Отидете към основна версия

4 433 68

Може ли Украйна да победи: прогнозите на натовски генерали

  • украйна-
  • нато-
  • война-
  • русия-
  • владимир путин-
  • валерий залужни-
  • крим-
  • бен ходжис

В момента никой не говори за бързо настъпление на украинците, а експерти предупреждават, че инициативата се връща в руски ръце

Снимка: Головне управління розвідки МО України

Пред "Икономист" украинският главнокомандващ Валерий Залужний сподели своите опасения, че над войната е надвиснала опасността от "пат" и "позиционна война", подобно на Първата световна. Президентът Зеленски отхвърли твърденията на Залужний.

Няколко високопоставени генерали от НАТО, а също така политици и дипломати, коментират шансовете на Украйна да спечели пред авторитетното германско издание "Франкфуртер Алгемайне Зонтаг Цайтунг" (ФАЗ). Германският вестник припомня, че в момента никой не говори за бърз напредък на украинската армия. Миналата седмица Федералната разузнавателна служба на Германия (BND) е запознала депутатите в Бундестага със своите анализи, а участници в тази среща казват пред ФАЗ, че са останали с впечатлението, че положението е "драматично". Източниците на вестника имат усещането, че балансът на силите "се преобръща", а инициативата бавно преминава в руски ръце.

Патова ли е ситуацията в Украйна наистина?

В НАТО не гледат толкова мрачно на ситуацията. В четвъртък представител на Алианса бе запитан кой е прав - генерал Залужний или президентът Зеленски. "И двамата", отговори той. Президентът бил прав, казвайки, че няма "патова ситуация", защото украинската армия все пак продължава да напредва в някои сектори, макар и "минимално".

От друга страна, генерал Залужний описвал правилно ситуацията "на терена". Тя наистина напомняла за Първата световна война и "за съжаление" щяла да се задържи така още известно време, пише ФАЗ, позовавайки се на източник в НАТО.

Къде сбърка Западът?

Пред германския вестник Бен Ходжис, някогашен шеф на американските сухопътни войски в Европа, нарича анализа на Залужний "трезв и ясен". Хайнрих Браус, който от 2013 до 2018 година е помощник-генерален секретар на НАТО по отбранителната политика, оценява възгледите на Залужний като "впечатляващи". Пред ФАЗ той казва, че ако патовата ситуация се запази, тогава Путин може "просто да изчака, докато във Вашингтон републиканците евентуално отново дойдат на власт". Или пък, докато Западът престане да се интересува, защото други конфликти, като този в Близкия изток, ангажират всичките му ресурси. Според Браус при такова развитие на нещата Русия щяла да получи "цялото време на света", за да събере сили и евентуално отново да мине в настъпление.

Сред интервюираните от германския вестник експерти е и Фредерик Кейгън от Американски предприемачески институт, който казва: "Пробивът не се случи, защото украинците са обучени да воюват по натовската доктрина, но нямат необходимите за това средства". С този възглед е съгласен и генерал Браус, който казва, че е било "фатална грешка" да не се доставят на украинците навреме необходимите бронирани машини. Според генерала, ако те бяха получили по-рано германски танкове "Леопард" и другата техника, руснаците нямаше да успеят да се окопаят след пораженията си през 2022. А в НАТО смятат тези окопни позиции на руснаците за "най-силните в историята".

Ключът е Крим

Генерал Ерхард Бюлер, бивш шеф на Командването на обединените въоръжени сили на НАТО и на КFOR, допълва, че на украинците са им липсвали не само бронирани машини. Според него на тях им трябвали и оръжия за "бойни действия в дълбочина" - включително крилати ракети, с които могат да поразят каналите за доставки и командните позиции на руснаците.

Генералите, с които е разговарял авторът на статията във ФАЗ Конрад Шулер, припомнят, че тъкмо с такива оръжия украинците вече са постигнали много: поразените кораби и подводници в Черно море, ударената Главна квартира в Крим, отворения път за износ на украинско зърно през Черно море.

Заради тези успехи, постигнати с далекобойни оръжия, повечето специалисти смятат, че Украйна може да излезе от сегашната патова ситуация, пише ФАЗ. Бюлер обяснява пред изданието, че за да се наруши логистиката на руснаците, сега с помощта на далекобойни оръжия трябва да бъде прекъснат достъпът до полуостров Крим. Керченският мост можел да бъде изваден от строя, ако се ударят носещите стълбове във водата. Когато при това положение бъде прекъснато снабдяването на руските окупационни войски в Южна Украйна, Путин щял да разбере, че може да изгуби тези войски, ако не ги изтегли. (…) Генерал Ходжис също стига до извода, че Украйна все още може да победи, а ключът към победата е Крим, четем още в обширния анализ на германския вестник "Франкфуртер Алгемайне Зонтаг Цайтунг".

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 38 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: