Last news in Fakti

3 Ноември, 2023 15:47 3 418 49

Израел е ударил Газа със силата на две атомни бомби

  • газа-
  • израел-
  • ивицата газа-
  • атомни бомби

Документирано е, че Израел използва международно забранени оръжия при нападенията си срещу палестинците

Израел е ударил Газа със силата на две атомни бомби - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Израелската армия е хвърлила над 25 000 тона експлозиви върху ивицата Газа от началото на войната между Израел и палестинската ислямистка групировка "Хамас", което е еквивалент на две атомни бомби, пише базираният в Женева Европейско-средиземноморски център за наблюдение на човешките права ("Юро-мед монитор"), цитиран от БТА.

Според правозащитната организация израелската армия е обявила, че е бомбардирала над 12 000 обекта в палестинския анклав. При ударите е използвано рекордно количество експлозиви, което надхвърля 10 килограма взривни вещества на човек. "Юро-мед монитор" подчертава, че теглото на атомните бомби, хвърлени от САЩ върху японските градове Хирошима и Нагасаки през август 1945 г., възлиза на около 15 000 тона експлозиви.

Поради технологичното развитие експлозивите, хвърлени върху Газа, сумарно може да са два пъти по-мощни от атомна бомба, отбелязва правозащитната организация. Това означава, че разрушителната сила на експлозивите, хвърлени върху Газа, надвишава тази на бомбата, използвана срещу Хирошима. "Юро-мед монитор" отбеляза, че площта на японския град е 900 квадратни километра, докато площта на Газа не надвишава 360 квадратни километра.

В изявлението на правозащитната организация се подчертава, че Израел използва бомби с огромна разрушителна сила, някои от които варират от 150 до 1000 килограма. "Юро-мед монитор" цитира неотдавнашно изявление на израелския военен министър Йоав Галант, че само върху град Газа са били хвърлени повече от 10 000 бомби.

Документирано е, че Израел използва международно забранени оръжия при нападенията си срещу палестинския анклав, посочва "Юро-мед монитор". Става въпрос за касетъчни и фосфорни боеприпаси, които съдържат прилепчиви по кожата токсични вещества, реагиращи бързо на кислород и причиняващи тежки изгаряния от втора и трета степен.

Екип на "Юро-мед монитор" е документирал, че в Газа има случаи на наранявания при израелски въздушни удари, които приличат на травми, причинени от касетъчни боеприпаси. Въпросните оръжия причиняват дълбоки рани, като шрапнелите нанасят тежки изгаряния и водят до разтопяване на кожата, а понякога и до смърт. Фрагментите от касетъчните боеприпаси причиняват необичайни отоци и отравяния на тялото, както и вътрешни наранявания от прозрачни фрагменти, които не се виждат на рентгеновите снимки.

Използването от Израел на мощни експлозиви в гъстонаселени райони представлява най-голямата заплаха за цивилното население в съвременните въоръжени конфликти, предупреждава "Юро-мед монитор".

Правозащитната организация подчертава, че разрушителните и произволни нападения на Израел са в нарушение на международното хуманитарно право, според което защитата на цивилното население е задължителна във всички случаи и при всякакви обстоятелства и че убийството на цивилни се счита за военно престъпление както при международни, така и при локални въоръжени конфликти. Нарушаването на това изискване може да бъде равносилно на престъпление срещу човечеството.

Хагските конвенции от 1899 г. и 1907 г. и Женевската конвенция от 1949 г. уреждат основните права на човека по време на война, за да се предотвратят смъртоносните последици за здравето от оръжия, които са забранени от международното право. Използването на някои забранени оръжия може да предизвика "геноцид".

Член 25 от Хагския правилник за законите и обичаите на сухопътните войни гласи: "Забранява се нападението или бомбардирането с каквито и да е средства на градове, села, жилища или сгради, които не са защитени", припомня "Юро-мед монитор".

Освен това член 53 от Четвъртата женевска конвенция гласи: "Забранява се всяко унищожаване от страна на окупационната власт на недвижима или лична собственост, принадлежаща индивидуално или колективно на частни лица, на държавата, на други публични органи или на социални или кооперативни организации, освен когато такова унищожаване е абсолютно необходимо поради военни операции". Нарушенията на чл. 147 от Четвъртата женевска конвенция се считат за тежки нарушения на правото на въоръжения конфликт и следователно за военни престъпления.

Европейско-средиземноморският център за наблюдение на човешките права призовава за създаването на независима международна комисия, която да разследва какво количество експлозиви и забранени от международната общност оръжия са използвани от Израел срещу цивилни в ивицата Газа. Правозащитната организация също така апелира към международната общност "да потърси отговорност от всички отговорни за тези нечовешки нападения и да предприеме всички необходими мерки, за да гарантира справедливост за палестинските жертви".


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    13 22 Отговор
    В сектор Газа явно не са получили СМС "Сигнал от президента"

    Коментиран от #48

  • 2 Венецианският търговец

    49 4 Отговор
    Поне Шекспир питайте за евреите,цяла драма им посвети дето я забраниха в Щатите..
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Факт

    9 22 Отговор
    Пак глопости.Едно е тротилов еквивален иои сила на взривната вълна и друго е завишеният радиационен фон какъвто тук липсва

    Коментиран от #44

  • 5 Хага ли

    49 8 Отговор
    Безразборното избиване на цивилни е зверство.Зверове са и менторите им, паркирали в морето.

    Коментиран от #9, #17

  • 6 Мими Кучева

    9 22 Отговор
    Вечна слава на юдеите!🐷🐷🐷🔯🔯🔯🥳🤡👍
  • 7 Циничните западняци

    17 34 Отговор
    А да убиваш бебета и старци в кибуците, да убиваш деца на музикален фестивал може, така ли?

    Коментиран от #24

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Мими Кучева

    36 7 Отговор

    До коментар #5 от "Хага ли":

    Безразборното избиване на цивилни е част от евро атлантическите ценности!🐂🐷🐵🥳🤡👍
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 ха ха

    4 5 Отговор
    Две атомни бомби. Скоро ще свърши - остават им още 98.
  • 12 Мемо

    13 1 Отговор

    До коментар #3 от "Мдаа":

    Съгласен съм, но на каква цена? Колко хиляди невинни жертви и то за няма и месец...
  • 13 Уве Зелер

    4 4 Отговор
    Хахахахах Глупости на търкалета
  • 14 “Използването

    20 1 Отговор
    На някои оръжия, може да причини геноцид”!!! Що за идиот трябва да си, за да се изразиш така???
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 ха ха

    8 12 Отговор

    До коментар #5 от "Хага ли":

    Там е работата, че не е безразборно. През 2013 се оказа, че 47% от убитите са активни членове на Хамас. И тогава светът крещеше срещу безразборното избиване на цивилни. Не че е хубаво, ама да има някой предложение как да се отдели житото от плявата в този случай?

    Коментиран от #28, #45

  • 18 МИЛОСЪРДНА СЕСТРА🚑

    1 5 Отговор
    ТА ТОВА АКО БЕШЕ ТАКА
    СЕГА ЧЕРНО МОРЕ ЩЕШЕ ДА
    ИМА И ГАРНИЦИ С БЛИЗКИЯ ИЗТОК....☝
  • 19 Хъхъ

    8 18 Отговор
    Това е война господа, Хамас това искаше и това получиха.
    Сега страдат обикновените хора които ги подкрепяха !
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Свободен

    21 2 Отговор
    Колко много се е изродил този свят. Та той седи и мълчаливо наблюдава зверствата на евреите над един невинен народ.
    ДО КОГА БЕ, ДО КОГА ЩЕ ГИ ТЪРПИМ ТЕЗИ, КЪДЕТО НАС НИ ИМАТ ЗА РОБИ?
    Отвращават ме всички корумпирани личности, които седят и наблюдаеат безучастно ИЗВРАЩЕНИЯТА НА МОШЕТАТА.
    КРАЙНО ВРЕМЕ Е СВЕТА ДА СЕ СЪБУДИ И ДА ГИ ЗАПУКА.
    ИЗСКРЕННО СЕ НАДЯВАМ.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Злати Минкова

    4 3 Отговор
    Пак да попитам, Иран къде са?
  • 26 и техния

    15 2 Отговор
    край ще настъпи.Господ рано или късно ги наказва и после пак немили недраги като чергари къде ги подслонят.В момента антизраелските антипатии са до тавана.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Луд

    15 3 Отговор
    Ами израел срещу кого води война , срещу хамас или срещу палестинците . Ако Хамас е терористична организация защо не ги изловят един по един нали Мосад е най големия в тая работа , а вместо това взривяват всичко на ред , няма деца , майки, болници, църкви , а всичко що се движи е мишена. Това не е война с терористи , а масова чистка на палестинските земи наричан още геноцид на палестинците ,а не на Хамас това беше само причина.

