Last news in Fakti

23 Декември, 2023 19:01 3 052 15

Как Турция стана рай за банди и престъпни босове

  • реджеп ердоган-
  • престъпност-
  • турция-
  • наркотици-
  • пране на пари

Турция безпроблемно узаконява прането на пари в големи размери

Как Турция стана рай за банди и престъпни босове - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Скъпи сънародници, днес в Алания и в Истанбул заловихме трима международно издирвани гангстерски босове", обяви тези дни новият турски вътрешен министър Али Йерликая. И борбено се закани, че всички престъпни банди в Турция ще бъдат ликвидирани.

Откакто Йерликая пое своя пост през юни, не минава и ден без задържането на тежки престъпници – наркодилъри, търговци на хора, лихвари, измамници и крадци, както и на босове на международни банди, установили се в последните години в Турция.

Сред последните арестувани са Йозеф К., бос на една голяма полска наркомрежа, Даниел Александър М., издирван за доставката на тонове кокаин в Германия, и П. Джин-кинг, шеф на китайска мрежа измамници, обяви министър Йерликая в платформата „Екс“. Преди това пък бяха арестувани шефовете на три банди с белгийско-британски, виетнамски и арабски състав.

Защо престъпниците избират Турция?

Данните, че международни банди се установяват в Турция, се множат от дълго време насам. Преди встъпването на Йерликая в длъжност сериозни разследвания срещу престъпните групировки почти нямаше. Твърдеше се, че предишният вътрешен министър Сюлейман Сойлу и сам е поддържал контакти с мафията. По време на неговия мандат водещи мафиоти от турския подземен свят бяха освободени от затвора, което доведе дотам, че Турция се превърна в убежище на международни престъпници - предимно от Сърбия, Албания, Азербайджан, Русия и Черна гора.

Те пренесоха там и своите конфликти, както личи от убийството на наркобоса Йован Вукотич от Черна гора, извършено в Истанбул пред септември 2022 година. Полицията смята, че отговорност за това носи някой противников клан. Германската криминална служба също потвърди пред ДВ, че от известно време насам Турция се е утвърдила като средище на криминални групировки от Западните Балкани. Турската полиция успя да разкрие, че тези групировки осъществяват дейността си из цяла Европа. Иззетите снимки и документи доказват предприетите отвличания, изтезания и убийства.

Хлабави закони и „златни паспорти“

Според експертите има четири основни причини за това, че в последните години Турция се е превърнала във втора родина за много престъпници. На първо място законите срещу прането на пари са твърде хлабави. На второ – правителството почти ежегодно дава амнистия на икономическите престъпници. Третата причина е, че пристигащите от редица държави нямат нужда от визи. И на четвърто място – богатите могат бързо да станат турски граждани.

Този, който инвестира половин милион долара в Турция, вложи същата сума в банка за тригодишен период или пък купи недвижим имот на стойност 400 000 долара, има правото да поиска турско гражданство. Според Кристин Сурак от Лондонското училище по икономика и политически науки, написала книга за т.нар. „златни паспорти“, годишно над 50 000 души по света се възползват от този начин за получаване на гражданство в някоя друга държава. Като почти половината от „златните паспорти“ се издават от Анкара. Водещи членове на международни банди също могат да получат турско гражданство, ако изпълнят изискванията и не са издирвани с международна заповед за арест.

Безсилието на властите

Както посочва пред ДВ експертът по икономическата престъпност в истанбулската полиция Фуркан Сезер, много престъпници първо взимат гражданство, след което внасят в страната и състоянието си. Благодарение на ежегодната амнистия това е много лесно – тя позволява на физически и на юридически лица да обявят пред финансовите власти част от своето нерегистрирано състояние от чужбина или Турция, без да е необходимо да го облагат.

Така парите, чийто произход е неизвестен, могат да бъдат узаконени. Експертът по данъчно право Озан Бингьол отправя критики към тази практика, като посочва, че обичайно при прането на пари престъпниците плащат между 15 и 20 процента от стойността им, докато турското правителство им предлага същата „услуга“ безплатно. А това само ги насърчава. Бингьол изтъква, че властите не разполагат с достатъчно правомощия да се борят с прането на пари. „Ако днес изведнъж се появи някой с един милион долара, властите нямат правото да питат какъв е произходът на парите“, казва той. И по отношение на инвестициите в криптовалута има много законови празноти, което привлича международните банди към Турция, твърди Бингьол.

Турция е в „сивия списък“

Международният институт срещу прането на пари и финансирането на тероризма FAFT също отбелязва, че Турция трябва да се бори по-активно срещу прането на пари. Преди две години институтът включи страната в т.нар. „сив списък“ - изискващ по-внимателно наблюдение. Анкара се надява при следващата проверка през юни 2024 да бъде извадена от списъка, тъй като икономиката и бездруго е в тежко състояние.

С неконвенционалната си политика на ниски лихви турският президент Ердоган вкара страната в дълбока криза. Лирата от години губи стойност, инфлацията расте постоянно – последно достигна 61 процента. Освен това намесата на Ердоган в паричната политика и правосъдието отблъсква чуждестранните инвеститори.

А страната има нужда именно от тях. Новият финансов министър Мехмет Шимшек, назначен след изборите през май, се опитва отново да привлече международните инвеститори – той се опитва да осигури свежи пари и апелира за доверие към Турция. Възстановяването му обаче не зависи само от Шимшек – вътрешният министър Йерликая също трябва да допринесе за това с по-активна борба срещу организираната престъпност.

Автори: Елмаз Топчу | Аликан Улудаг


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 АБВ

    14 6 Отговор
    Какъвто е президента такива и тези които живеят там

    Коментиран от #6

  • 2 Да се знае

    16 1 Отговор
    Ееее ама то и в България е така. Помните скандала с копуването на българско гражданство и паспорти, сега узакониха и в конституцията че с двойно гражданство могат да стават депутати . Ние нашите мафиоти които са станали депутати и лидери на политически партии не можем да арестуваме. Ще се
    превърнем в кенефа на Европа
    Много мие интересно ако някои депутат бъде издирван от Интерпол или има искане за екстрадиция дали му важи депутатския имунитет
  • 3 Ердо за кинти

    6 6 Отговор
    отваря големи бузки.

    Коментиран от #5, #15

  • 4 бандити

    9 2 Отговор
    на генетично ниво, банкянският ром се разбира добре с тях
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Да ама не

    3 5 Отговор
    Взима им 60% и те добре и държавата добре.

    Коментиран от #13

  • 8 Гост

    7 0 Отговор
    Статията е точно в десятката, но при демокрацията, тези живеят, а честните хора, било турци, българи живеят много зле. Крадците са на почит и са в НС и навсякъде, купиха си всичко с крадене. Турците заминали 1989 бяха честни и трудолюбиви хора, но уви, днес всичко е далавери и нищо не може да се пронени. Мълчиш, гледаш и тъгуваш, че бандита ви краде и ти казва в очите, ние сме честни, честни в ушите. Безсмислени са коментарите. Родителите ни са живяли преди 1944,ние след 1944,а децата ни след 1984 и с честност много народ е на дъното
  • 9 СЕКИ ГЛАДНИК ТРЪГНАЛ ДА ПУНТИРА ШОУТО НА

    4 0 Отговор
    ОРЛИН ГОРАНОВ НО ЩЕ ИДЕ ПРИ КИКИРИДИС - КАДИЕВ ТОЖЕ !
  • 10 Да ама не

    1 3 Отговор
    Да разяснения защо взима 60% новия закон, вече трябва при превод 40%да са в лири,и от тук почва курса накрая като теглят чертата остават 40%
  • 11 Калпазанин

    5 0 Отговор
    Просто!!!!!!!!,,,,,,, дойче зеле. Веч сте изчерпани и то отдавна ако ще на американско да се преименувате пак ще ви познаем. Явно Турция с Ердоган ви се е забил яко в седсмищните части
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 приоритет-стратегия на кохезиоразвитието

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Да ама не":

    Абе бяха го писали преди години, че е 15% ама знаеш ли
  • 14 Точно пък дойчето

    2 1 Отговор
    Ще ни "информират" за Турция... айде бегай 🤣🤣🤣
  • 15 За колко кинта

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Ердо за кинти":

    Отвори твоите?