Last news in Fakti
  Тема: Украйна

7 Ноември, 2023 12:49 3 452 45

Асиметричната война на Хамас срещу Израел и уроците от Украйна

  • хамас-
  • газа-
  • украйна-
  • израел-
  • русия-
  • война-
  • дронове-
  • ивицата газа-
  • асиметрична война

Украйна възприе модерната доктрина на НАТО за водене на война, което се оказа решаващо в първите дни на инвазията

Асиметричната война на Хамас срещу Израел и уроците от Украйна - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Войната в ивицата Газа има някои прилики с тази в Украйна. Агресорите Израел и Русия на хартия са с по-мощни въоръжени сили, но това не означава, че военната победа ще е за тях. „Ал Джазира“ обяснява защо.

Боевете в Газа между израелската армия и въоръжената фракция на Хамас са нагледен пример за съвременна асиметрична война. Както и да приключи конфликтът, той ще бъде изучаван от стратези и тактици.

Още новини от Украйна

Терминът „асиметрична война“ се използва от по-малко от 60 години, но концепцията е много по-стара. Първоначално той обозначава конфликт между несравними и различаващи се врагове, често опростено изобразявайки сблъсъка като Давид срещу Голиат.

Асиметричните войни често са много кървави и още по-брутални, защото, както е в случая с Хамас, бойците на групировката не са защитени от международните конвенции и законите на войната, просто защото не биват разглеждани като редовна армия на вражеска държава, а като терористи на непризната такава.

Афганистан и Виетнам са пример за асиметрична война, при която така наречените „аутсайдери“ изтощават много по-могъщите си врагове и в крайна сметка стигат до победата.

Относно боевете в Газа, най-важните примери от днешна гледна точка са продължаващите сблъсъци на Хизбула с израелската армия и войната в Украйна. Въпреки че Украйна и Русия са държави с редовна армия, а не бунтовнически фракции, първоначалният отговор на Киев на руската агресия съдържа важни елементи на асиметричната война, от които Хамас може да черпи опит.

Украйна след независимостта си през 1991 година имаше тежко съветско наследство и не направи много, за да промени армията си. Това се промени през 2014 година, когато руските войски анексираха Крим. Тогава Киев осъзна, че трябва да подобри тактиката и стратегията си (наред и с въоръжението), и възприе стандартите на НАТО. Но подобна промяна отнема време.

Този ход се оказа решаващ за Украйна в първите дни на войната, когато руската окупационна армия очакваше да достигне Киев за три дни. Основният елемент тук се оказа свободата на по-малките бойни единици на украинската армия независимо да взимат решения и да не чакат непременно разрешението на военното ръководство. Така независими части с размерите на батальон (или дори по-малки) прибегнаха до мобилност, изобретателност, и в крайна сметка успех.

Едно от най-големите тактически постижения беше използването на евтини дронове за разузнаване. Така малки отряди с помощна на дронове за 200 долара знаеха къде се движат руските войски и успяваха да адаптират атаката и защитата почти веднага. И имаха разрешение при първа възможност от засада да атакуват нашествениците. Следващата стъпка беше тези дронове да бъдат превърнати в бойни чрез прикрепването на малки бомби. Руската армия, от друга страна, продължаваше да разчита на съветската доктрина, която е тромава, не е адаптирана към контекста на войната в Украйна, и която на практика забранява на войниците да могат самостоятелно да взимат решения.

В Украйна бойни дронове за няколко хиляди долара унищожаваха танкове за милиони, пускайки боеприпасите върху най-уязвимата част от танка: а именно от въздуха. Руската армия използва танкове, създадени преди десетилетия, когато не е имало заплаха от безпилотни летателни апарати и именно поради това бронята е била съсредоточена на други места.

Спокойно можем да заменим „Израел“ с „Русия“, защото израелската армия демонстрира същата липса на адаптивност и бавен подход. Откакто израелските танкове и пехота влязоха в северната част на ивицата Газа, Хамас публикува видеоклипове на успешни атаки от засада, които са изключително ефективни. Техническите и тактически иновации (все още) не са спечелили войната на Украйна, но спряха руския враг и му нанесоха тежко поражения. В Газа Хамас се надява да направи същото.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Примати

    13 40 Отговор
    Украйна вече е на 15 място по сила на армията си… Русия ужким е втора. Втора в Украйна

    Коментиран от #4, #5, #13, #24, #25

  • 2 мхм

    13 38 Отговор
    Агресорите ХАМАС и Русия, нападнаха Израел и Украйна и убиха цивилни.

    Коментиран от #6, #8, #9

  • 3 Урюрвкос

    22 4 Отговор
    Нетаняху в речта си на конгрес на партия Ликуд 2016 г "Който иска да помогне на Израел първо да помогне на Хамас"
  • 4 Ъхъъъ

    26 7 Отговор

    До коментар #1 от "Примати":

    ‌Русия зае първо място в списъка на страните с най-мощни въоръжени сили, според класацията на американското списание US News World Report.

    ‌САЩ заеха второ място в класацията на страните с най-мощни армии,

    ‌Китай зае трето място,

    ‌Израел зае четвърто място в класацията,

    ‌Южна Корея зае пето място,

    ‌Украйна заема шесто място в класацията.
    .

    Коментиран от #38

  • 5 Укропримати

    15 3 Отговор

    До коментар #1 от "Примати":

    Русия зае първо място в списъка на страните с най-мощни въоръжени сили, според класацията на американското списание US News World Report.
    САЩ заеха второ място в класацията на страните с най-мощни армии, а Китай зае трето място. Израел зае четвърто място в класацията, а Южна Корея зае пето място. Украйна заема шесто място в класацията.

    Коментиран от #10, #21

  • 6 Израел Украйна

    25 6 Отговор

    До коментар #2 от "мхм":

    са окупатори!

    Коментиран от #39

  • 7 Дедо ви ...

    20 5 Отговор
    Тази сутрин в Газа са унищожени 5 израелски танка меркава. В края на миналата седмица бяха 50 сигурно станаха 60 от началото на конфликта.
  • 8 Кокошката или яйцето?

    17 4 Отговор

    До коментар #2 от "мхм":

    Първопричина?
    Без повод няма причина.
    "Да би мирно стояло не би чудо видяло"

    Коментиран от #44

  • 9 Цивилните

    9 3 Отговор

    До коментар #2 от "мхм":

    ги стреляха ЦАХАЛ на фестивала!
  • 10 Aлфа Bълкът

    8 10 Отговор

    До коментар #5 от "Укропримати":

    И как тъй 1-я губи от 6-я губят 2г вече?

    Коментиран от #12, #26

  • 11 съветника на залудни

    14 3 Отговор
    майора получи писмо : Чети внимателно , действай внимателно , контранаступа е предаден, контранаступа е преустановен . Натисни зеленото копче на пластмасовото кутииче . Така майора показа на жената гранатите и бомбите и отиде в ада . хахахах Зелиски като говори с бенямин по телефона чу : не те каня зелиски просяк , твоя съветник изяде контранаступа от април месец с 30 танка, 30 хеликоптера, 30 бтр от 60 година . Той е виновен .. Симетричен шпионин
  • 12 Мдаа

    23 6 Отговор

    До коментар #10 от "Aлфа Bълкът":

    Анджелина Джоли: Израел умишлено превръща Газа в масов гроб!
  • 13 Охоо я виж ти

    7 3 Отговор

    До коментар #1 от "Примати":

    Май май си пуснал фъндък на Зеленски снощи ааа.. Да не те е направил неговата к оо въртите тайна любов с украинеския зеленски оууу каква любов, орално ли му го правиш.. чат пат и федероска ти пуска май

    Коментиран от #16

  • 14 мдаааа

    6 7 Отговор
    Като правим сравнение между "агресорите" Украйна и Израел , трябва да формулираме кой е агресор ... Отбраняващият ли се или нападателя ?!

