Отидете към основна версия

16 119 241

Израел къса дипломатически отношения с Турция

  • реджеп ердоган-
  • израел-
  • турция-
  • митинг-
  • газа-
  • ивицата газа-
  • хамас

Израел нареди на дипломатите си да напуснат Турция

Снимка: БГНЕС/ EPA

Израелското министерство на външните работи обмисля късане на дипломатическите отношения с Турция.

Външният министър Ели Коен обяви, че „предвид тежките изявления, идващи от Турция, разпоредих връщането на дипломатическите представители там, за да се направи преоценка на отношенията между Израел и Турция“.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обвини Запада за случващото се в Газа и повтори позицията си, че "Хамас" не е терористична организация. Ердоган говори на голям митинг, организиран в знак на солидарност с палестинския народ, предаде „Дейли Сабах“. Според организаторите в митинга са участвали 1,5 милиона души.

В речта си турският президент обвини Запада в двуличие по палестинския въпрос. ”За Украйна давате всичко, но когато стане дума за Палестина, си запушвате ушите. Не искате да чуете дори Генералния секретар на ООН“, каза той. На митинга присъстваха политици, хора на изкуството, представители на неправителствени организации, медии, на спортните, културните и бизнес средите в страната.

Преди два дни бе съобщено, че Турция е преустановила плановете си за съвместни енергийни проучвания с Израел в Средиземно море и сътрудничество в износа на газ за Европа, пише турският в. "Йени шафак", като допълва, че министърът на енергетиката и природните ресурси на Турция Алпарслан Байрактар, който планираше да посети Израел във връзка с дейности по проучвания за природен газ и строителство на газопровод, е отменил програмата си.

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 115 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: