Отидете към основна версия

5 604 135

Контраофанзивата не постигна успех, Украйна преминава в отбрана

  • украйна-
  • игор романенко-
  • русия-
  • война-
  • владимир путин

Ако ситуацията не се промени, украинската армия няма да има друг избор, освен да премине в отбрана

Снимка: БГНЕС/ EPA

Украинските сили не успяха да постигнат успех на оперативно или стратегическо ниво. Основната причина е липсата преди всичко на военна помощ от западните съюзници. За съжаление, Западът все още има колебания относно мащабни доставки на оръжие за Украйна и вече договорените доставки на боеприпаси се бавят.

Ако ситуацията не се промени, украинската армия няма да има друг избор, освен да премине в отбрана. Ако съюзниците действат много по-активно, ще има възможност за значителен успех в освобождаването на окупираните територии. В същото време краят на войната ще трябва да изчака поне до смяната на властта в Русия. Това мнение изрази бившият заместник-началник на Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна генерал-лейтенант Игор Романенко в интервю за Obozrevatel.

Според него един от основните проблеми пред украинската армия е липсата на въздушно превъзходство. Руснаците доминират и нанасят удари. Веднага щом започнаха украинските действия в Херсонско направление, руснаците веднага реагираха с голям брой авиационни и артилерийски удари, посочи той.

Европа не изпълнява обещанието си да достави милион снаряда на Украйна, а Северна Корея вече е доставила милион снаряда на Русия, разликата е очевидна. Противникът не пести снаряди, а възстановява живата сила благодарение на скрита мобилизация, каза Романенко. Той все пак отбелязва, че нападателният импулс на руската армия е отслабен.

Възможно е да се наложи да преминем в отбрана, да се съвземем и да чакаме нужното въоръжение, каза украинският военен. Романенко каза още, че трябва ясно да се прави разлика между прекратяването на военните действия и края на войната. В близко бъдеще ще става въпрос за прекратяване на военните действия. Много от нашите съюзници гледат на това като на решение на войната за момента. Но за нас подписването на мирен договор с Русия в сегашните условия най-вероятно е неприемлив вариант, каза той. Киев ясно посочи, че няма да се откаже от Крим и другите окупирани украински земи, докато Русия иска точно това.

И ситуацията за нас е следната: ние, разбира се, ще се борим и ще защитаваме суверенитета си с всякакви ресурси, но в случай на доставка на военна помощ от съюзниците на сегашното (незадоволително) ниво, най-вероятно ще става дума за отбранителни действия, каза Романенко.

Засега перспективата за военни действия е отбрана. Ако съюзниците решат въпроса с доставките, ако не са както бяха през тази година, ще може да се говори за настъпателни способности на оперативно и стратегическо ниво. Що се отнася до края на войната, ще трябва да изчакаме, докато на власт в Русия дойде адекватно ръководство, добави той.

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 64 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: