Last news in Fakti

8 Ноември, 2023 07:21 3 205 37

Офанзивата на Израел в Газа: бой за всяка улица и всеки дом

  • газа-
  • израел-
  • ивицата газа-
  • хамас-
  • палестина-
  • офанзива-
  • инвазия

В тези сражения обикновено се дават много жертви и от двете страни

Офанзивата на Израел в Газа: бой за всяка улица и всеки дом - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

“Ще продължаваме, докато не победим. Нямаме друг избор”. Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху категорично отхвърли възможността за прекратяване на огъня. Със сухопътната си офанзива в ивицата Газа израелската армия раздели територията на две и обкръжи град Газа. Засега улични боеве се водят в предимно селски райони, но те скоро ще се пренесат и в града.

“Израелските войници са много добре подготвени за тази операция”, казва британският военен експерт Франк Ледуидж от Университета в Портсмут. “При воденето на сражения в градски условия те имат по-голям опит от всяка друга армия в света”. Военните на Израел тренират за точно такива боеве в специален център в пустинята Негев. Сегашната ситуация обаче е извънредна.

Уроци от сраженията при Мосул

САЩ подкрепят Израел военно и дипломатически и съветват израелското правителство, но също така предупреждават да няма твърде големи очаквания. Боевете в градска среда са “изключително трудни” и напредъкът на войските е бавен, коментира американският министър на отбраната Лойд Остин.

Американците добре знаят за какво става дума. В тежките сражения на водената от САЩ коалиция срещу т.нар. “Ислямска държава” в Сирия и Ирак, подобни боеве често водеха до много цивилни жертви. В битката за Мосул изчисленията показват, че в периода 2016-2017 година са загинали близо 10 000 цивилни. Сраженията от къща на къща, от улица на улица продължиха цели девет месеца, въпреки че терористите от “Ислямска държава” вече бяха в международна изолация и не получаваха подкрепа отвън. Хамас, която е смятана на терористична организация от ЕС, САЩ, Германия и редица други страни, е доста по-добре снабдена с оръжия и има подкрепата на Иран и ливанската ислямистка групировка Хизбула. Американският президент Джо Байдън вече предупреди Израел да не повтаря грешките на САЩ след атентата от 11 септември 2001 година.

Градски боеве: опасности от всички страни

За Израел обаче явно няма връщане назад. Въпреки че израелската армия има сериозно числено превъзходство над Хамас, палестинските бойци имат голямо предимство - познават терена и отдавна се подготвят за сражения. Британският експерт Ледуидж смята, че най-голямото предизвикателство в градските сражения са различните засади и клопки - скрити взривни устройства могат да се укрият навсякъде в сградите, много от които са в руини след израелските въздушни и артилерийски бомбардировки. Отстраняването на тези препятствия е трудно и отнема много време.

Огромната система от тунели под земята също е голям проблем. Особено в плътно застроените райони “бойците могат да преминават от една сграда в друга, без изобщо да се налага да излизат над земята”, обяснява Ледуидж. Това значи, че израелските войници могат лесно да бъдат изложени на засади. Съществува риск и от взимане на още заложници. Хамас вече държи над 200 цивилни израелци за заложници и ги използва като разменна монета. Ако израелската армия се опита да ги освободи, много експерти смятат, че Хамас ще ги убие.

Трудно е да се установи кой е цивилен и кой не

Парлив е и въпросът за цивилните палестински граждани в ивицата Газа, както и за тактиката на Хамас да ги използва като човешки щит. САЩ и други западни правителства призовават Израел да щади цивилните, което той уверява, че прави. Според контролираното от Хамас здравно министерство на Газа обаче цивилните жертви вече са повече от 10 000. Израел призова цивилните в ивицата Газа да напуснат северната част, където се водят повечето сражения. Стотици хиляди обаче все още не са успели. “Много е трудно при градски сражения да се различат цивилните от бойците на Хамас”, казва военният експерт Ледуидж.

Когато предупреждават за цивилни жертви, западните правителства отчитат и опасността от регионална ескалация. “Хамас иска да произведе ужасяващи картини на загинали палестински цивилни граждани и по този начин да въвлече Иран и неговите проксита в този конфликт", заяви пред Дойче Веле Ханс-Якоб Шиндлер от международната организация Counter Extremism Project. В първата си реч от началото на новата ескалация лидерът на Хизбула Хасан Насрала все пак не призова за война срещу Израел. Франк Ледуидж предполага, че с това „опасността от регионална ескалация е намаляла значително, поне в краткосрочен план". Насрала е реалист и съзнава, че голямото мнозинство ливанци искат конфликтът да остане ограничен само в ивицата Газа.

Какво ще се случи след края на офанзивата в Газа?

Израелският министър на отбраната Йоав Галант очаква сраженията да продължат с месеци. “Може да отнеме месец, два или три, но в крайна сметка Хамас вече няма да съществува”, категоричен беше Галант. Дори Хизбула да не отвори нов фронт на север, а Израел да успее да унищожи Хамас, остава неясно какво може да се очаква след това. Последната голяма сухопътна офанзива на Израел в ивицата Газа беше през 2014. Въоръженият конфликт продължи близо два месеца. Тогава обаче целта не беше пълното унищожаване на Хамас. В момента няма яснота какво планира Израел за периода след офанзивата в ивицата Газа.

Автор: Кристоф Хаселбах


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Така е

    25 8 Отговор
    Така е нямат избор. Врагът им е прекалено див и ясно показа , че иска да води не просто война, а война на унищожение. А щом е поставен въпросът е кой кого нямаш избор или побеждаваш или .....изчезваш. А и максимата гласи, че Победителите не ги съдят

    Коментиран от #5

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Въпрос

    20 18 Отговор
    Имам един въпрос към арабите и путинофилите "защитници" на ХАМАС :
    Не че мога да разбера отвличането на цивилни евреи в тч. ДЕЦА, но да речем варварите са индоктринирани до мозъка на костите с омраза към еврейте, което е някакво обяснение Но искам някой да ми обясни ако може защо варварите държат за заложници и отвлечените тайландски работници, тях ЗАЩО ?
    Според мен това даже не са и варвари а най-откровенни бандити

    Коментиран от #20, #23

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Крум

    9 6 Отговор

    До коментар #3 от "М да":

    Ти как знаеш,че им доставят ток и вода безплатно. Евреите ли ти казаха?

    Коментиран от #11

  • 11 О...

    8 6 Отговор

    До коментар #10 от "Крум":

    О и арабите не отричат
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 М да

    5 0 Отговор

    До коментар #9 от "Краси":

    Отдавна е зябелязано , че .упаците които нямат аргументи си служат с къси фрази от епитети и глаголи
  • 14 Последния Софиянец

    7 8 Отговор
    Всички победи на Хазарите са с измама и предателство.Не стават за бойци.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Последния Софиянец

    6 9 Отговор

    До коментар #7 от "Ами":

    Трудно ще изтребят 500 млн араби.

    Коментиран от #19

  • 17 Руски Терорист

    7 7 Отговор
    Без подкрепата на Русия няма да има терор

    Коментиран от #21

  • 18 Илхан

    7 4 Отговор
    Газа е Ромският ад на земята във момента
  • 19 Няма нужда

    8 5 Отговор

    До коментар #16 от "Последния Софиянец":

    Няма нужда достатъчно е да всеят стрях и ужас в сърцата им които да траят поне 2 поколения както беше след войната от 1973 г.
    А и повече вероятно няма да се наложи, ерата на въглеводородите постепенно започва да си отива , а без парите от газ и петрол арабите отново ще изпаднат в летаргия, както беше в последние поне 800 години преди нейното начало
  • 20 Крум

    8 4 Отговор

    До коментар #8 от "Въпрос":

    А нещо да коментираш за декларацията на Балфур и резолюциите на ООН за две независими държави.
  • 21 Отлично

    2 2 Отговор

    До коментар #17 от "Руски Терорист":

    Не знаеш колко си прав, цитираш просто великият Владимир Буковски. Намери интервюто с този велик човек и ако те интересува по задълбочено въпроса прочети книгата му : " Московский процесс"
  • 22 Урюрвкос

    7 3 Отговор
    Трудно е да се установи кой е цивилен и кой не затова първо стреляме и след това го питаме ти от кои беше.

    Коментиран от #30

  • 23 Урюрвкос

    9 4 Отговор

    До коментар #8 от "Въпрос":

    Имам един въпрос към Нетаняху, защо 2016 на конгреса на Ликуд той каза че който иска да помогне на Израел трябва да помага и на Хамас.

    Коментиран от #25

  • 24 М да

    9 1 Отговор
    Между другото какво стана с болницата.? Болницата ли удариха или паркинга пред нея ? Колко са жертвите 800, 500 , 80 или 50. Кой нанесе удара всъщност ? Какъв процент от ракетите на ХАМАС не достигат територията на Израел а падат върху местните? Защо толкова рязко спря ривът за болницата и гледат да забравят случая все едно не го е имало ?
  • 25 Отговор

    7 3 Отговор

    До коментар #23 от "Урюрвкос":

    Отговарям: Защото когато две бесни кучета - Фатх и Хамас се хапят имаш избор или да ги утрепеш Лично и двете или да ги насърчиш сами да се избият.
    Ясен ли съм

    Коментиран от #27

  • 26 железният

    3 6 Отговор
    купол, продължава да дава дефекти, ракетите му спираловидно се взривяват в жилищните квартали..

    Коментиран от #28

  • 27 Още

    3 3 Отговор

    До коментар #25 от "Отговор":

    повече когато сам си създал кучето Хамас против кучето Ал Фатах!

    Коментиран от #29

  • 28 Дефекти

    3 1 Отговор

    До коментар #26 от "железният":

    Дефекти Дефекте яма го има , а скапанато ръждясало оркско желязо, вече и в Африка не го щат
  • 29 Пак

    7 1 Отговор

    До коментар #27 от "Още":

    Пак глупави наративи Хамас НЕ Е СЪЗДАДЕН от Израелските тайни служби а само беще ИЗПОЛЗВАН, но за да се знаят тези подробности трябва да се чете повечко
  • 30 Точно така

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "Урюрвкос":

    Много правилно
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 ...

    3 1 Отговор
    месец, два, три,... аллоооо на Пу му отне по-малко от 3 дена.
  • 33 Израел действа бавно и методично!

    5 3 Отговор
    Бих казал отлично!
    От Хамас правят само лой и мас!
    Час подир час!
    После ще наминат и в Донбас!
  • 34 Ставри

    3 0 Отговор
    Напред и да се смачкат ислямистите, те започнаха и да си знаят мястото!!!
  • 35 Генерал

    5 0 Отговор
    Така е, жертви ще има. ХАМАС трябва да се унищожи. Няма друго положение.
  • 36 Матей преображенски

    0 1 Отговор
    Какво цели,окупация и анексия на територията,ще изселят цялото население на Газа,после ще разчистят всички развалини с грейдери и ще си построят свои цветущи селища,а американски милиарди долари,т.е. целия свят ще им ги плати.И на Палестина няма да и се размине,ако мине сегашния юдейски номер,някой ден и там ще овършеят.Това е Ханаан,свещена земя,трябва да се влее в днешния израил,също и целия Йерусалим,може и част от Сирия да завладеят.
  • 37 пенко

    0 0 Отговор
    ВОЙНАТА НЕ Е В ГАЗА ---ТЯ Е НАВСЯКЪДЕ ПО СВЕТА - ДЖИХАДИСТИ -СРЕЩУ ЕВРЕИ ---ТЕЖКО ИМ НА ПОСЛЕДНИТЕ - ЖИВЕЕЩИ В ДЪРЖАВИ СЪС СМЕСЕНИ РЕГИОНИ !!!!!!!!!!????