Last news in Fakti
  Тема: Украйна

14 Ноември, 2023 14:33 4 420 68

Може ли Украйна да победи: прогнозите на натовски генерали

  • украйна-
  • нато-
  • война-
  • русия-
  • владимир путин-
  • валерий залужни-
  • крим-
  • бен ходжис

В момента никой не говори за бързо настъпление на украинците, а експерти предупреждават, че инициативата се връща в руски ръце

Може ли Украйна да победи: прогнозите на натовски генерали - 1
Снимка: Головне управління розвідки МО України

Пред "Икономист" украинският главнокомандващ Валерий Залужний сподели своите опасения, че над войната е надвиснала опасността от "пат" и "позиционна война", подобно на Първата световна. Президентът Зеленски отхвърли твърденията на Залужний.

Няколко високопоставени генерали от НАТО, а също така политици и дипломати, коментират шансовете на Украйна да спечели пред авторитетното германско издание "Франкфуртер Алгемайне Зонтаг Цайтунг" (ФАЗ). Германският вестник припомня, че в момента никой не говори за бърз напредък на украинската армия. Миналата седмица Федералната разузнавателна служба на Германия (BND) е запознала депутатите в Бундестага със своите анализи, а участници в тази среща казват пред ФАЗ, че са останали с впечатлението, че положението е "драматично". Източниците на вестника имат усещането, че балансът на силите "се преобръща", а инициативата бавно преминава в руски ръце.

Патова ли е ситуацията в Украйна наистина?

В НАТО не гледат толкова мрачно на ситуацията. В четвъртък представител на Алианса бе запитан кой е прав - генерал Залужний или президентът Зеленски. "И двамата", отговори той. Президентът бил прав, казвайки, че няма "патова ситуация", защото украинската армия все пак продължава да напредва в някои сектори, макар и "минимално".

От друга страна, генерал Залужний описвал правилно ситуацията "на терена". Тя наистина напомняла за Първата световна война и "за съжаление" щяла да се задържи така още известно време, пише ФАЗ, позовавайки се на източник в НАТО.

Къде сбърка Западът?

Пред германския вестник Бен Ходжис, някогашен шеф на американските сухопътни войски в Европа, нарича анализа на Залужний "трезв и ясен". Хайнрих Браус, който от 2013 до 2018 година е помощник-генерален секретар на НАТО по отбранителната политика, оценява възгледите на Залужний като "впечатляващи". Пред ФАЗ той казва, че ако патовата ситуация се запази, тогава Путин може "просто да изчака, докато във Вашингтон републиканците евентуално отново дойдат на власт". Или пък, докато Западът престане да се интересува, защото други конфликти, като този в Близкия изток, ангажират всичките му ресурси. Според Браус при такова развитие на нещата Русия щяла да получи "цялото време на света", за да събере сили и евентуално отново да мине в настъпление.

Сред интервюираните от германския вестник експерти е и Фредерик Кейгън от Американски предприемачески институт, който казва: "Пробивът не се случи, защото украинците са обучени да воюват по натовската доктрина, но нямат необходимите за това средства". С този възглед е съгласен и генерал Браус, който казва, че е било "фатална грешка" да не се доставят на украинците навреме необходимите бронирани машини. Според генерала, ако те бяха получили по-рано германски танкове "Леопард" и другата техника, руснаците нямаше да успеят да се окопаят след пораженията си през 2022. А в НАТО смятат тези окопни позиции на руснаците за "най-силните в историята".

Ключът е Крим

Генерал Ерхард Бюлер, бивш шеф на Командването на обединените въоръжени сили на НАТО и на КFOR, допълва, че на украинците са им липсвали не само бронирани машини. Според него на тях им трябвали и оръжия за "бойни действия в дълбочина" - включително крилати ракети, с които могат да поразят каналите за доставки и командните позиции на руснаците.

Генералите, с които е разговарял авторът на статията във ФАЗ Конрад Шулер, припомнят, че тъкмо с такива оръжия украинците вече са постигнали много: поразените кораби и подводници в Черно море, ударената Главна квартира в Крим, отворения път за износ на украинско зърно през Черно море.

Заради тези успехи, постигнати с далекобойни оръжия, повечето специалисти смятат, че Украйна може да излезе от сегашната патова ситуация, пише ФАЗ. Бюлер обяснява пред изданието, че за да се наруши логистиката на руснаците, сега с помощта на далекобойни оръжия трябва да бъде прекъснат достъпът до полуостров Крим. Керченският мост можел да бъде изваден от строя, ако се ударят носещите стълбове във водата. Когато при това положение бъде прекъснато снабдяването на руските окупационни войски в Южна Украйна, Путин щял да разбере, че може да изгуби тези войски, ако не ги изтегли. (…) Генерал Ходжис също стига до извода, че Украйна все още може да победи, а ключът към победата е Крим, четем още в обширния анализ на германския вестник "Франкфуртер Алгемайне Зонтаг Цайтунг".


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 38 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КОТарАК

    22 86 Отговор
    Украина не се знае дали победи , но матушката със сигурност изгуби

    Коментиран от #10, #26

  • 2 Опааа

    108 15 Отговор
    Стига вече с тези прогнози на измислени “генерали”!!! Ясно е! Русия няма да отстъпи! Крим завинаги ще е руски! Факт! Понял?

    Коментиран от #18

  • 3 КОТарАК

    81 12 Отговор
    Абе фЕйкти, къде ви изчезна украинското флагче с което бяхте окичили сайта си.... Няма ли вече пАри за таз реклама.
  • 4 КОТарАК

    74 15 Отговор
    слава на путин , слава на русия най великата сила на света
  • 5 КОТарАК

    66 14 Отговор
    Pусия България е с теб и те подкрепя!!!
  • 6 КОТарАК

    76 11 Отговор
    Какво стана с контранастъплението? В Москва ли са? Русия на кои държави я разделихте? Зеления наркоман ли е президент на Русия?

    Коментиран от #30, #31

  • 7 ТеЗ НАТЮювски геерали

    43 8 Отговор
    На пр@устейшънчето ли са ги обучавали ?
  • 8 Макгавърн

    58 5 Отговор
    Украйна сега е в задънена дънена улица“, казва бившият агент на ЦРУ Рей Макгавърн.
    „Ситуацията е по-лоша от задънена улица. Украйна търпи поражение... Напълно възможно е на Байдън да са казали, че Русия търпи поражение, но това не е така. Губи не Москва, а Киев, както и неговите западни спонсори“,
     - каза Макгавърн в интервю за Стивън Гарднър .
    Генералите от въоръжените сили на Украйна, според бившия агент, все повече не искат да изпращат войници на безсмислена смърт. Руските войски превъзхождат украинската армия, защото по-голямата част от украинските въоръжени сили бяха унищожени, когато ръководителят на киевския режим Владимир Зеленски „изпрати своите бойци до смъртта им в смъртоносни капани“, отбеляза Макгавърн.
  • 9 Генчо

    60 9 Отговор
    Инициативата никога не е била в украински ръце.
  • 10 Българин

    62 10 Отговор

    До коментар #1 от "КОТарАК":

    русия е печелила всички войни ще спечели и таз, окранна загуби всичко и ще бъде разчленена от останалите държави
  • 11 Тома

    47 7 Отговор
    Победата е за украинците дошли на черноморието защото си живеят като царички с нашите пари
  • 12 Механик

    38 5 Отговор
    Пак ли фъргаме на бобец?
  • 13 не може да бъде

    47 7 Отговор
    Вижте тази статията е потвърждение че в НАТО и в колективният Запад осъзнават един сериозен вековен казус -на чия страна е времето/не става дума за климат/! Украйна има за съюзник целият Запад цялото НАТО ,които са впрегнати в украинскта кауза /де факто участват във войната/.А Русия има само един реален съюзник -времето !Но в човешката история никой не е успял да победи времето!
  • 14 Или укрите са супер човеци

    10 33 Отговор
    С голи ръце без необходимите им оръжия да спират рушистите без авияция или флот, или рушистите са втората армия я света, ама от зад напред, няма друг вариант

    Коментиран от #20

  • 15 Ам чи

    39 9 Отговор
    ИНИЦИАТИВАТА Е В РУСКИ РЪЦЕ ОЩЕ ОТ ПРЕВЗЕМАНЕТО НА БАХМУТ И СИТУАЦИЯТА СЕ ПРОМЕНЯ ВСЕ ПО БЪРЗО В ТАЯ ПОСОКА
    СМЪРТНИЦИТЕ НА РУСКИЯ БРЯГ НА ДНЕПЪР НЕ МОГАТ ДА ПРОМЕНЯТ НИЩО А НАТОВСКИТЕ ПЕНСИОНИРАНИ ГЕНЕРАЛЧЕТА ОЩЕ ПО МАЛКО
    ПРЕМИНАВАНЕТО НА УКРАЙНА В ОТБРАНА ЩЕ ЗАБАВИ РУСКОРО НАСТЪПЛЕНИЕ НО ЗАПАДА ТРЯБВА ДА ХРАНИ И ВЪОРЪЖАВА УКРАЙНА ЩОТО ТОК НЯМА ДА ИМА КАКТО И ПРОИЗВОДСТВО
    МИНАЛАТА ЗИМА БЕШЕ САМО ПОКАЗНО
    ТА ТОВА Е
    СЛАВА НА МИСИРИТЕ
  • 16 Ами

    42 8 Отговор
    Вчера в американската преса имаше статия, в която питаха....къде се скриха всички генерали и специалисти, които предсказваха победа на Украйна и крах на Русия. Ситуацията била обратната и те си подвили"опашките". Ако ви позволят копирайте я тук, но се съмнявам.
  • 17 Солдат

    6 6 Отговор
    Последной войне- победители нет!
  • 18 Лечител

    8 22 Отговор

    До коментар #2 от "Опааа":

    в Кралуковото всички така халюцинират. Лексотан ,много лексотан другарю, до живот предписвам и пълна изолация.
  • 19 Kирил

    10 40 Отговор
    Същите прогнозираха че войната ще е една две седмици....
    Русия няма никакъв шанс да спечели.
    Бавят топката докато руската кочина
    се разкапе отвътре, това е цялата работа...кой разбрал, разбрал, кой не е , да го ....

    Коментиран от #59

  • 20 Или

    25 5 Отговор

    До коментар #14 от "Или укрите са супер човеци":

    те лъжат безогледно мисирките и ти като шаран вярваш в Дядо Коледа, което е най-вероятно.
  • 21 Ванга

    11 24 Отговор
    Русия ке падне
  • 22 Реалност

    9 40 Отговор
    За няколко дни Украйна покоси толкова войници от руската армия, колкото не са падали в цялата Чечения за всичките войни. Числата са просто фантастични. Такива загуби за денонощие нито СССР е имал през Втората световна, нито Русия когато и да било. Това е крушение на мита за мощта и непобедимостта на руската армия
    Възможно е още да не сте разбрали, но Русия вече загуби. Даже отново да вземе Харков, да вземе дори Киев, вече няма да има никакво значение.
    Те самите го разбират. Руснаците се мятат по украинските пътища и полета като заклано пиле и не знаят какво правят. Продължаващите опити за щурм са безсмислени. Правят ги само за да доложат на Путин: „Ура! Рушим, превзехме село Лопиревка, не знам в кой район, не знам в коя губерния!“
    За путинския режим започна обратното броене. Включени сте като статисти в сериала „Краят на империята“. Сега се смеете, хихикате и не ви се вярва. Но сте свидетели на залеза на Московията.

    Коментиран от #25, #27, #38

  • 23 Кажи честно ...

    8 23 Отговор
    Рашистите преминаха от "взимаме Киев за три дни" до "преживяхме нощта и това е добре"! 🙂
  • 24 Мим

    28 7 Отговор
    Отговора е ,не , укрите немогат да победят Русия...
  • 25 И точно

    11 22 Отговор

    До коментар #22 от "Реалност":

    Затова не трябва да сменят Путаран.

    Докато не закопае Рашкирията .

    Идеалния Идиот за задачата
    .
  • 26 Сорос

    15 4 Отговор

    До коментар #1 от "КОТарАК":

    Дзъъъннн изкара още $1 хахха. Честито
  • 27 Мимчят

    18 5 Отговор

    До коментар #22 от "Реалност":

    Това не е реалност,а твоя измишльотина и желание да стане...но уви,никога.
  • 28 Сандо

    25 6 Отговор
    Е,щом са натовските генерали,то победата е сигурна.В някой ден,в някой свят ...
  • 29 ти да видиш

    25 10 Отговор
    Учудващо е че още има откачалки в НАТО, които си мислят, че може да обърнат нещо!?
  • 30 Сандо

    13 7 Отговор

    До коментар #6 от "КОТарАК":

    Не знаеш ли какво стана с контранаступа?Ами оказа се,че е мероприятие на украинските тайни служби за заблуда на руснаците.Интересно защо още не е публикувана тази новина от Украйна.
  • 31 Варненец

    8 18 Отговор

    До коментар #6 от "КОТарАК":

    А с настъплението, какво стана, путлер мина ли Киев, в Лисабон ли е вече?

    Коментиран от #35, #39, #47, #51

  • 32 Макробиолог

    17 4 Отговор
    Хубаво е да знаем какво смятат натовските генерали,нали сме съюзници.Не е лошо да знаем и какво смята Кремъл, нали ни е противник. Та фактите са че1.САЩ очевидно смятат да прехвърлят на Юропа съмнително удоволствие да финансира Украйна 2.Руския военен бюджет за 24та е планиран да достигне 30%....ко беше казал Бисмарк за мечката е бърлогата?
  • 33 Марко

    15 4 Отговор
    Ако някой все още не се досеща, тази статия се пише от ония, които вече дялат надгробен паметник на Зеленски.
  • 34 Свети Великомученик Аргир Безбожник

    9 12 Отговор
    Въпросът е не дали, а кога. Отговорът е, когато на Запад разберат, че ще им излезе по-евтино да доставят на ВСУ всичко необходимо в кратки срокове, а не на "час по лъжичка". Естествено, има и обективни причини за скромните доставки. Намаляването на бюджетите за отбрана на Запад в последните 30 години, свиването на армиите до минимални размери, замрялата военна промишленост. За да се реактивира всичко това, трябва време. Точно затова "специалната операция" се влачи близо две години, а не приключи с пълен разгром на руските агресори още миналата година, когато украинците иззеха инициативата. Левичарски настроената част от политическата олигархия на Запад, не е във възторг от това, че средства се отклоняват за войната в Украйна, а не например за "спасяването" на палестинци, африканци, сомалийци и всякакви видове ромове, като и от спирането на кремълските рушвети за видни политици. Но, въпреки всичко нещата вървят в правилната посока.

    Коментиран от #49

  • 35 Марко

    9 1 Отговор

    До коментар #31 от "Варненец":

    Във Варна още ли не са разбрали, че тримилионен град не се взема с 25 000 армейски корпус?
    Интересен град е Варна, там % на пилешките мозъци / гларуси/ наистина е впечатляващ!
  • 36 Кой разбрал, разбрал...

    8 8 Отговор
    Русия без война не може да съществува дълго. Това е било осъзнато още от царско време и затова скоро след войната следва война или се водят няколко малки, паралелно на няколко фронта. Ако само за няколко години се прекъсне манипулацията със заплаха от външни врагове или прекратят всякакви войни, агресията набира скорост вътре в държавата и е предпоставка за гражданска война или нова революция. И това е доказвано на практика още в царско време. Сега страха от подобно развитие на нещата е още по голям. За нашата сигурност е важно какво би следвало след края на войната в Украйна, с победата само на една от страните. Победата на Украйна би прекратила заплахата конфликта да се разрасне поне в посока към нас, докато победа на Русия означава нова война и посоката е само една - Европа.
  • 37 Харон

    5 12 Отговор
    Може. ако получат тези далекобойни оръжия, които вече от половин година трябваше да получат. Главната логистика на рашистите е по-жп линиите. Ако можеха украинците систематично да унищожат, жп центровете на 10-20-30-100-200-300 километра от фронтът рашистите щяха да клекнат. Защото всичко трябваше да носят с бурятски и татарски къруци....

    Коментиран от #48, #53, #54, #61

  • 38 Браво на УКРАЙНА

    11 4 Отговор

    До коментар #22 от "Реалност":

    Бленувана РЕАЛНОСТ В ЗАТВОРЕН БАЛОН. Хубаво е човек да си вярва, но още по-хубаво е да накара и другите да му повярват!
  • 39 Кажи честно ...

    3 11 Отговор

    До коментар #31 от "Варненец":

    Ееее, много бързаш. Има още няколко часа от три дневната специална операция.
    После още 4 дена на Берлин, пада се четвъртък в първата седмица на юли 2286 г. и чак тогава на Лисабон.
    Следи ги тези неща на календара. Може би се бъркаш с часовата разлика с Москва и това лятно-зимно време .

    Коментиран от #50

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 !!!?

    6 10 Отговор
    Победата на Украйна се състои в това, че Русия не може да я победи, въпреки огромното си превъзходство ! Не случайно и диктатора Путин не е обявил "победата", при положение че официално е обявил Крим, Донецка, Луганска, Запорожка и Хесонска области за анексирани "завинаги" !!!?

    Коментиран от #42, #43

  • 42 каква победа ма подлого свърши се

    10 3 Отговор

    До коментар #41 от "!!!?":

    На 9 ноември източник от Белия дом разпрати до медиите прогноза за скорошни преговори между Украйна и Русия заради силен натиск върху президента на страната Володимир Зеленски. Колумнистът на Responsible Statecraft Тед Снайдер, позовавайки се на високопоставения си източник, поясни, че освен на натиск, идващ от вътрешните украински политически и военни кръгове, Зеленски е подложен и на дипломатически натиск от основните си международни партньори. Всички те настояват Украйна възможно най-скоро да започне преговори за мир с Русия.
  • 43 момее дикратори има само

    8 2 Отговор

    До коментар #41 от "!!!?":

    в твоята празна кратунка да го знаеш ,това че някой ти дава по шекел на ден да драскаш не значи чче си права моме с мъжки черти
  • 44 Аз съм от ссср

    10 3 Отговор
    Инициативата никога не е била във украинската армия,или не сте питали генерали или някои си е писал свободни съчинения.Още от началото на войната независими експерти казваха че е невъзможно да се победи Русия.
  • 45 666

    2 4 Отговор
    украинският главнокомандващ Валерий Залужний по нататък няма смисъл да се чете
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 О Густо Майна Филибето

    4 1 Отговор

    До коментар #31 от "Варненец":

    Сусссс,бе гагаузз!
  • 48 Тити

    4 2 Отговор

    До коментар #37 от "Харон":

    Ти гледай да не се нанижеш на моето далекобойно оръжие.
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Аз съм от ссср

    6 2 Отговор

    До коментар #39 от "Кажи честно ...":

    Не знам дали знаеш че натилевизиите не трябва да се вярва а не вярвам и Путин или някой от тези под него да ти се е обадил да ти каже че ще превземат Украйна за три дни.Блицкриг казаха пропангаторите,а съм сигурен че не знаеш и като време какво е блицкриг!
  • 51 момееее как си ма ?как е у Варна ебб..

    5 2 Отговор

    До коментар #31 от "Варненец":

    мина мина чак до теб стигна ама нещо не е ареса от лошите хормони ли е какво пак ти е била набола брадата ма момееее
  • 52 ...

    5 2 Отговор
    тия на снимката и коледна украса да си сложат на главите абсолютно все тая
  • 53 АБЕ ТЪПУР

    8 1 Отговор

    До коментар #37 от "Харон":

    А УКРАИНСКИТЕ ЖП ЛИНИИ ДА НЕ СА ПОДЗЕМНИ А МОСТОВЕТЕ НАД ДНЕПЪР
    Е ЗА ТОВА НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ЖАЛЯТ ПОДОБНИ КАТО ТЕБЕ
    ТИ ГО ЩАДИШ НЕ ГО ЗАБИВАШ В ЗЕМЯТА ДАВАШ МУ ДА ДИША А ТОЙ НЕБЛАГОДАРНИЯТ СОПОЛ ТЕ ПЛЮЕ
  • 54 еххх моме моме

    6 1 Отговор

    До коментар #37 от "Харон":

    ако можеше пак да си мъж но уви остана си чист п н..ед//////с

    Коментиран от #57

  • 55 ДЕТРОЙТ РЕД УИНГС

    5 2 Отговор
    ДОЙЧЕ ВЕЛЕ ЗАЩО НЕ КАЖЕТЕ КАКВО ВИ
    ЧУКАТ НА
    ИЗТОЧНИЯ ФРОНТ . ЛЕОПАРДИТЕ ГОРЯТ ПО ДОБРЕ ОТ ПАНТЕРИ :))
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Харон

    4 2 Отговор

    До коментар #54 от "еххх моме моме":

    Че кво лошо има ди си би сек суа лен.Кеф ти връткаш си ,кеф ти връткат те,а най големия кеф е 2в1.
  • 58 дончичо

    2 3 Отговор
    система за защита срещу заплахи от въздуха на къси, средни и дълги разстояния. Заплахата е Русия. Какво знаем?
  • 59 КАЛАШНИКОВ

    6 4 Отговор

    До коментар #19 от "Kирил":

    Така като гледам май Либерално-демократичната Кочина отива на РАЗПАД, вземи да оценяваш реално нещата
  • 60 Да бе!

    9 3 Отговор
    Ще спре,без проблеми.Колкото един тон домати ще спрат валяк по нанадолнище.Натюфците ако ще краставици и тикви да хвърлят пред него- резултатите са ясни.Зад валяка само пюре!
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 стоян георгиев

    5 2 Отговор
    Слава России!!!
  • 63 Във всяка приказка

    4 2 Отговор
    И доброто победи злото.

    Няма как нацистите да победат Руснаците.
  • 64 Украйна

    5 2 Отговор
    може да победи и ще победи в писанките на DW.
  • 65 ганю

    1 1 Отговор
    ще победи украйна ама на куково лято
  • 66 Хисторик

    1 0 Отговор
    Тук за Галиция ли се говори ,щото Украйна е история ?
  • 67 Кнк

    0 0 Отговор
    Жалко за момчетата от двете страни, на 18-30г. Жалко и за прословутата българска простотия като чета коментарите. За/ против уууу, ааа. Аман от тъпанари.
  • 68 то си е ясно

    0 0 Отговор
    Украйна няма да получи необходимата помощ за да победи. А Русия ще се разпадне поради собствената си несъстоятелност. Засега Запада чака това да стане от само себе си. Както стана със СССР. Прехода ще бъде отчайващо бавен и болезнен. Още едно загубено поколение.
Новини по държави: