Last news in Fakti

28 Ноември, 2013 01:35 2 504 2

Знаете ли, че Украйна...

  • украйна-
  • ес

Край карпатското градче Рахив се намира географският център на Европа

Украйна е най-голямата европейска страна, съобщават от министерството на земеделието в Киев.

Територията й включва ¼ от световния чернозем. Тя е сред първите страни в света – производители на зърно (най-вече ечемик), захарно цвекло, растителни мазнини, свинско месо, захар и картофи.

На територията на Украйна се намират най-големите в света запаси от манганова руда –почти 11% от обема манганова руда в световен мащаб.

Украинското конструкторско бюро „Антонов” създава самолета с най-голяма товароподемност в света - Ан-225 „Мрія” („Мечта” – укр.) Разработен е за транспортиране на космически кораби. Сега „Мрія” се използва за търговски цели.

Украинецът Пилип Орлик е автор на първата в света Конституция. На 5 април 1710 г . той е избран за хетман на Запорожката войска.

В Украйна през 1814 г. Петро Прокопович създава първия рамков кошер. Украйна заема постоянно място в тройката на световните лидери по производство на мед и продуктите на пчеларството.

Първата газова лампа за домашно използване е създадена в Украйна, в гр. Лвов от аптекарите Игнатий Лукасевич и Ян Зех през 1853 г.

Киевската станция на метрото „Арсенална” е най-дълбоката в света – разположена е на 105 м под земята.

Край карпатското градче Рахив, се намира географският център на Европа.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Танас

    0 0 Отговор
    И Украинките са най-красивите жени
  • 2 Dian Gospodinov

    0 0 Отговор
    добре че не бързат да влизат в евросъюза, те което сме влезли всеки се оплаква
Новини по държави: