Last news in Fakti
  Тема: Украйна

15 Ноември, 2023 17:40 2 182 39

Колко доходно е да се интервюира Путин

  • владимир путин-
  • хуберт зайпел-
  • журналист-
  • германия-
  • русия-
  • книга-
  • корупция-
  • подкуп

Германски журналист вероятно е получил стотици хиляди евро от Русия. Той се прочу най-вече с интервютата си с Владимир Путин.

Колко доходно е да се интервюира Путин - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Германският журналист Хуберт Зайпел, който е биограф на Путин, вероятно е получили стотици хиляди евро от Русия - съобщават няколко медии във Федералната република. Зайпел, който многократно е интервюирал руския президент Владимир Путин, явно не е уведомил работодателите си за тези предполагаеми плащания, съобщава обществената медия ARD. "Шпигел" и Втора германска телевизия ZDF се позовават на поверителни документи от Кипър, според които в рамките на т.нар. "спонсорски договори" журналистът е получил 600 000 евро.

Плащанията - през Вирджинските острови

Още новини от Украйна

Според тези публикации официален партньор на Зайпел по тези договори била фирма-фантом на име "De Vere Worldwide Corporation" на британските Вирджински острови. Тази фирма била част от мрежата на руския олигарх Алексей Мордашов, дългогодишен водещ акционер в германския туристически концерн TUI. След като Русия започна окупационната си война срещу Украйна, ЕС наложи санкции и на Мордашов.

"Шпигел" твърди, че в спонсорския договор от 2018-а година става дума за книга, посветена на "политическата среда в Руската федерация, която трябва да бъде публикувана през 2019-а година". Медиите споменават, че подобни споразумения е имало и преди това.

Зайпел е интервюирал Владимир Путин многократно, а през 2015-а година публикува в Германия книгата "Путин: вътрешен поглед към властта". През 2021-а излезе следваща му книга "Властта на Путин. Защо Европа се нужда от Русия". И двете книги са публикувани от авторитетното издателство "Хофман и Кампе".

Издателството уверява, че не е знаело нищо за плащанията и че ще провери цялата процедура. "Хофман и Кампе" заявяват още, че на фона на актуалните новини е взето решение "тези книги вече да не се разпространяват".

Ще бъдат ли предприети правни стъпки?

За обществената медия NDR, която е част от асоциацията ARD, през 2012-а година Хуберт Зайпел подготвя предаването "Аз, Путин - един портрет", както и през 2014-а година две интервюта с Едуард Сноудън и с Владимир Путин в Москва. Междувременно журналистът призна пред NDR, че по линия на два "спонсорски договора" през 2013-а и 2018-а година е получил пари от Алексей Мордашов за две запланувани книги.

Медията смята, че това създава сериозен конфликт на интереси, който поставя под съмнение журналистическата независимост на Зайпел. В становището се подчертава, че Зайпел още навремето е трябвало да уведоми за спонсорските договори както фирмата продуцент, така и NDR. Впрочем, Хуберт Зайпел за последен път е работил за тази медия през 2019-а година.

Проверките предстоят

"Налице е подозрението, че както ние, така и нашата публика, сме били преднамерено измамени. Проверяваме това подозрение и евентуалните юридически действия", заяви генералният директор на NDR Йоахим Кнут. Пред ARD, в която членува ръководената от него медия, Кнут казва още: "Най-внимателно ще проверим процедурите по поръчването и осъществяването на филмите, които Хуберт Зайпел подготви за NDR. За тази цел успяхме привлечем на помощ бившия главен редактор на "Шпигел" Щефан Клусман".

"Шпигел" и ZDF съобщават още, че "спонсорските плащания" излезли наяве в рамките на разследването "Cyprus Confidetial" - общо дело на международна група разследващи журналисти, които разглеждат под лупа съмнителни сделки в Република Кипър.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русофил

    14 27 Отговор
    Руснаците са майстори в корупционните спонсорства и в лъжите.

    Коментиран от #33

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Как къде защо

    16 12 Отговор
    Андролова и Волгин нали ги интервюират през Вирджинските острови и тях..

    Коментиран от #7

  • 4 Бонев

    26 6 Отговор
    Не знам дали е доходно, ама той поне не чете от тефтерчето какво трябва да каже.
  • 5 Свети Великомученик Аргир Безбожник

    8 19 Отговор
    Този е лизал подметките на бункерният старчок за "жълти стотинки". Сънародникът му Шрьодер от друга страна измъкна десетки милиони, ако не и повече за лобистката си дейност. Нищо ново под Слънцето. На Запад винаги е имало доста "фенове" на всякакви диктатори. Това е един от парадоксите на демокрацията.
  • 6 КОТарАК

    7 21 Отговор
    тва джудже е толкова елементарно , че трябва да бъде в учебници някакви
  • 7 Русофил

    7 10 Отговор

    До коментар #3 от "Как къде защо":

    А Слави през остров Ман.
  • 8 Блатомир Путлер ШУБЕТО🐇✈️

    9 21 Отговор
    Държи винаги самолета си с включени двигатели и екипаж в готовност..

    За ХАГА обаче диктатора ще пътува по неудобно от колкото е свикнал🪆🔨

    Коментиран от #15

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Пръц

    21 6 Отговор
    Що някой не направи интервю с Мумията или с някой от европейските му слуги ? Защото са предвидими идиоти !
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    6 18 Отговор
    Страхливото с ботокса от калния бункир да стяга мешката за Гааге, нау!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Последния Софиянец

    5 18 Отговор
    Червените оповръщани клошари винаги гният около кофите, така ще и занапред, така най обичат, само султанчето с ботокса да е ок!
  • 15 КОТарАК

    5 18 Отговор

    До коментар #8 от "Блатомир Путлер ШУБЕТО🐇✈️":

    имаше едно клипче от затвора навремето-как джафкат докато ги...с Медведя там им е мястото / при същите звероукротители
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    7 17 Отговор
    Няма по пропаднало, продажно и подло от пияния ватник и гладната копейка‼️
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Панчо

    5 16 Отговор
    Путин може да го интервюират само двама влогъри и инфлуенцъри и тубъри.
    А именно само Копейкин и Цанов, на другите е отказано интервюто.

    Коментиран от #24, #25

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Сандо

    13 3 Отговор
    Я виж ти - веднага ме изтриха по подозрение,заради вероятност или поради съмнения?Все пак е добре да се знае,че различни организации или хора по най-различни причини спонсорират издаването на книги,правенето на филми,културни или спортни мероприятия и всичко,което е в техен интерес.Така например от много години Пентагонът поръчва На Холивуд да направи филми и си плаща за услугата и това не е никаква тайна,а и не тревожи сънищата на политкоректните медии.
  • 24 Но е мечта на МЪрЪ

    5 3 Отговор

    До коментар #21 от "Панчо":

    и жъъъмбо. Те без пари срещу лИбиФ ще го интервюират, защото го обичат.😍🤣😂🤣
  • 25 Цончо плюнката 💦☔

    3 3 Отговор

    До коментар #21 от "Панчо":

    На мен също ми обещаха интервю цар вович НО при едно условие

    да не го плюя докато говоря 💦💦
  • 26 АзСъм

    15 5 Отговор
    Беше каквото беше... ! Вече само Жириновски може да го интервюира. 😉
  • 27 Свободен

    2 6 Отговор
    Това е нещо като недостойна проституция.
    Нещо като пример за липса на достойнство, който могат спокойно да посочат труженичките и на този фон да са много свестни създания!
  • 28 Урюрвкос

    9 4 Отговор
    Колко доходно е Мишел Обама да напише кулинарна книга с пари от спонсори за 20млн дол като в нея най великата рецепта е яйца на очи. Парите свършиха и втора книга пак да десетки милиона дол "моята история" автобиографична. Това за Путин е жълти стотинки.

    Коментиран от #29

  • 29 Сандо

    9 2 Отговор

    До коментар #28 от "Урюрвкос":

    Не по-малко доходно е да ходиш по разни западни местенца и да изнасяш лекции за по десетки хиляди долара на хора,които никога не са чували за лектора.Приятно занимание,а и доходно за хора,работели за чужди интереси и против собствените си страни.Примери - бол,и все от сой.
  • 30 Вещици

    7 3 Отговор
    на лов на вещици малко прилича работата... Не стига, че пише книга за Путин ами и прави интервюта със Сноудън! Къде се намира? Както и да е, ще се оправят нещата. Ето нещо друго:
    Едно интервю на Джефри Сакс с проф. Джон Миършаймър, който заедно със Себастиян Росато в процеса на събиране и анализиране на материали за книгата "Как мислят държавите - рационалността на външната политика", с изненада откриват, че:
    1. общественото мнение, вътрешната политика и т.н. нямат почти никакво значение по отношение на външната политика - всички решения се взимат от малък кръг елити. Без разлика дали става дума за демокрация или теокрация, автокрация!
    2. обществата в демокрация биват лъгани от техните лидери много повече, и вярват много повече на лъжите, отколкото обществата в теокрация или автокрация!

    Каква изненада, ще кажат колегите от коментарите! Да не споменавам Името и неговия номер! Е, ние си ги знаем тези неща, но винаги е удоволствие да гледаш и слушаш Джефри Сакс особено, когато интервюира проф. Миършаймър. Клипът започва точно когато говорят за горните неща, всеки може да си го върне в началото ако иска.

  • 31 ТрампЛин

    5 9 Отговор
    Лудия Полковник не щади пари за ПР! Уви, това няма да му помогне пред съда в Хага!
  • 32 Бако

    8 4 Отговор
    Дайте и нашите журналисти колко са взели, че така обичат пияната джамахирия
  • 33 по света и у нас

    7 2 Отговор

    До коментар #1 от "Русофил":

    Е, чак пък, при такава демократична цензура, подобни книги днес имат потенциал за милиони.
    Започват с горене на княгиня завършват с.. фашизъм
  • 34 М3 голд

    9 3 Отговор
    Ха, зелето намери какво да коментира.
    Оамаа къде си получаваше хонорарите за лекции? По колко $ бяха? Преди него, а и след него, английските му колеги,а? А преди тях, Горбачов? А? Продажникът разгроми система почти без пари. Е, имаше за него, но само за него. Що не писахте? А на вас колко плащат за пропагандата, с която ни промиване? А? Грешно е да ви чете човек! Как спите, как храните семействата си с така заработени грешни пари!
    Бъдете здрави, DW!
  • 35 Предполагаме, че вероятно

    4 1 Отговор
    , може би, се подозира! Защото има съмнения!

    През това време ще забраним и изземем книгите му. А да ги изгорим дори. За всеки случай!
    С нашата модерна демонкрация, шега не бива. Да е мислил преди да пише!

    Коментиран от #36

  • 36 Дойчо Велев- журналист

    3 0 Отговор

    До коментар #35 от "Предполагаме, че вероятно":

    Аз знам какво и как да пиша, за да не ме закачат!
  • 37 Мисир Мисиров

    2 0 Отговор
    Това е най якия бизнес в либерастия .
    По голям от петролния и ВПК взети заедно.
  • 38 ЗНАЕТЕ ЛИ КАКВО ЗНАЧИ ИДИОТ

    1 0 Отговор
    ТОВА Е ЧОВЕК КОЙТО ИМА МНОГО ИДЕИ В ГЛАВАТА СИ.ТА КАТО ЧЕТА РАЗНИ КОМЕНТАРИИ МИ НАПРАВИ ВПЕЧАТЛЕНИЕ ЧЕ ИМА ЕДИН КОМЕНТАТОР С МНОГО ИДЕЕ ДА ОПЛЮВА РОСИЯ .ТА ТОЯ КОМЕНТАТОР ИМА СИГУРНО ПО 7-8 КОМЕНТАРА КАТО СЕ ПРЕСТАВЯ С РАЗНИ ИМЕНА САМ СИ ПИШЕ ПЛЮСОВЕ И ДАЖЕ СИ КОМЕНТИРА САМ НАПИСАНОТО УЖ ЧЕ НЯКОЙ ГО ПОДЪРЖА.
  • 39 БАРС

    1 0 Отговор
    НЕ МИ СЕ ВЯРВА ПУТИН ДА Е НАРЕДИЛ ДА ПЛАТЯТ РАШКИТЕ ЗА ИНТЕРВЮТО МУ .НАПРОТИВ ОБРАТНОТО.ПУТИН Е ВЕЛИКА ЛИЧНОСТ И ТОЯ КАКТО И ТАКЕРА СА СИ ИСКАРАЛИ МИЛИОНЧЕ НАЙ МАЛКО.А НА ПУТИН МУ Е ВСЕ ТАЯ ДАЛИ ЩЕ ДАВА ИНТЕРВЮ НА ЗАПЪДА СВО ПРОДЪЛЖАВА ДОКРАЙ КАКТО КАЗА ТОЙ .НЕ ИСКАТ МИР НИЕ ПРОДЪЛЖАВАМЕ ДО ТАМ ЩО ТЕХНИТЕ РАКЕТИ НЯМА ДА ДОСТИГАТ РОСИЯНО ХУБАВОТО Е ЧЕ СВЕТЪТ ПОЧНА ДА РАЗБИРА ЧЕ РАША Е ПРАВА.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания