Отидете към основна версия

5 649 368

Израел извършва военни престъпления срещу палестинците

  • израел-
  • ивицата газа-
  • военни престъпления-
  • газа-
  • хамас-
  • палестина-
  • палестинци-
  • хуманитарна помощ-
  • хюман райтс уоч

Израелските окупатори блокират хуманитарната помощ към цивилното арабско население

Снимка: БГНЕС/ EPA

Неправителствената организация „Хюман Райтс Уоч“ (Human Rights Watch) обвини израелските власти в извършването на военни престъпления срещу цивилното палестинско население, спирайки доставките на хуманитарна помощ към Газа.

Израел умишлено задълбочава страданието на цивилните в ивицата Газа, отказвайки да възстанови електрозахранването и водоснабдяването, посочва организацията.

Зверствата на Хамас на 7 октомври не оправдават действията на израелските власти да „извършват военни престъпления“ срещу палестинци, се казва в съобщение на „Хюман Райтс Уоч“.

Чрез блокирането на стоки, необходими за оцеляването на 2,2 милиона жители на Газа, почти половината от които са деца, Израел наказва всички цивилни жители на Газа за атаките на Хамас. Израел, като окупационна сила в Газа, е длъжен съгласно Женевските конвенции да осигури достъп на цивилните до основни стоки и да улесни доставката на хуманитарна помощ. Израел обаче отказва да направи това.

Докато „законите на войната“ позволяват на Израел да предприеме стъпки, за да гарантира, че пратките не включват оръжия, умишленото възпрепятстване на хуманитарната помощ е забранено.

Израел продължава освен това да извършва бомбардировки в ивицата Газа, насочени срещу цивилното арабско население. Палестинците на практика се намират в хуманитарна катастрофа, от която няма изход. Най-малко 35 служители на Агенцията за подпомагане на палестински бежанци (към ООН) са били убити от израелската армия.

Емитър на Катар Тамим бин Хамад Ал Тани заяви, че международната общност се държи така, сякаш палестинските деца са безполезни и техният живот няма стойност. Той посочи, че на израелците не трябва да бъде давана безусловна зелена светлина да извършва зверства срещу палестинското население и да колонизира тяхната земя, както го прави през последните десетилетия.

За две седмици Израел отне живота на 5000 палестинци, повечето от които цивилни. Блокирана е и медицинската помощ към ивицата. Американският президент Джо Байдън, който посети Израел, заяви, че Газа се нуждае от „непрекъснат поток“ на хуманитарна помощ. Вашингтон обаче не предприема конкретни стъпки, за да осигури такъв. Напротив, има непрекъснат поток на оръжия и военна помощ от САЩ към Израел, с които израелската армия всекидневно избива невъоръжени жени и деца.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 73 гласа.

Свързани новини