Отидете към основна версия

2 531 2

Знаете ли, че Украйна...

  • украйна-
  • ес

Край карпатското градче Рахив се намира географският център на Европа

Украйна е най-голямата европейска страна, съобщават от министерството на земеделието в Киев.

Територията й включва ¼ от световния чернозем. Тя е сред първите страни в света – производители на зърно (най-вече ечемик), захарно цвекло, растителни мазнини, свинско месо, захар и картофи.

На територията на Украйна се намират най-големите в света запаси от манганова руда –почти 11% от обема манганова руда в световен мащаб.

Украинското конструкторско бюро „Антонов” създава самолета с най-голяма товароподемност в света - Ан-225 „Мрія” („Мечта” – укр.) Разработен е за транспортиране на космически кораби. Сега „Мрія” се използва за търговски цели.

Украинецът Пилип Орлик е автор на първата в света Конституция. На 5 април 1710 г . той е избран за хетман на Запорожката войска.

В Украйна през 1814 г. Петро Прокопович създава първия рамков кошер. Украйна заема постоянно място в тройката на световните лидери по производство на мед и продуктите на пчеларството.

Първата газова лампа за домашно използване е създадена в Украйна, в гр. Лвов от аптекарите Игнатий Лукасевич и Ян Зех през 1853 г.

Киевската станция на метрото „Арсенална” е най-дълбоката в света – разположена е на 105 м под земята.

Край карпатското градче Рахив, се намира географският център на Европа.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Femen във Вилнюс: Ukraine to EU

    Във Вилнюс задържаха украинската активистка от Femen Яна Жданова заради нейната топлес-акция против решението на Виктор Янукович да не подписва Спо ...
    29.11.2013
    2 336
    1
  • Виктор Янукович се запъна за ЕС

    Президентът на Украйна Виктор Янукович остана непреклонен пред натиска на ЕС да размисли и да подпише Споразумението за асоциация и свободна търгов ...
    29.11.2013
    1 278
    1
Новини по държави: