Last news in Fakti

30 Октомври, 2023 14:41 2 383 19

Ердоган иска нова конституция, която да не е „позорна“

  • реджеп ердоган-
  • турция-
  • конституция-
  • турци-
  • преврат-
  • мустафа кемал ататюрк

Президентът многократно е говорил за необходимостта от приемане на нова конституция

Ердоган иска нова конституция, която да не е „позорна“ - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Една от най-важните ни задачи е приемането на нова конституция, която да замени сегашната, въведена след военния преврат през 1980 г. Това заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от турските медии, предаде БТА.

Ердоган се обърна снощи в Истанбул към турския народ по повод годишнината от основаването на Република Турция. Речта на президента започна в 19:23 ч. местно време (18:23 ч. българско време), което бе символично поради асоциацията с 1923 г. Речта бе предшествана от националния химн. Един от основните ни приоритети в най-близко бъдеще е „да се отървем от позора на конституцията от времето на преврата и да се сдобием със свободен и обединяващ основен закон, който да отговаря на духа на 100-годишнината на Турция", заяви Ердоган.

Президентът многократно е говорил за необходимостта от приемане на нова конституция, която е в сила от 1982 г., включително по време на предизборната си кампания през май т. г. След референдум през 2017 г. парламентарната форма на управление в Турция бе заменена с президентска, но не бе приета нова конституция. Очаква се в скоро време парламентът, в който мнозинството от депутатските места са на Партията на справедливостта и развитието (ПСР), ръководена от Ердоган, да разгледа проект за нова конституция.

Ердоган спомена снощи и визията „Векът на Турция“, съдържаща програмата ПСР за втория век на републиката. Републиката, която провъзгласихме на 29 октомври 1923 г., днес навърши първия си век и е на път към втория, който наричаме "Векът на Турция". Днес Турция е страна, която оказва помощ на всички нуждаещи се в региона и по света. Където и да има потиснат и нуждаещ се човек, Турция ще му се притече на помощ, заяви държавният глава.

Той припомни, че около 1,5 млн. души са взели участие в митинга в подкрепа на палестинците, който се проведе в Истанбул в събота. Тържествата в Истанбул вчера завършиха с фойерверки и светлинно шоу с участието на 2 023 дрона, които изобразиха полумесец и 16 звезди в небето над Босфора, символизиращи тюркските държави.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    8 14 Отговор
    И на тия руснак ще им пише Конституцията.

    Коментиран от #9

  • 2 Пилето

    10 14 Отговор
    ЕрДоган иска да плюе на работата на Ататюрк и да направи от Турция - Османска Империя.
    Иска да си има харем и везир, което не е лошо само по себе си.

    Коментиран от #10

  • 3 Ела да ти кажа

    5 8 Отговор
    Всеки дърдори. Тоя примерно събрал един милион турци. Да им разказва за война.Между хористияни и мюсюлмани. Да си гони негови османски цели. Хамас ми пуска през западните медии. Видеа на някакви в Газа. Дето иска отмъщение срещу Европа. Чуди се човек какво общо има Европа. Всеки дърдори ДА СИ ГОНИ НЕГОВИТЕ СИ ЦЕЛИ. Никой нищо не прави за хората в Газа. Египет държи границата затворена. Евреите им пускат бележки да бегат.
  • 4 Дааа

    12 2 Отговор
    А 100 броя военни кораби как минаха по Босфора символизиращи стоте години република на Турция
  • 5 Za наших

    1 9 Отговор
    Както винаги набираме скорост постепенно но вече сме в режим ПОБЕДА НАД НАТО-украйна не е дразнител-ще смажем всеки, който застане срещу РФ и скоро някоя от истерично-агресисните вражески държави ще изквичи... лошото е, че страдат обикновени хора заради своите правителства!
  • 6 Изселник

    7 3 Отговор
    Не коментирам настоящата конституция ама аз мисля ,че трябва да се спазва конституцията от всички граждани особенно от управляващите ама лично аз не съм убеден в това
    Новата ако се направи дали ще се спазва,и дали ще задоволи Турския народ или ще е приютена за дадена част от населението
    Ще поживеем и ще видим
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Мебрук

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Ще видиш кой ще ги напише :)
  • 10 Хаха

    12 2 Отговор

    До коментар #2 от "Пилето":

    Добре го визира ,ама нищо общо . Ататюрк не бил жив през 1982ра ,като се променяше конституцията по време на преврата . Ердоган просто ще го направи ,както трябва да бъде . Реално ако следиш история след разпадането на една тюркска държава следващата не се е опитал да направи продължение на тази държава ,а да направи по добра от тази предишната . За това Турция е нова държава и няма да се опита да се преструва на предишната Османска .
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Някой си...

    6 7 Отговор
    На тоя малоум му се върти в главата война на полумесеца с кръста..не сте дорасли, не сте..векове ще минат докато технологично стигнете кръста. И не се пробвайте/както го правите от време навреме, че ше ни прекипи и тогава..всяко нещо е добре, ама да е смярка..че иначе боли..гледайте ко става,пардон- ко ше остане /от/с палестините и си вадете поука..//
  • 13 Някой си...

    6 10 Отговор
    Нали беше поканил лидерите на мюсюлманските държави..що не дойде нито един.. опитва се да е лидер, ама не му се получава. Просто защото не е пазител на светините, какъвто е Саудитеца, истинския мюсюлмански лидер..а тоя само кудкудяка ,ама никой не го бръсне за слива..та ако ще не 1,5 млн да събере, а 15 да са..
  • 14 Варненец

    4 10 Отговор
    Я, тоя иска да стане като путлер и дрОгаря Си, несменяем, дали ще му се получи? Ататюрк се върти в гроба си, от предателството на този овчар. От европейска държава, направи Турция радикални ислямисти.

    Коментиран от #16

  • 15 пэрдугане

    1 1 Отговор
    карай по курана 😉
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 популиста

    2 2 Отговор
    Кога ще го правим султан? Нема да му е нужна конституция.
  • 18 Вай,анасънъ, драги зрители !

    3 0 Отговор
    Чувате ли как кудкудякат “Кучетата на Павлов”.
  • 19 Иван

    2 2 Отговор
    Ердоган и конституция = две протиположници
    Конституцията ли ще изпълнява наредбите на Ердоган или Ердоган ще изпълнява наредбите на конституцията?
    Не ми е ясно
Новини по държави: