Отидете към основна версия

11 968 148

Иран заплаши Израел: Преминахте червените линии

  • иран-
  • газа-
  • ивицата газа-
  • израел-
  • сащ-
  • хамас-
  • ебрахим раиси

Израел продължава да избива цивилни граждани в ивицата Газа

Снимка: БГНЕС/ EPA

Президентът на Иран Ебрахим Раиси заяви, че Израел с действията си е преминал червените линии, което може да принуди всички да предприемат действия, предаде Би Би Си.

„Вашингтон ни моли да не правим нищо, но те продължават да оказват широка подкрепа на Израел. САЩ изпратиха съобщения до Оста на съпротивата, но получиха ясен отговор на бойното поле“, посочи той.

„Оста на съпротивата“ се отнася до мрежа от подкрепяни от Иран сили в Близкия изток, част от които е и Хамас. Американските власти предупреждават Иран да стои настрана от войната между Израел и Хамас, тъй като искат да спрат по-широк регионален конфликт. Групировката Хизбула, която е базирана в Ливан и също подкрепяна от Иран, разменя огън с Израел през последните седмици.

Израел продължава да избива цивилни граждани в ивицата Газа. Броят на убитите в ивицата Газа от началото на войната с Израел надхвърли 8000 души, съобщи управляваното от Хамас здравно министерство на анклава. Половината от жертвите са деца. "За последното денонощие броят на жертвите се увеличи с повече от 300 души", се казва в изявлението на здравното министерство.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху предупреди, че войната в ивицата Газа ще бъде "дълга и трудна" и че нейните цели са да се унищожи ислямистката групировка Хамас и да се освободят държаните от нея заложници, предаде Франс прес. Вече "започна вторият етап на войната с ясна цел: да се унищожат военният потенциал и ръководството на Хамас, да се върнат заложниците у дома", заяви Нетаняху след среща със семействата на около 230 души, които според последни данни на израелските власти са държани в плен в ивицата Газа.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 64 гласа.

Свързани новини