Last news in Fakti

1 Ноември, 2023 00:01 2 699 43

Хелоуин е американска измислица? Не е вярно.

  • хелоуин-
  • келти-
  • сащ-
  • празник-
  • вси светии

Истинската история на Хелоуин всъщност е доста интересна

Хелоуин е американска измислица? Не е вярно. - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Денят на Вси Светии или Хелоуин - празникът, на който е позволено да облечем костюми на чудовища и скелети, да правим страховити гримаси и да се присмеем на смъртта. Често се твърди, че тази традиция е била пренесена от САЩ в другите държави и е с чисто комерсиална цел - като дядо Коледа, измислен от Кока-Кола, или розите за деня на Свети Валентин. Факт е, че всяка година навсякъде се продават хиляди тикви и костюми.

За душите в чистилището

Зад комерсиалните цели обаче стои истинска традиция, чиито корени са столетни, но не водят началото си, както се твърди, от келтите. Въпреки че те също са имали свой празник в края на октомври - нещо като благодарствен ден за реколтата преди началото на зимата. Църквата обаче, която доминира обществата в Европа през Средновековието, също има свой празник на същия ден - Вси Светии.

Хелоуин произлиза от "All Hallows Eve" (вечерта преди Вси Светии), когато се почита паметта на мъртвите и се отправят молитви за тях. Смятало се е, че душите им чакат Страшния съд. В ранното християнство хората са вярвали, че този ден ще настъпи скоро, но това така и не се случва.

"Тогава хората започнали да се питат какво се случва с душите", казва Дагмар Хенел, културен антрополог от Бон. От това се ражда идеята за чистилището - междинна спирка между смъртта и вечността, където хората започват да отработват греховете си и да се пречистват. Съществувала и връзка между живите и душите в отвъдното.

"Това се среща във всички религии: вярването, че можем да влияем на отвъдния свят и обратно, затова се молим с броеница, вършим добри дела и даваме милостиня - навремето се е смятало, че това има пряко въздействие върху бедните души в чистилището", казва Хенел пред ДВ.

През Средновековието, в навечерието на Вси светии, хората ходели от врата на врата, за да искат милостиня за бедните. В някои селски райони в Германия обичаят все още се практикува - ергени ходят от село на село, молят се, пеят, благославят хората и получават пари или храна в замяна. В Съединените щати тази традиция се е превърнала в детска игра и е известна като "пакост или лакомство".

Изчезването на една традиция

С нарастването на влиянието на Просвещението върху религията през XVIII и XIX век църквата става все по-скептична към старите обичаи и дори ги забранява, казва Хенел. В хода на индустриализацията се развили по-добри обществени мрежи, така че хората нямали вече нужда да събират толкова много за бедните. "Така контекстът на тази традиция изчезнал", обяснява културният антрополог.

Когато през XIX век в Германия е въведено социалното законодателство на германския държавник Ото фон Бисмарк, тази нужда от милостиня изчезва. Държавата става отговорна за издръжката на бедните. Може би това е причината за отмирането на този обичай.

Миграцията на Хелоуин

Но обичаят не изчезва съвсем навсякъде. Ирландските имигранти пренасят Хелоуин в САЩ през XIX век. Според Ларс Винтерберг, антрополог от университета в Бон, Хелоуин се е празнувал предимно в кварталите на големите американски градове, където имало ирландски имигранти. "Интеграцията рядко е еднопосочна", казва Винтерберг пред ДВ. "Всъщност културата на имигрантите винаги се слива с тази на приемащото общество." Така традицията на Хелоуин се разпространява в САЩ. Първоначално той е бил повече или по-малко празник за децата, а по-късно възрастните се включват с костюми и украса.

По време на Втората световна война и след нея празникът се завръща в Европа. Американските войници, разположени в Германия, празнуват Хелоуин. По-късно той се разпространява в европейската култура и чрез филми и телевизионни сериали. Филмът на ужасите "Хелоуин" на Джон Карпентър от 1978 определено събужда ентусиазъм за празника. Той съчетава смесица от хелоуински елементи - от зомбита, демони и вещици до вампири, призраци и детски игри. По ирония на съдбата Хелоуин вече се празнува по американски дори в Ирландия. "В Ирландия днес празнуват американски празник с ирландски корени, но по американски образец", казва етнологът Йорг Фукс от университета във Вюрцбург.

