Отидете към основна версия

2 722 43

Хелоуин е американска измислица? Не е вярно.

  • хелоуин-
  • келти-
  • сащ-
  • празник-
  • вси светии

Истинската история на Хелоуин всъщност е доста интересна

Снимка: БГНЕС/ EPA

Денят на Вси Светии или Хелоуин - празникът, на който е позволено да облечем костюми на чудовища и скелети, да правим страховити гримаси и да се присмеем на смъртта. Често се твърди, че тази традиция е била пренесена от САЩ в другите държави и е с чисто комерсиална цел - като дядо Коледа, измислен от Кока-Кола, или розите за деня на Свети Валентин. Факт е, че всяка година навсякъде се продават хиляди тикви и костюми.

За душите в чистилището

Зад комерсиалните цели обаче стои истинска традиция, чиито корени са столетни, но не водят началото си, както се твърди, от келтите. Въпреки че те също са имали свой празник в края на октомври - нещо като благодарствен ден за реколтата преди началото на зимата. Църквата обаче, която доминира обществата в Европа през Средновековието, също има свой празник на същия ден - Вси Светии.

Хелоуин произлиза от "All Hallows Eve" (вечерта преди Вси Светии), когато се почита паметта на мъртвите и се отправят молитви за тях. Смятало се е, че душите им чакат Страшния съд. В ранното християнство хората са вярвали, че този ден ще настъпи скоро, но това така и не се случва.

"Тогава хората започнали да се питат какво се случва с душите", казва Дагмар Хенел, културен антрополог от Бон. От това се ражда идеята за чистилището - междинна спирка между смъртта и вечността, където хората започват да отработват греховете си и да се пречистват. Съществувала и връзка между живите и душите в отвъдното.

"Това се среща във всички религии: вярването, че можем да влияем на отвъдния свят и обратно, затова се молим с броеница, вършим добри дела и даваме милостиня - навремето се е смятало, че това има пряко въздействие върху бедните души в чистилището", казва Хенел пред ДВ.

През Средновековието, в навечерието на Вси светии, хората ходели от врата на врата, за да искат милостиня за бедните. В някои селски райони в Германия обичаят все още се практикува - ергени ходят от село на село, молят се, пеят, благославят хората и получават пари или храна в замяна. В Съединените щати тази традиция се е превърнала в детска игра и е известна като "пакост или лакомство".

Изчезването на една традиция

С нарастването на влиянието на Просвещението върху религията през XVIII и XIX век църквата става все по-скептична към старите обичаи и дори ги забранява, казва Хенел. В хода на индустриализацията се развили по-добри обществени мрежи, така че хората нямали вече нужда да събират толкова много за бедните. "Така контекстът на тази традиция изчезнал", обяснява културният антрополог.

Когато през XIX век в Германия е въведено социалното законодателство на германския държавник Ото фон Бисмарк, тази нужда от милостиня изчезва. Държавата става отговорна за издръжката на бедните. Може би това е причината за отмирането на този обичай.

Миграцията на Хелоуин

Но обичаят не изчезва съвсем навсякъде. Ирландските имигранти пренасят Хелоуин в САЩ през XIX век. Според Ларс Винтерберг, антрополог от университета в Бон, Хелоуин се е празнувал предимно в кварталите на големите американски градове, където имало ирландски имигранти. "Интеграцията рядко е еднопосочна", казва Винтерберг пред ДВ. "Всъщност културата на имигрантите винаги се слива с тази на приемащото общество." Така традицията на Хелоуин се разпространява в САЩ. Първоначално той е бил повече или по-малко празник за децата, а по-късно възрастните се включват с костюми и украса.

По време на Втората световна война и след нея празникът се завръща в Европа. Американските войници, разположени в Германия, празнуват Хелоуин. По-късно той се разпространява в европейската култура и чрез филми и телевизионни сериали. Филмът на ужасите "Хелоуин" на Джон Карпентър от 1978 определено събужда ентусиазъм за празника. Той съчетава смесица от хелоуински елементи - от зомбита, демони и вещици до вампири, призраци и детски игри. По ирония на съдбата Хелоуин вече се празнува по американски дори в Ирландия. "В Ирландия днес празнуват американски празник с ирландски корени, но по американски образец", казва етнологът Йорг Фукс от университета във Вюрцбург.

Заместител на карнавалите?

През 1990-те години манията по Хелоуин набра скорост и в Германия. Сякаш карнавалната индустрия искаше да наложи този празник на германците, смята Йорг Фукс. Той има интересна теория за това: "През 1991 зимните карнавални шествия бяха отменени поради войната в Ирак. Това беше катастрофа за германската карнавална индустрия, те загубиха милиони. Търсеха си втори източник на приходи и се замислиха кой празник все още може да бъде разработен. Оттогава насам се наблюдава търговски бум на продукти за Хелоуин." Празникът в навечерието на Вси Светии обаче не впечатлява особено много хора в Германия. По него се увличат най-вече деца и младежи. Германците имат алтернатива - особено живеещите в Рейнската област. На 11 ноември там започва карнавалният сезон, т.нар. пети сезон. Той продължава до Пепеляна сряда - и се основава на стар християнски обичай.

Автор: Зилке Вюнш

Поставете оценка:
Оценка 2 от 41 гласа.

Свързани новини