    Коментиран от #15, #23

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Спокойно знаеш ли че

    4 0 Отговор
    То и на мен ми прави минеткки пускам го всяка нощ на магистралла Хемус и Тракия, та то затФа се пише Приматт то заприлича на друго но не и на човек но това естествено не е случайно
  • 18 Гордостта на Тара

    13 1 Отговор
    Това според учебници по история ние го въвеждаме 15000 българи срещу 80000 ромеи .. иди се чуди тогава диви български племена идващи от нецевилизацията разбиват 6 пъти по голяма и демократична армия

    Коментиран от #19, #22

  • 19 Гордостта на Тара

    10 0 Отговор

    До коментар #18 от "Гордостта на Тара":

    После пак го повтаряме срещу арабите .. при нас е имало доста асиметрични войни
  • 20 Кондуктора

    3 3 Отговор
    Алаху акбар!
  • 21 НЕЕ....

    6 17 Отговор

    До коментар #5 от "Укропримати":

    Рашка е на първо , ВТОРО, трето , четвърто пето и тнт до деведесет и девето място, особенно сега когато изкара на бойното поле танкове Т-54 и гаубици Д-1, чудя се само защо американците и целия остнал свят още не са пукнали .....от смях. Всички останали са на последно място. А "анализа" на харабелите от Ал Джазира не струва пет пари, истинската им цел е много умело да подменят терминте и нарекат тероризма на Хамас война
  • 22 М да

    6 2 Отговор

    До коментар #18 от "Гордостта на Тара":

    Това в някой комикс ли го чете или в историята редактирана от правешкия ман.гал.Елементарни неща не сте научили:
    Като принизаваш противника си Принизяваш собствените си победи
  • 23 Кой започна войната

    11 1 Отговор

    До коментар #14 от "мдаааа":

    На 21 февруари Федералната служба за сигурност на Русия (ФСБ) обявява, че украински обстрел е унищожил гранично съоръжение на ФСБ на 150 метра от границата между Русия и Украйна в Ростовска област. Отделно от пресслужбата на Южния военен окръг съобщават, че сутринта този ден руски сили са убили група от петима диверсанти близо до село Митякинская, Ростовска област, като са проникнали през границата от Украйна с две бойни машини на пехотата, като превозните средства са унищожени.
    Укипедия! Странно как още стои истината?!

    Коментиран от #29

  • 24 Швейк

    3 2 Отговор

    До коментар #1 от "Примати":

    И последна в Авдеевка
  • 25 Укропримати

    8 1 Отговор

    До коментар #1 от "Примати":

    На 21 февруари Федералната служба за сигурност на Русия (ФСБ) обявява, че украински обстрел е унищожил гранично съоръжение на ФСБ на 150 метра от границата между Русия и Украйна в Ростовска област. Отделно от пресслужбата на Южния военен окръг съобщават, че сутринта този ден руски сили са убили група от петима диверсанти близо до село Митякинская, Ростовска област, като са проникнали през границата от Украйна с две бойни машини на пехотата, като превозните средства са унищожени.
    Укипедия! Странно как още стои истината?!
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Сатана Z

    14 3 Отговор
    Ако Хамас и Палестинците са терористи,то какви са били ВМРО и БРЦК ,Ботев,Левски,Раковски…Гоце Делчев,Яне Сандански…?
    Борци за свободата и независимостта на България или терористи организирали кървави акции срещу Турската империя?
  • 28 Бесарабски българин

    19 3 Отговор
    Това не е написано от Палестина, а от Западните куратори на Украина. Причината да се разбере е простичка. Израел води война без никакви правила както го прави и Световния терорист Сащ, които по един и същи начин избиват стотици хиляди, че и милиони човешки същества, като сриващ цели градове с бомби.

    Ако Русия го бе направила, Киев щеше да бъде в състояние на земетресение от 10 степен само за един ден.
    Русия за разлика от Сатанистите не воюва срещу мирното население.
  • 29 мдаааа

    4 6 Отговор

    До коментар #23 от "Кой започна войната":

    Явно , само на теб ти е известно .. Интерпретации .. Жириновски , говори ли ти нещо ?!

    Коментиран от #34

  • 30 Българин

    15 4 Отговор
    Русия не влезе в Киев защото се водеха преговори, и бе подписан мирен договор от Страните, след което в знак на добра воля руски войски бяха Изтеглени от покрайнините на Киев, който щеше да бъде денацифициран, ако нямаше подписан договор, който НАЦИСТА Зеленски скъса под заповедите на Сащ и Англия. Затова и загубата на Украина ужасява Запада, защото подкопава неговото съществуване като сила, с която някой ще се съобразява. Вече Сащ остават сами с колониите си.

    Коментиран от #33, #41

  • 31 Бесарабски българин

    14 3 Отговор
    Тук имаше статия, как Зеленски се подиграл с Русия, защото бил поканен в Израел!
    Защо няма статия, в която се казва защо впоследствие, Зеленски е отказал да отиде в Израел?
    Защото Зеленски е схванал( или само така си мисли), че там ще бъде убит.
  • 32 шааа

    17 0 Отговор
    Поредната манипулативна статия тук. Вътре се казва "Спокойно можем да заменим „Израел“ с „Русия“" ... на което питам, къде са санкциите срещу Израел? М? Мисирки!!!
  • 33 ха ха хааа

    3 7 Отговор

    До коментар #30 от "Българин":

    Я ми дай някакво логично обяснение , как руски неонацисти от " Русич" , денацифицират украинци ...😉🤭
  • 34 Каква интерпретация

    2 1 Отговор

    До коментар #29 от "мдаааа":

    Укипедия!!!!
  • 35 Правоверен Евроатлантик

    6 4 Отговор
    Украйна и Хамас си приличат по още едно - едната дава на другата западно оръжие.
    Терористи, сър...

    Коментиран от #40

  • 36 пенко

    8 2 Отговор
    ТЕЖКО ИМ НА ЕВРЕИТЕ /ГЕНИАЛНИЯ НАРОД / --- СЪЗДАДОХА КОНЦЛАГЕР ЗА ПАЛЕСТИНЦИТЕ ЗА ДА ЗАГРАБЯТ ЗЕМЯТЯ ИМ -- НО Е МЪЧИТЕЛНО ЗА ЕДИН НАРОД ДА НЕ МОЖЕ - ДА ПЪТУВА СВОБОДНО И ДА ОЧАКВА ДА ГО УБИВАТ НАВСЯКЪДЕ ПО СВЕТА - Е...И ЖИВОТА !!!!!!!!!!!!!!!

    Коментиран от #45

  • 37 Малко фактииии

    6 1 Отговор
    Пак лековерни и свободни съчинения от общи приказки .... важното е статии да се сътворяват .....
  • 38 ййййййййй

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Ъхъъъ":

    дай пак
  • 39 котисс

    2 3 Отговор

    До коментар #6 от "Израел Украйна":

    баба ти е окупатор москофил умрял
  • 40 Това

    1 3 Отговор

    До коментар #35 от "Правоверен Евроатлантик":

    е московска лъжа, която няма да мине, колкото и да се иска от копейките.
  • 41 русия

    2 3 Отговор

    До коментар #30 от "Българин":

    е смешна държава, колкото и да се опитваш да я оправдаваш. Не е това, което си мислиш.
  • 42 Стандартите

    3 1 Отговор
    Украинците не дадоха фира веднага защото приложиха в началото корейския,виетнамския и талибанския опит. Сега при контранаступа прилагат стандартите на НАТО и са пред имплозия.
  • 43 Европеец

    3 1 Отговор
    да, фащ накараха украйна да очне изтребване на руско говорящите и после я загробиха с дългове - завлядяха я финансово и фактички
  • 44 Момчил

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Кокошката или яйцето?":

    Хахаха. Явно не си наясно с геополитиката. Причината я създадоха Израел с цел да нахлуят там. Както се случи преди години с 11 септември. Намират се разни примати ,плаща им се да безчинстват и да избият разни невинни хора и след това се обявява това причина за обявяване на война. Целта оправдава средствата. Така е било,така и ще бъде. Спонсорите и на едните,и на другите са всъщност едни и същи хора зад кулисите.
  • 45 Въпрос

    1 0 Отговор

    До коментар #36 от "пенко":

    Гениални са само в машинациите и мошеничеството ( все пак се упражняват в това от хилядолетия).