Отидете към основна версия

4 516 54

Израел иска да окупира Газа, призна Нетаняху

  • хамас-
  • бенямин нетаняху-
  • израел-
  • газа-
  • ивицата газа

Нетаняху отхвърли идеята за прекратяване на огъня в ивицата Газа

Снимка: БГНЕС/ EPA

Израел трябва да осигури сигурността в ивицата Газа за „неопределен период“ след края на военните действия. Това мнение изрази премиерът Бенямин Нетаняху в интервю за американския телевизионен канал ABC News.

Водещият попита Нетаняху кой трябва да управлява ивицата Газа след края на войната. „Мисля, че Израел за неопределен период от време ще носи цялостната отговорност за сигурността [в региона], защото видяхме какво се случва, когато ние не го правим. Когато не сме отговорни за сигурността, всичко, което имаме, е скок на терора на Хамас в мащаб, който никога не бихме могли да си представим“, каза Нетаняху.

Нетаняху също така отхвърли идеята за прекратяване на огъня в ивицата Газа, докато не бъдат освободени всички заложници, взети от Хамас. В същото време той позволи обявяването на „тактически паузи“.

Премиерът отбеляза, че Израел вече ги е обявил, за да позволят преминаването на хуманитарни доставки или да изведат хора. Според него общото прекратяване на огъня би попречило на усилията на Израел да освободи заложниците. В средата на октомври президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че групировката Хамас трябва да бъде напълно унищожена. В същото време той отбеляза, че израелската окупация на ивицата Газа би била голяма грешка.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 24 гласа.

Свързани новини