Заместител на карнавалите?

През 1990-те години манията по Хелоуин набра скорост и в Германия. Сякаш карнавалната индустрия искаше да наложи този празник на германците, смята Йорг Фукс. Той има интересна теория за това: "През 1991 зимните карнавални шествия бяха отменени поради войната в Ирак. Това беше катастрофа за германската карнавална индустрия, те загубиха милиони. Търсеха си втори източник на приходи и се замислиха кой празник все още може да бъде разработен. Оттогава насам се наблюдава търговски бум на продукти за Хелоуин." Празникът в навечерието на Вси Светии обаче не впечатлява особено много хора в Германия. По него се увличат най-вече деца и младежи. Германците имат алтернатива - особено живеещите в Рейнската област. На 11 ноември там започва карнавалният сезон, т.нар. пети сезон. Той продължава до Пепеляна сряда - и се основава на стар християнски обичай.

Автор: Зилке Вюнш


Поставете оценка:
Оценка 2 от 41 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Когато ПП

    6 26 Отговор
    спечелят София и Варна, Всички борисовчета и пеевчета ще влязат в чистилището(ареста) да чакат преселване в ада(затвора)
  • 2 Трол

    49 6 Отговор
    ... в България този празник е най-почитан!
    Пълно е с тикви и вещици,които ежедневно питат "Почерпка или пакост"

    Коментиран от #43

  • 3 Празнуващ Хелоуин

    5 50 Отговор
    Хелоуин е много як купон за съвременни хора 🎃 а за тези които цял живот търсят себе си е повод веднъж в годината да се изживяват като вярващи родолюбци 😆
  • 4 Еми

    36 5 Отговор
    А Кукерския празник българска измислица ли е по тази логика? Въпреки че нашите традиции са по-стари ни..
  • 5 Хари

    20 22 Отговор
    Излезнах на Хелоин преоблечен като Путин и хората ми даваха мед, хлеб и сол

    Коментиран от #8, #9

  • 6 Aлфа Bълкът

    19 6 Отговор
    Споко бе, лапетата сега са малки, да си събират бонбони. Като поотраснат, ще играят кукери и ще събират патрончета. 🤣🤣🤣

    Коментиран от #21

  • 7 Буха ха

    12 5 Отговор
    Прайд парадите са някак по съвременни, по актуални, по пъстри от тези тикварски глупости
  • 8 Aлфа Bълкът

    11 3 Отговор

    До коментар #5 от "Хари":

    Тъй ли викаш на вазелинът, дилдото и колата?
  • 9 Леля Гошо

    23 0 Отговор

    До коментар #5 от "Хари":

    Ако се беше облякъл като Снежанка щяха дадат и македонска наденица и бахур
  • 10 Гобрачов

    11 22 Отговор
    Само Копейкин не се маскира на Хелуин, понеже по рождение си е маскиран

    Коментиран от #13

  • 11 Попе

    6 1 Отговор
    Аз пък се бях маскирал на папата и хората ми целуваха ръка по улицата и ми се изповядваха

    Коментиран от #16

  • 12 Зеленски

    15 1 Отговор
    Аз се бех преоблекал на Прошенко и ми даваха милостиня щото си мислят че просим
  • 13 Aлфа Вълкът

    6 6 Отговор

    До коментар #10 от "Гобрачов":

    Марешки го беше премаскирал веднъж.
    Като го слушаш, как се оправдаваше, че е ял шамари и може да разбереш какъв червей е.
  • 14 Пинко

    5 10 Отговор
    Копейкин се е маскирал на Байдън и се е помъчил да влезне в Американското посолство, но на входа са го познали и са му дали малко бомбони и четвърт долар!

    Коментиран от #20

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Шайка

    25 8 Отговор
    Хелоуин е сатанински празник...дошъл от еврейските общности в САЩ...те са юдеи предатели и расисти...да живее Исус Христос в нас ....амин
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Гжгтрр

    0 12 Отговор
    Случайно, съвсем случайно путин пукна срещу измисления Хелуоин!
    Духовете на мъртвите си го прибраха.
  • 20 Зеленски съм

    11 1 Отговор

    До коментар #14 от "Пинко":

    А аз няма нужда и да се преобличам дори когато спя. Все съм си със същия страховит кафяв костюм- и пред посолствата- и ми пускат милиарди в паничката!
  • 21 Бета Лисицата

    7 2 Отговор

    До коментар #6 от "Aлфа Bълкът":

    Като видиш нещо написано и завършващо с десетки "емотикони" няма нужда да се съмняваш в "интектуалното ниво" на пишещия
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    19 1 Отговор
    Това Нее Християнски Празник

    Коментиран от #25, #26, #27

  • 24 Жони

    21 4 Отговор
    Сатанински празник в сатанинска държава
  • 25 ха ха

    13 0 Отговор

    До коментар #23 от "ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Разбира се, че не е християнски. Езически е. Църквата (католическата) е била относително отворена и приобщителна към езичниците. Оттам и Вси Светии е поставен след този/тези празници... Идеята е приобщаване и мек преход към новата вяра.
  • 26 А Дядо Мраз християнски ли е?

    6 8 Отговор

    До коментар #23 от "ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    А Баба Марта? А Трифон Зарезан? А Кукерите? Обаче хората се забавляват! Какъв ви е проблема?

    Коментиран от #29

  • 27 Държава и религия

    11 1 Отговор

    До коментар #23 от "ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    са отделни неща. В една държава може да има хора с различни религии, вярвания, себеопределяне. Къде е написано, че Българинът е задължен да е Православен Християнин. Може да е будист, хиндуист, еретик, атеист и какъвто си поиска, дори плоскоземец или антиваксър, стига да не пречи на останалите.
  • 28 Уса

    13 2 Отговор
    Байдн съсипа всичко и настроението на хората да празнуват.Хелоуин е един от най-тъпите американски празници и единственото което правя е да почерпя децата,които ме заплашват с лоши магии,ако не ги почерпя.Поне за тях е все още интересно а за мен удоволствие,че съм ги почерпил.Обикновено купувам сникерси,киткат и подобни вместо бонбони и дъвки,но каквото и да поднесеш си е чиста отрова.Децата не го осъзнават и нямат вина,но са щастливи
  • 29 ха ха

    10 2 Отговор

    До коментар #26 от "А Дядо Мраз християнски ли е?":

    Деду Мраз е пи .ч! Идва със Снежанка, докато Деду Коледа се мъкне наоколо с Рудолф!!!!!!
  • 30 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    9 0 Отговор
    🇧🇬🇧🇬🇧🇬
    На 1 ноември честваме Деня на народните будители.
    🇧🇬🇧🇬🇧🇬
  • 31 да да ама не

    6 1 Отговор
    "Ние ще хвърлим всичкото злато на САЩ, цялата сила
    на САЩ за измамване и оглупяване на хората от
    социалистическия свят. Незабелязано ще подменим
    човешките ценности с фалшиви. КАК? Ще намерим
    единомишленици в тези страни и Русия. Ще разгърнем
    грандиозна по мащаби разложителна работа, ще
    изтръгнем социалната същност на литературата, ще
    насърчаваме автори, които втълпяват в човека култ
    към секса, насилието, садизма, предателството -
    тоест безнравствеността. Нужни са писания,
    осмиващи естествеността и почтеността като
    архаични отживелици. Простащината, наглостта,
    лъжата и измамата, пиянството и наркоманията,
    животинския страх сред хората, безсрамието,
    доносничеството и още много пороци заложени в
    човека трябва да се раздвижат.Така ще разклащаме
    поколение след поколение, ще предизвикваме
    ерозия и развращаване на младежта. Ще създадем
    човек с консумативна психика на елементарен
    потребител. Всичко това ще извършим под девиза:"

    "ЗАЩИТА ПРАВАТА НА ЧОВЕКА И ГРАЖДАНСКИТЕ МУ СВОБОДИ”
    Фостър Дълес 1956
  • 32 Урюрвкос

    6 0 Отговор
    " да облечем костюми на чудовища и скелети" Блинкен облече сина си в зелени дрехи с украинска бродерия а дъщерята със синьо-жълта пионерска връзка
  • 33 Баба Кина

    5 0 Отговор
    Католически маскарад налагащ се поради комерсиалната изгода на привнеслите го. В Православния християнски свят почитаме мъртвите (в събота- Архангелова задушница), не се присмиваме! Вчерашната шарлатания в София завъши със зверско задръстване в района на америкнската фабрика за илюзии и пропаганда създадена по времето на соца Бояна Филм и преименувано сега в "Нов имидж". Имидж, който блокира кв Драгалевци в час пик за два часа. Лутащи се родители с отрочета между коли, канавки и тъмнина. Отличен пейзаж за софийския Хелоуин.
  • 34 Ком

    2 0 Отговор
    Попаднал на територията на съвременната американска "култура" този "празник" се превърна в сатанински.
  • 35 Хаберий

    4 1 Отговор
    Тия измислени празници на западняците още в средновековието са възприети от древните български есенно-зимни празници Сомор (септември), Къйргар (октомври), Кавес (ноември) и Нардуган (декември). Българските племена и техните клонове, като келти (галиджийци), готи, хон-българите през времето на Хон-Българската империя присъстват в Западна Европа около 1000 години и влияят на празниците с тенгрианските (езически) обичаи от края на античността и до средата на средновековието, когато вече масово се утвърждава християнството. Но тези обичаи си остават сред народите и до днес, например кукерските празници са си чист Нардуган и тоя измислен Хелоуин.
    Бедата на днешното неуко поколение е, че на мястото на древните ни традиции, учейки английски и др. западни езици безкритично внася чуждия, съчинен от англосаксите жалък Хелоуин, смятайки го за "цивилизован" празник, по същия метод на "цивилизовнаната" зараза на джендърството и тем подобни прайдови шествия. "Държавниците" ни и дивите капиталисти, наречени бизнесмени, са неуки чуждопоклонници, епигони на всичко западнало и неспособни да опазват и укрепват българщината.
    Искат се нови будители. Затова пиша и това.
  • 36 Петър

    3 1 Отговор
    Този тъп и измислен празник да си го празнуват американците , защо трябва да ни го втълпяват и на нас.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Хомосапиенс

    1 1 Отговор
    Важно е че децата му се радват, копейки.
  • 39 Тот Атланта

    1 1 Отговор
    Хелоуийн е поредната хазарска измислица за проповядване на окултното към Сатаната.
    Пак.......... MADE IN ROTHSHILD!
  • 40 Баш софиянец

    2 0 Отговор
    Хелоуин в сегашния му вид е комерсиализиран и излязъл напълно от смисъла си. Ако сте забелязали, Хелоуин и Архангелова задушница са почти едновременно (просто Задушница е винаги в събота). Те имат сходно съдържание.
  • 41 Фифи

    0 0 Отговор
    Този празник у нас се наричаше Маскин бал и сви светии, дечурлигата си правеха сами маски и ходеха по махалете да чукат по вратите и хората им даваха кой каквото намери като орехи, ябълки и др. За ядене, но никога пари. Говоря за 50-60 години, после не знам.
  • 42 Мъдрият

    0 0 Отговор
    Не разбрахте ли, че:

    1. Това е католически празник, а ние сме православни християни и не го празнуваме!
    2. Освен това той е изкривен и демонизиран - като празник на демоните и на бесовете(слугите на дявола) - затова трябва твърдо да бъде отхвърлен и забранен!
  • 43 не се оплаквай

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Трол":

    Почерпките си ги взехте сами, затова остават да ви дадем пакостите.🧙🏻‍♀️