    Коментиран от #39

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 А Путин назначил

    0 1 Отговор
    архиепископ Дезмънд Туту за главнокомандващ спеицалната военна операция.
    И сега гледаме окопна война.
  • 34 четох, четох,

    1 2 Отговор
    А бе много им ниско нивото на тези Юро какво беше? монитор. Това килограми, тротилови еквиваленти, видове взривни материали, опаковките им, а бе тюрлю гювеч. А пък конвенциите? Изглежда нямат пари за военен експерт.

    Фосфорни бомби определено няма. Нито са ползвани, нито има смисъл да се ползват. На някои репортажи се виждаха бели димни следи от димни гранати. Отворете ги тези очи, бе!
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Ехааа

    2 2 Отговор
    Ами вземете и напишете тия членове и на чичко Путин, че нещо се е загрижил за палестинските деца, а трепе наред украинските.
  • 37 Да те питам личен въпрос:

    1 3 Отговор

    До коментар #16 от "Истината е че кремля и Техеран са":

    Ти откъде си излязъл?
    От на женския ти родител лампедузата или от gъзерузата?
  • 38 ха ха

    2 0 Отговор

    До коментар #24 от "я помисли и с горната глава":

    През 47-ма палестинските лидери не приемат предложението на ООН. Израел тръгва сам да си прави държава. Обявяването ѝ слага началото на нападение от 5 арабски държави. Оттогава палестинците имат 3 предложения за държава. Нито едно не са приели. За сметка на това, когато Западният бряг беше окупиран от Йордания, а Газа от Египет, Арафат се излежаваше в арабските обятия и дума не обелваше за създаване на палестинска държава.
    И да не пропусна, Палестина е територия както Тракия... Част от тази британска територия е обещана от тях за създаване на държавата Израел. Историята и пропагандата са много различни понятия.
  • 39 Какво като си луд?

    2 5 Отговор

    До коментар #29 от "Луд":

    Хамас не са на територията на Израел, за да ги ловиш един по един. Плюс това са въоръжени и нападат. Затова е война и тя официално е обявена. Посочен е врагът, мястото, методът.

    Според Хамас със защитата на мирното население трябва да се занимава ООН. А бе бетер циганите са, ако ме питаш.
  • 40 Байтън& компания

    2 3 Отговор
    Израел само се защитава
  • 41 АБВ

    0 3 Отговор
    Малко им е на тези терористи
  • 42 Ха така

    0 1 Отговор
    Които и терористи искат отново да обезглавяват и горят живи бебета, деца и възрастни да си помислят дали да го направят

    Коментиран от #46

  • 43 Отмъстителни

    1 0 Отговор
    и арогантни са, това е очевидно. Преди време писах, че тази им жажда за кръв, този път ще се утоли, когато бройката убити палестинци достигне 25-30000. Поне това съотношение показва историческата статистика. Но подозирам, че точно тази сляпа надъханост и "пресоляване", така характерна за региона, ще им изиграе много лош номер точно този път.
    Що се отнася до конвенции и правилници, за Израел те имат значение само когато са по отношение на холокост, антисемитизъм и други, но само в тяхна защита или изгода.
  • 44 Че Фот

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Факт":

    Ние избиваме палестинките хуманно, като ги разкъсваме на парчета. Къде отишло малкото палестинче като гръмнала бомбата? И тук, и там и оттатък и на други места.
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Че Фот

    1 0 Отговор

    До коментар #42 от "Ха така":

    Ние че фотите горим само умрели бебета. Затова първо ги избиваме по родилните отделения и после ги запалваме.
  • 47 Край

    0 0 Отговор
    Израелците още не са вдянали, че трябва да търсят територия за нов Израил. Този свърши.
  • 48 ДИВ СТРАХЛИВ ЗАПАД

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":


    "Документирано е, че Израел използва международно забранени оръжия при нападенията си срещу палестинците"


    САНКЦИИ, НЕЩО? Или, понеже Израел НЕ заплашва американския петроДолар, дивите западняци си затварят очите?

  • 49 Харон

    0 0 Отговор
    "Израел е ударил Газа със силата на две атомни бомби" Малко. Да удря още. Ама хамасджиите....