Last news in Fakti

13 Октомври, 2023 14:25 1 268 25

Пхенян категорично отрича: Севернокорейски оръжия не са използвани при нападението срещу Израел

  • северна корея-
  • хамас-
  • газа-
  • израел-
  • бенямин нетаняху

Радио "Свободна Азия" съобщи за предполагаемото използване на севернокорейски оръжия от "Хамас", позовавайки се на видеоклип, на който един от бойците държи нещо, което прилича на произведен в КНДР гранатомет Ф-7

Пхенян категорично отрича: Севернокорейски оръжия не са използвани при нападението срещу Израел - 1
Снимка: Shutterstock

Северна Корея (КНДР) отхвърли като "безпочвени" спекулациите, че въоръжената групировка "Хамас" е използвала севернокорейски оръжия за изненадващата си атака срещу Израел, и обвини САЩ в отправянето на фалшиво обвинение срещу Пхенян, предаде Йонхап, цитирана от БТА.

Ри Кван-сон, севернокорейски коментатор по международните въпроси, заяви, че САЩ прибягват до стереотипна клеветническа кампания срещу Северна Корея, за да свържат умишлено сегашната криза в Близкия изток с КНДР. "Рептилските пресслужби на американската администрация и квазиекспертите разпространяват безпочвени и лъжливи слухове, че "севернокорейските оръжия" изглежда са били използвани за нападението срещу Израел", казва Ри в статия, разпространена от севернокорейската държавна агенция КЦТА.

По-рано базираната във Вашингтон медия "Радио "Свободна Азия" съобщи за предполагаемото използване на севернокорейски оръжия от бойците на "Хамас", позовавайки се на видеоклип, на който един от бойците държи нещо, което прилича на произведен в Севера гранатомет Ф-7. В миналото вече бяха изказани подозрения, че Северна Корея предоставя оръжия на "Хамас". Но все още не е ясно дали Пхенян е доставил директно Ф-7 на групировката, или те са били прехвърлени с участието на други държави, отбелязва Йонхап.

По-рано тази седмица Северна Корея осъди Израел за ескалиращия конфликт с "Хамас", заявявайки, че той е "последица от непрестанните престъпни действия на Израел" срещу народа на Палестина.

По-малко от месец преди нападението "Хамас" е провел публична генерална репетиция, отбелязва Асошийетед прес. На 12 септември групировката е публикувалла в социалните мрежи гладко изработен двуминутен пропаганден видеоклип, в който бойците използват експлозиви, за да пробият реплика на граничната порта, да навлязат с пикапи и след това да се движат сграда по сграда през пълномащабна реконструкция на израелски град, стреляйки с автоматично оръжие по хартиени мишени с човешки силуети. В учението с бойни патрони, наречено операция "Силен стълб", бойци в бронежилетки и бойни облекла извършват и операции, които включват унищожаване на макети на бетонните кули на стената и на комуникационна антена, точно както биха направили в действителност по време на смъртоносната атака миналата събота.

Въпреки че израелските служби за сигурност и разузнаване явно са били изненадани от способността на "Хамас" да пробие защитата на Газа, групировката изглежда е скрила подготовката за смъртоносното нападение, като го е извършила открито.

Асошиейтед прес прегледа и провери ключови детайли от десетки видеоклипове, които "Хамас" публикува през последната година, предимно в "Телеграм". Използвайки сателитни снимки, АП съпостави местоположението на имитирания град с участък от пустинята край Маваси, палестински град на южния бряг на ивицата Газа. Голям надпис на иврит и арабски на портата гласи "Хореш Ярон" - името на спорно израелско селище на окупирания Западен бряг.

Според Брадли Боуман, бивш офицер от американската армия, който сега е старши директор на Центъра за военна и политическа власт към Фондацията за защита на демокрацията, изследователски институт във Вашингтон, "Хамас" умишлено е накарала израелските служители да вярват, че се готви да извърши нападения на Западния бряг.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Еййййййй

    6 5 Отговор
    Всеки нещо отрича. А покажете топки бе. Тука джихадист комунист путинофил Се нада втори трети фронт да отваряте.

    Коментиран от #3, #10, #19

  • 2 КОТарАК

    3 7 Отговор
    не са / всичко е при Авдеевка , дето алкашите най-после събраха оръжия за настъпление. много холям пердах ядат обаче , и от 3 полка ,няма никой вече

    Коментиран от #15, #16

  • 3 КОТарАК

    3 5 Отговор

    До коментар #1 от "Еййййййй":

    и аз винаги съм се чудил що не си признават..Иран за РФ ,и други..ние не се крием
  • 4 А50

    3 0 Отговор
    Няма как, СК не е пращала помощи на Киев. По-скоро може некоя българска пушка да е пукнала там
  • 5 Азз

    10 1 Отговор
    Използвани са западно европейски....питайте едно зеленикакво жУже Белоноско.....
  • 6 има експертизи

    6 0 Отговор
    и ще се види . така отидоха в Ирак , досега Ирак са зле . нямат ядрени бомби . Иим е умен . не го лъже оня Драскун . Бенямид хитрее и иска газа празна . Днр иска киев празен . да бегат зелашки и жена му в полша . хахах 30 м остават на еврейското правителство . оставка и вот на недоверяване .
  • 7 ЧичоСам

    5 1 Отговор
    само аз имам право да продавам, иначе - санкции
  • 8 патето Яки

    2 1 Отговор
    ако са американски може позволени са, това Ф7 ще да е РПГ7 мъдъе ин БГ
  • 9 Уса

    4 1 Отговор
    Хамас използват американски ракети и дронове или ще кажете,че сащ продават на целия свят и са невинни.Единствено България,която е в нато от 20 год не е закупила дори един натовски патрон.Сега се реши да им изкупи старата негодна техника докато народа преживява с по ниски заплати и пенсии от руските

    Коментиран от #12

  • 10 Много ги е стеах

    2 3 Отговор

    До коментар #1 от "Еййййййй":

    да застанат на страната на Иран и Русия. И Китай, и Куба, и Венецуела също. Не им харесва суровакницата. Май е много жилава и плющи яко на голо. Чак сваля кожа.....
  • 11 мунчо

    3 1 Отговор
    по номерата я проверете да не са от тези, които дадохте на украинците...
  • 12 Али

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Уса":

    Вземам хиляда и деведесе лева пенсия брагодарение на пп. Берекетверсин
  • 13 Сатана Z

    4 1 Отговор
    Нови Козяшки опорки.Оръжието на ХАМАС не идва от Украйна и Израел са жертва като нацистка Украйна ,която изневиделица беше забравена от мисирките .А дървенияъ купол в Израел не може да свали американските ракети щото ги разпознава като свои на радарите.
  • 14 хеххе

    3 1 Отговор
    "Рептилските пресслужби на американската администрация и квазиекспертите разпространяват безпочвени и лъжливи слухове, че "севернокорейските оръжия" изглежда са били използвани за нападението срещу Израел",
  • 15 Ще ти се

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "КОТарАК":

    така са ви н а д у п и л и рашките ,че оттърване няма!!!
  • 16 Майк Помпео

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "КОТарАК":

    И в Роботино голям пердах ядете!
  • 17 В.В.П.

    4 0 Отговор
    Направо си показаха ,Американски пушки..и джавелини...Не бутайте Ким...Он се гаври с янките...Позволил си го е ..Ще му пръснат на курецъ...Ахаха
  • 18 САЩ

    0 4 Отговор
    То и Иран категорично отрича че изпраща дронове на рашистите ама не е верно
  • 19 Тези

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Еййййййй":

    ви стигат!

    Коментиран от #22

  • 20 В.В.П.

    2 0 Отговор
    Ким не вярва на янките и на обещанията им ..след Ирак ,Афганистан ,Либия ,Сирия ...Ахаха ..тромп се опита да го мами ,обаче .греда...Азиатците са хитри хрътки .
  • 21 Съдията Дред

    1 1 Отговор
    Използват основно българско оръжие, малко остатъци от време оно, но повечето от времето на сирийската гражданска война, когато саудитите и катарците ни плащаха да доставяме на "демократичните" главорези, борещи се срещу властта. Има и оръжие, откраднато от Украйна, в началото израелците се изпуснаха, и си казаха, ама вече внимават.
  • 22 Инфо

    0 1 Отговор

    До коментар #19 от "Тези":

    Преместих го
  • 23 Раптилата

    1 0 Отговор
    Американеца като посочи с пръст. И пред пръста всичко бега и се крие по дупки и хралупи.
  • 24 Факт

    0 1 Отговор
    Не са корейски-украински са!Внос от ЕС,Великобритания и САЩ.Безмитен.
  • 25 Ха ха ха ха ха ха

    0 0 Отговор
    Краварските инсинуации на фащ са толкова жалки,че просто вече няма накъде 🤣🤣🤣
Новини по държави: