете към основна версия

13 Октомври, 2023 10:29, обновена 13 Октомври, 2023 10:29 8 432 86

Северна Корея към САЩ: Това е провокация с катастрофални последствия

  • северна корея-
  • южна корея-
  • сащ-
  • самолетоносач-
  • ким чен-ун

САЩ и Южна Корея организираха засилена поредица от военни учения тази година, включващи американски самолетоносачи, подводници и авангардни бомбардировачи, за да отговорят по-добре на развиващите се ядрени и ракетни заплахи от Пхенян

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Държавните медии на Северна Корея в петък осъдиха пристигането на американски самолетоносач в Южна Корея като военна провокация, която може да доведе до "неотменими, катастрофални обстоятелства", съобщава "Ройтерс".

USS Ronald Reagan и неговата ударна група пристигнаха в южнокорейското пристанище Пусан в четвъртък за петдневни учения на съюзниците, но и демонстрация на сила срещу Северна Корея.

Официалната информационна агенция на Северна Корея KCNA заяви, че американската схема за ядрена атака срещу нейната страна е достигнала "най-сериозната фаза", което означава, че "избухването на ядрена война излиза на преден план".

"Това е неприкрита военна провокация, която води ситуацията до неотменими катастрофални обстоятелства", каза KCNA в коментар.

Силите на САЩ и Южна Корея организираха засилена поредица от военни учения тази година, включващи американски самолетоносачи, подводници и авангардни бомбардировачи, за да отговорят по-добре на развиващите се ядрени и ракетни заплахи от Северна Корея. Северна Корея нарича ученията репетиция за нахлуване.

В случай на предстояща ядрена атака Пхенян ще предприеме "необходимите действия", както е залегнало в ядрената му доктрина, обещавайки "щателно да възпира и отблъсква неистовите ходове на САЩ и техните марионетки за разпалване на ядрена война", се казва в съобщението.

Нашият "най-мощен и бърз първи удар ще бъде нанесен на средствата за "разширено възпиране", използвани от САЩ, за да халюцинират своите последователи, и базите на злото на Корейския полуостров и околностите му", съобщи още KCNA.

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 68 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: