Last news in Fakti

29 Ноември, 2013 11:03 1 234 1

Виктор Янукович се запъна за ЕС

  • украйна-
  • виктор янукович

Украйна е без сближаване с Европа

Виктор Янукович се запъна за ЕС - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Украйна Виктор Янукович остана непреклонен пред натиска на ЕС да размисли и да подпише Споразумението за асоциация и свободна търговия.

След официалната вечеря на държавните и правителствени ръководители от Европейския съюз и шестте страни от "Източното партньорство", домакинът на срещата - литовският президент г-жа Далия Грибаускайте, заяви, че засега няма промяна в позициите на страните.

Далия Грибаускайте заяви, че аргументите на ЕС, които са били представени от участниците на вечерята, „не са достигнали до слуха и разума“ на Виктор Янукович.

„Украинското правителство вчера отбеляза, чете не са готови да се интегрират в ЕС и са готови да подпишат Споразумението. Аз смятам, че украинският народ е разочарован. Не става въпрос, че Европа е разочарована. Сегашната власт в Киев избра път без изход“, обяви пред медиите Грибаускайте.

Украинските власти са продължили да настояват за финансови компенсации за загубите, настъпили от въвеждането на европейските стандарти.

Световните медии отбелязват, че европейските лидери така и не успяха да променят мнението на украинския държавен глава, че Украйна не може да си позволи да жертва търговията с Москва в замяна на по-тесни връзки с Брюксел. Външният министър на Швеция Карл Билд написа в Туитър, че украинският му колега Виктор Кожара му е потвърдил, че Киев се е огънал под натиска на Кремъл.

Европейският съюз ще остави отворена вратата за асоцииране с Украйна, но споразумение на срещата на върха във Литва едва ли ще има. Това заяви германският канцлер Ангела Меркел при откриването на форума. Меркел изрази съжаление, че Украйна не е изпълнила всички очаквания.

Междувременно дипломатически източници заявиха, че условията към Украйна за приети през декември 2012 г. от Съвета на ЕС и няма да бъдат променяни. Изискванията към Киев са за промени в изборното законодателство, реформа в съдебната система и изключване на случаите за случайно правосъдие, каквото се наблюдаваше по отношение на Юлия Тимошенко.

Ден преди срещата самата Тимошенко призова, ако Виктор Янукович е съгласен да подпише споразумението, то ЕС да не настоява за нейното изпращане за лечение в чужбина.

Междувременно председателят на Европейския парламент Мартин Шулц даде ясен сигнал, че Украйна не може да се надява, че догодина ще има нов форум, на който ще се подпише спорния документ. „Нашите врати остават отворени за Украйна. Възможно е при друг президент и правителство нещо да се промени“, заяви Шулц. Според аналзиатори това е ясен сигнал, че Брюксел ще изчака изборите за държавен глава, които трябва да се проведат през 2015 г.

ИТАР-ТАСС междувременно припомни, че по време на срещата във Вилнюс са палнирани срещи на европейските лидери с опозиционни украински политици като Арсений Яценюк (Отечество), Виталий Кличко (УДАР) и Олег Тягнибок (Свобода).

Около 10 хиляди демонстранти в Киев останаха на улицата и тази нощ с искане за подписване на споразумението. Ежедневните протести започнаха, откакто президентът заяви на 21 ноември, че няма да подпише Споразумението за асоцииране.

На фона на продължаващите масови протести в Киев, украинският президент Виктор Янукович беше посрещнат и във Вилнюс от стотици проевропейски настроени демонстранти, които скандираха и настояваха за променя на решението на украинското правителство.

В същото време Грузия и Молдова парафираха своите Споразумения за асоцииране с ЕС.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Dian Gospodinov

    0 0 Отговор
    правилно са се ориентирали политиците im,евросъюза налага изисквания като да се замразят пенсии, заплати,да се прекъснат пове4ето отно6ения с русия що се отнася до износа пак те решават къде и какво да се изнася и внася - в замяна на това ше ви дадем свободно придвижване на украинците в евросъюза да работят.ще ви дадем заем и дори пари безвъзмездно,но ще инвестираме в страната-разбирай инвестиция от типа на РПТ-tata мерси ве4е си търсят бели роби-европейски арабите и негрите май ве4е не вършат работа
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания