Last news in Fakti
  Тема: Украйна

17 Ноември, 2023 18:52 3 264 104

Новият бюджет на Русия: всичко за войната в Украйна?

  • украйна-
  • бюджет-
  • война-
  • владимир путин-
  • русия

Увеличението на военните разходи на Русия за 2024 е огромно

Новият бюджет на Русия: всичко за войната в Украйна? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

В проектобюджета на Русия за 2024 година е предвидено разходите да възлязат на 36,6 трилиона рубли, а приходите - на 35 трилиона рубли. Правителството възнамерява да покрие дефицита от 1,6 трилиона рубли (0,9% от БВП) със заеми и средства от Фонда за национално благосъстояние (ФНБ). Той се захранва с приходите от добива на петрол и газ, както и с приходи от управлението на средствата, които се съдържат във фонда.

Наблюдателите отчитат един ясен приоритет - бюджетът за 2024 година е фокусиран върху войната. Около 30 на сто от разходите - 10,8 трилиона рубли са за военни цели. Други 3,4 трилиона рубли са предназначени за национална сигурност и наказателно-правни действия. Средствата за социални дейности ще се увеличат от 6,5 трилиона рубли през 2023 г. на 7,7 трилиона рубли (21% от разходите) през 2024 година.

Още новини от Украйна

Разходи за “победа” и “фронт”

Руският министър на финансите Антон Силуанов каза пред Финансовата комисия в Думата, че представеният проектобюджет е насочен към „фронта“ и към „победата“. По-късно обаче той увери, че бюджетът не бива да се разглежда като "военен", тъй като "социалните дейности имали приоритет в разходната част.

Това обаче е само донякъде вярно. В абсолютни числа разходите в социалния сектор ще се увеличат с 1,4 трилиона рубли, но само ако се съберат разходите за няколко сектора - образование, здравеопазване, социална политика и спорт. Затова пък делът на тези разходи в общия бюджет ще намалее от 31,7% през тази година до 29,9% през следващата. Увеличението на военните разходи не е изненада с оглед на продължаващата война срещу Украйна, но фактът, че те ще са със 68% повече отколкото през 2023 година, учуди повечето икономисти. Това подчертава и Андрей Яковлев, един от основателите на Московската икономическа школа, който сега е изследовател в Центъра за руски и евразийски изследвания "Дейвис" към Харвардския университет.

Обратно в 1990-те години?

Според експерта е много вероятно да се наложи девалвация на рублата, за да се изпълни бюджетът. Това може да доведе до сериозни макроикономически рискове във връзка с висока инфлация още през 2025 година. Ситуацията напомня на Яковлев за 1990-те години, когато държавата пусна печатницата за пари, за да успее да изплати заплатите, но това доведе до класическа инфлационна спирала. "Кремъл ни плаши с видението за ужасяващите 90-те години на миналия век, но сега сам води икономиката именно по този път", подчертава той пред ДВ.

Също така може да се очаква, че руските власти ще се опитат да компенсират намаляващите приходи от износа на нефт и газ с вътрешни средства. "Властите открито говорят за събиране на допълнителни данъци. Това се отнася както за бизнеса, така и за населението. Глобите също ще се увеличат", предполага Яковлев. Той посочва още, че се планират бюджетни съкращения в сферата на здравеопазването, образованието и националната икономика. "Най-вероятно ще бъдат намалени проектите за изграждане на нови пътища и за развитието на ипотечни програми", казва той.

Военен бюджет?

Проектобюджетът за 2024 година със сигурност може да бъде определен за “военен”, смята Наталия Зубаревич от Московския държавен университет. Професорката обаче смята, че за “военна икономика” може да се говори само ако има масова национализация и преориентиране на всички държавни сектори към целите на оръжейното производство. Случаят сега не бил такъв.

Според Зубаревич тази година може да бъде преодолян спадът в доходите на населението през последната година. За това щяло да допринесе рязкото увеличение на месечните държавни помощи за бедните семейства с деца под 17-годишна възраст, както и индексирането на пенсиите и повишаването на заплатите в сектора на отбраната. "Стотици хиляди войници по договор и други мобилизирани получават заплащане, което е много високо за руските стандарти. Като цяло доходите на населението нарастват, но не за всички", казва експертката.

Русия е застрашена от липса на кадри

Зубаревич смята, че сериозен проблем в Русия е все по-големият недостиг на кадри, също свързан с войната. “Почти милион мъже изчезнаха от реалната икономика - някои избягаха, други се сражават. Според оценката на демографите 400 до 600 хиляди от най-високообразованите представители на руската средна класа са напуснали страната. Малцина са се завърнали. Русия губи “човешки капитал”, а това е нещото, което катализира просперитета на обществото най-много”, обяснява Зубаревич.

Според икономистката Александра Осмоловская-Суслина, въпреки рекордните суми, предвидени за армията и силите за сигурност, социалната политика остава основен приоритет в държавния бюджет на Русия като цяло. "Друг е въпросът, че този проект дори не може да се нарече бюджет, ориентиран към развитие", казва тя пред ДВ. Паричната инжекция за военно-промишления комплекс ще доведе до ръст на БВП, но това си остава само един формален индикатор. Той не може да се разглежда като надеждно доказателство за повишено благосъстояние на гражданите.

Автор: Алексей Стрелников


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 39 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ммм

    28 20 Отговор
    Нещо за бюджета в България???

    Коментиран от #14

  • 2 КОТарАК

    41 33 Отговор
    работата вече е трагична с РФ

    Коментиран от #6, #60

  • 3 струва си всичките

    34 13 Отговор
    средства след като целта е ясна и достижима.Войните винаги изискват финансови ресурси.Да му мисли който ги няма
  • 4 Хохо Бохо

    37 37 Отговор
    Рашистите тънат в мизерия, но си финансират войната...

    Коментиран от #26, #55

  • 5 007

    25 31 Отговор
    В страната на първобитниците бюджета се прави за първобитни агресори и ц@рвули!!!🇧🇬🇺🇦🇪🇺🇺🇲🇧🇬
  • 6 вземи да се прекръстиш на

    24 12 Отговор

    До коментар #2 от "КОТарАК":

    МИШОК понеже толкова ти е пипето.То само със злобеене не става ами требе и акъл.

    Коментиран от #13

  • 7 Гориил

    25 12 Отговор
    Забравихте да споменете. че половината от тези пари ще бъдат използвани за разработване на революционни технологии и научни изследвания в областта на изкуствения интелект. Напомням, че подобни технологии съществуват в различна степен на развитие само в 8 страни от Европейския съюз. Нито една държава на Балканския полуостров не разполага с такива технологии.
  • 8 Хохо Бохо

    16 20 Отговор
    Въпрос до 3.
    Кой има повече финансови ресурси?
    Русия ли? ....Или САЩ и ЕС?

    Коментиран от #17, #19

  • 9 Русофил

    23 24 Отговор
    Явно надпреварата във въоръжаването започна. При предишната такава СССР се разпадна.
    Сега да видим разпада на РФ, както е предрекла Ванга

    Коментиран от #58, #71

  • 10 Сандо

    17 7 Отговор
    Какво ни занимавате с руския бюджет,те да си се радват или да страдат.За нас са важни българския,европейския и на евролокомотива Германия.А бюджета на Хегемона не е нужно да се обсъжда,защото Той само паразитира върху такива като нас.
  • 11 Бидон

    31 11 Отговор
    Русия не искаше НАТО по границите ,получи НАТО по границите. Демократичния свят искаше да вкара във война Русия за да и отслаби икономиката и армията, да направи цветна революция. Получи обединена военизирана държава с реален боен опит. Така ,че квото повикало такова се обадило

    Коментиран от #22

  • 12 защо

    20 10 Отговор
    пак укренска пропаганда - навиите ги укренските новини на фуниика и си ги наврете къзе слънце не огрява - васи глупостите пишете - бръкнете и им прочетете бюджета
    - то бива глупости да пишете ама се уляхте
  • 13 Сандо

    12 8 Отговор

    До коментар #6 от "вземи да се прекръстиш на":

    Наистина само обижда интелигентността на тези прекрадни животинки котките.Гарантирам,че единият от моите котараци със сигурност е по-умен от тоя досадник.
  • 14 Хахахаха

    20 14 Отговор

    До коментар #1 от "Ммм":

    Ами кво да ти кажа, бюджета в България е по-добър от този в русия! За това и си стоиш в България. Заплатите в най-бедната страна в ЕС, България са по-високи от заплатите и стандарта на живот в най-богатата на ресурси държава в света. Достатъчна ли ти е информацията?

    Коментиран от #41, #51

  • 15 АЛО МУНЧО

    12 10 Отговор
    ТАКА СЕ ПРАВИ
    ВСИЧКО ЗА ФРОНТА ВСИЧКО ЗА ПОБЕДАТА
    И ЦЕНАТА НЯМА ЗНАЧЕНИЕ
    АКО СССР ВЪВ ВСВ СИ БЕШЕ БРОЙЛ СТОТИНКИТЕ И ЖЕРТВИТЕ СЕГА В САЩ ЩЯХА ДА ГОВОРЯТ НЕМСКИ
  • 16 Русия води война

    22 6 Отговор
    И за никого не е учудващо че увеличава военният си бюджет

    Сега да видим една мирна държава съединените щати
    Направих си труда да видя нейният военен бюджет и се оказа че е по-голям от сбора на военните бюджети на следващите след нея седем държави
    ВСЕКИ ДА СИ НАПРАВИ ИЗВОДА

    Коментиран от #20

  • 17 Гориил

    14 9 Отговор

    До коментар #8 от "Хохо Бохо":

    За пробив и лидерство днес само финансовите средства вече не са достатъчни.Космически кораби, гигантски самолети, сто хиляди тонни танкери, суперкомпютри, фармацевтични автоклави с размерите на шестдесететажни сгради, нефтохимически заводи и заводи за втечняване на газ като Родопите, магнитоелектрически центрофуги и нанотехнологии консумират невероятни количества енергия и ресурси. Тези ресурси са налични в изобилие в Русия. Но в същото време Русия изповядва принципа: всичко за себе си и приятелските страни и нищо за враговете.

    Коментиран от #21, #33

  • 18 Това са

    15 3 Отговор
    100 млрд долара срещу почти 1 трилион на Щатите.

    Коментиран от #50

  • 19 УМНИКО

    14 7 Отговор

    До коментар #8 от "Хохо Бохо":

    НАЛИ СХВАЩАШ ЧЕ ТОВА НЯМА ЗНАЧЕНИЕ
    КОЙ Е ПО БОГАТ ХАМАС ИЛИ ИЗРАЕЛ И КВО ОТ ТОВА
    КОЙ Е ПО БОГАТ САЩ ИЛИ АФГАНИСТАН И КВО ОТ ТОВА
    КОЙ Е ПО БОГАТ НИГЕР ИЛИ ФРАНЦИЯ И КВО ОТ ТОВА
    А ТИ ПРИЯТЕЛЮ СИ ХЕМ БЕДЕН ХЕМ НАВЕДЕН АЙДЕ БЪДИ ЩАСЛИВ

    Коментиран от #40

  • 20 Наука и Техника

    11 3 Отговор

    До коментар #16 от "Русия води война":

    Проблема знаеш ли какъв е?
    Когато САЩ водят война икономиката им гърми
  • 21 Огромни неща казаха

    11 10 Отговор

    До коментар #17 от "Гориил":

    Горилчо нали си спомняш какво се случи със ссср
    Сега ще гледаш късия филм
  • 22 Хахахаха

    17 15 Отговор

    До коментар #11 от "Бидон":

    Глупости. Демократичния свят искаше русия да върви със запада. Но пусин реши, че е по-добре руснаците да седят в блатото. Запада беше дръпнал русия доста напред, така както запада дръпна Китай доста напред. Но пусин реши да прави войни. Сега ще си карат Ладите без серво и въздушни възглавници, щот са независими! Хахахаха.

    Коментиран от #97

  • 23 Смех в блатото

    16 9 Отговор
    Втора серия на края на СССР.

    Да е жив и здрав Путлер, ще довърши крепостните. :)

    Коментиран от #30, #43, #49

  • 24 МирО

    14 15 Отговор
    Вярно Русия е Велика държава, доказва го за пореден път. Целокупния запад и въвежда какви ли не санкции, Русия не само се справя , а дори повишава икономическия си потенциал, за разлика от много страни на запад изпадащи в рецесии. Няколко десетки държави от Нато изсипват резервните си погреби от оръжие срещу Русия, а се оказва че тя вади в пъти повече от великото Нато. Дали е империя или не незнам, но в едно съм сигурен - наистина Русия е Велика.
  • 25 Гориил

    11 16 Отговор
    Всъщност днес Русия се превърна в най-богатата страна в света. Щатските долари и европейските евро са просто накъсана хартия. Няма да нахранят 700 милиона гладни. Русия ще нахрани и излекува целия свят. Но ние трябва да общуваме с Русия учтиво и уважително. Времената се промениха. И колкото по-дълго упорствате, толкова по-дълбоко ножът ще проникне в сърцето ви.

    Коментиран от #28

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 БРАВО БРАВО

    11 10 Отговор
    Давай БОМБИ ,СНАРЯДИ, ПАТРОНИ, АВТОМАТИ, ТАНКОВЕ, ХЕЛИКОПТЕРИ, САМОЛЕТИ. На Русия не и трябват ИНЖИНЕРИ ,ЛЕКАРИ , УЧИНИ ,РАБОТНИЦИ. Не и трябват пари ЗА ПЕНСИОНЕРИТЕ, ИНФРАСТРУКТУРА ,БОЛНИЦИ ,УЧИЛИЩА, НАУКА.Всички младежи ЗАДЪЛЖИТЕЛНО не в КАЗАРМАТА А ЗАДЪЛЖИТЕЛНО НА ВОЙНА. БРАВО ВОВА БРАВО ,ДАВАЙ ДАВАЙ БУТАЙ МАТУШКА КЪМ ПРОПАСТА👏👏👏👏👏👏👏

    Коментиран от #38

  • 28 Дълбоко дълбоко

    2 3 Отговор

    До коментар #25 от "Гориил":

    Сърцето ми е около топките
    Това добре ли е за здравето??
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Адолф Бандера Наполеон

    1 3 Отговор

    До коментар #23 от "Смех в блатото":

    Смех през сълзи ...
  • 31 реру

    20 8 Отговор
    "... представеният проектобюджет е насочен към „фронта“ и към „победата“..."


    Възможно е, въпреки че...

    Коментиран от #35

  • 32 Стойка магистралка

    8 13 Отговор

    До коментар #29 от "Стойко":

    Москва е най богатия град в света. Без дьрвеници и хлебарки като Париж , без бездомници като в Европа .
  • 33 Хохо Бохо

    14 9 Отговор

    До коментар #17 от "Гориил":

    Що пишеш глупости?
    Русия използва оръжия от съветско време.
    Изпратиха един кораб до луната и той се взриви.

    Коментиран от #42

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Елена Зеленска

    5 11 Отговор

    До коментар #31 от "реру":

    2 милионаив 3елено за покупки за 1 ден ...
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Браво Бандера

    3 10 Отговор

    До коментар #27 от "БРАВО БРАВО":

    Всеки ден 1500 млади баедероли идват в Рая при мене !

    Коментиран от #61

  • 39 Танцуващ от радост

    13 6 Отговор
    В Русия всеки трети вече е бездомник и клошар и бездомниците от глад там почнаха да нападат хора да ги изядат -
    Полицията в Русия задържа трима бездомни мъже по подозрение, че са убили човек и са изяли част от тялото му. Според разследващите останалата част от тялото на жертвата е била продадена в магазин за месо, съобщи БиБиСи.

    Тримата мъже са арестувани в град Перм на около 1400 км. източно от Москва, съобщават властите.
    В официалното съобщение на полицията се казва, че заподозрените са набелязали 25-годишната си жертва „без да изпитват лична неприязън към него".

    Все още не е ясно, кога точно е станал инцидентът. Тримата бездомници са обвинени в убийство. Следователите съобщиха още, че части от тялото на жертвата са намерени в гориста местност близо до спирка на градския транспорт в

    Коментиран от #44, #45, #48, #53, #57, #62

  • 40 Смех в блатото

    7 6 Отговор

    До коментар #19 от "УМНИКО":

    "ХЕМ БЕДЕН ХЕМ НАВЕДЕН"

    Никога преди не бяха срещал толкова кратко и точно описание на руските наколенки. Браво!

    Коментиран от #79

  • 41 Панчаревската кметица

    4 5 Отговор

    До коментар #14 от "Хахахаха":

    Гунчо направи си едно проучване, кой изкупи курортите в България, Гърция, Турция, Испания и Италия а и от останалия ЕС . Не са тия дето ви лъжат че взимате гоУемите заплати.

    Коментиран от #52

  • 42 Гориил

    5 8 Отговор

    До коментар #33 от "Хохо Бохо":

    Делът на най-новите оръжия в руската армия достига 80 процента.Луна-35 или може би Луна-255 ще лети и ще кацне на Луната. Вашата разлика от Русия е, че всички европейци са малки и живеят в малки категории време.
  • 43 Гастарбайтер

    4 6 Отговор

    До коментар #23 от "Смех в блатото":

    От 9 милионаиостанахме 6 . От тях 2,5 милиона сме римляни.
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Кензас

    2 7 Отговор

    До коментар #39 от "Танцуващ от радост":

    2 от трима кензасци сме бездомници , 4 от 5 калифорнийци сме с прахчета ...
  • 46 факти истински

    0 0 Отговор
    мале тия с тоя бюджет са много зле табва да им изпратим кокорчо да го центрира там има кво да гепи яко
  • 47 Некой си

    4 7 Отговор
    Русия е Велика държава.Не я мислете.Мислете за жалка България !

    Коментиран от #59

  • 48 Бургас

    1 4 Отговор

    До коментар #39 от "Танцуващ от радост":

    45 % от децата са жертва на педофили.
  • 49 абе

    1 2 Отговор

    До коментар #23 от "Смех в блатото":

    блаженни са верующите и тяхно е царство небесно амин!
  • 50 Генерал от НАТО

    3 6 Отговор

    До коментар #18 от "Това са":

    Да ама в Русия всичко си прави държавата а при кравите са частни компании. И накрая имат даже и по малко от руснаците.
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Хахахаха

    8 6 Отговор

    До коментар #41 от "Панчаревската кметица":

    Мунчо, изкупиха ги руските мафиоти. Това не вдига стандарта на живот в държавата. Обикновения руснак е беден. 80 процента от руснаците не са излизали от русия. В България също има достатъчно богати, които са изкупили доста неща на запад. Това не означава, че България е богата държава. Не се залъгвайте с това, колко било изкупено от руснаците.

    Коментиран от #68, #73

  • 53 Танцуваща с Курди

    1 5 Отговор

    До коментар #39 от "Танцуващ от радост":

    В ЕС обожавме танци с конголезци , курди , магрибци, афганци.
  • 54 хахаааа

    2 0 Отговор
    кретените там никога няма да свършат!

    Коментиран от #64

  • 55 ХА ХА

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Хохо Бохо":

    Ами като си се фанал на хорото треба да го играеш, независимо че мое а се спънеш. Като неискаш да падаш си седишмирноназадноико.
  • 56 Реалността

    8 11 Отговор
    Гледайте видеа от Русия (не захаросаната пропаганда на Първи канал, а такива на пътуващи из страната), ако искате да разберете каква мизерия ги гони: в цели градове няма ток и вода, хората пият от някакви протекли тръби на улицата. Сгради и къщи неремонтирани от над 60 години. Пенсионерите им умират от студ и бувкално ровят по кофите масово. Семействата на жертвите на "специалната операция" получават подигравки вместо помощ от държавата и вместо солидни обезщетения за убит член на семейството им доставят чувалчета с картофи, някой и друг килограм риба и хладилници (на късметлийките). И това е само началото на това, което чака поколения руснаци.

    Коментиран от #63, #67

  • 57 Париж

    2 3 Отговор

    До коментар #39 от "Танцуващ от радост":

    4 милиона Парижани от тях 2,5 милиона магрибци. 563 милиона дьрвеници и 72 милиона хлебарки.
  • 58 Тънко

    5 0 Отговор

    До коментар #9 от "Русофил":

    Когато руският бизнес произвежда само оръжие за собствени нужди, значи водката ще е по скъпа от злато!
  • 59 Смех в блатото

    7 0 Отговор

    До коментар #47 от "Некой си":

    "Русия е Велика държава"

    И аз това съм чувал много пъти, но нещо не мога да разбера кое й е великото?

    Коментиран от #66

  • 60 Ъхъ

    5 3 Отговор

    До коментар #2 от "КОТарАК":

    0,9% дефицит...къде сме ние напреде с нашите 3%....те са зле, а ние?

    Коментиран от #74

  • 61 ГРЕШКА СИ

    7 2 Отговор

    До коментар #38 от "Браво Бандера":

    В НЕТА Е ПЪЛНО С КЛИПОВЕ ,ЯКАТА ХВЪРЧАТ ВАТЕНКИ, УШАНКИ И ПУШАТ ГУМЕНИ БОТУШИ. ТЪЖНО ЗА БЪЛГАРСКИТЕ РУСОФИЛИ. ДАНО КОГАТО ГРУЗ 200 СТИГНЕ 1 000 000
    СЕ УСЕТЯТ АМА РОБА СИ Е РОБ. ООООООО ТРИ ДНИ И КИЕВ ,МЪКА , МЪКА ДВЕ ГОДИНИ.
  • 62 УжАсен

    6 5 Отговор

    До коментар #39 от "Танцуващ от радост":

    Това жуже докъде докара клетите рашки ...Да се самоизяждат от глад озверели ...Путлер най великия им палач
  • 63 Реалността

    1 4 Отговор

    До коментар #56 от "Реалността":

    Гастарбайтери , Хлебарки , Дьрвеници , Магрибци , мръсотия в Рая на север от Африка ...

    Коментиран от #65

  • 64 Хуху

    1 3 Отговор

    До коментар #54 от "хахаааа":

    Джендери и садо мазо сме в рая .
  • 65 Реалността

    3 2 Отговор

    До коментар #63 от "Реалността":

    4/5 от путинофилите пишат от "прогнилия Запад" и НИКОЙ от тях от "рая" на Путлер.

    Що така?

    Коментиран от #69

  • 66 Гастарбайтер

    4 2 Отговор

    До коментар #59 от "Смех в блатото":

    Мием чинии , туалетни и пода. Не можем ги разбра Белите Хора руснаците .
  • 67 хахаха

    2 0 Отговор

    До коментар #56 от "Реалността":

    ма вярно ли? :)))))) туй в коя реалност го видя? :)))))
  • 68 ХА ХА

    1 4 Отговор

    До коментар #52 от "Хахахаха":

    Кой ти каза че се залъгваме?
    По бедните купуват в бг, богатите купуват в испания и швейцария, а масовката тъне в канафката.
    Блатниците сами неискат да си помогнат, явно бленуват за канафката.

    Коментиран от #70, #72

  • 69 Ганьо Европееца Продадох си бъбрека

    3 5 Отговор

    До коментар #65 от "Реалността":

    Сега продавам далак. Живея в рая мия чинии.
  • 70 Хаха

    3 2 Отговор

    До коментар #68 от "ХА ХА":

    Заедно мием чинии и мечтаем за Бели жени. Спим с курди и афганци в лагера.

    Коментиран от #86

  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Курди хи хи

    1 1 Отговор

    До коментар #68 от "ХА ХА":

    Обичам европейци парижани , само хлебарките ме дразнят.

    Коментиран от #76

  • 73 Панчаревската кметица

    1 1 Отговор

    До коментар #52 от "Хахахаха":

    капацитетО ти е малък сам го доказа, кажи сега в коя страна сме изкупили всички курорти, летни и зимни. Молете се за лека зима иначе си мбало еайката
  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 ХА ХА

    0 0 Отговор

    До коментар #72 от "Курди хи хи":

    Па ползвай райд.
  • 77 ХА ХА

    0 2 Отговор

    До коментар #75 от "Ъхъ":

    Па сеира си ти, имаш ли огледало.?
  • 78 Смех в блатото

    5 5 Отговор
    Е добре, никой ли не може да каже с какво Русия е велика? :)

    Коментиран от #80, #81

  • 79 ТЪЙ ТЪЙ

    4 2 Отговор

    До коментар #40 от "Смех в блатото":

    АМИ ДОБРЕ ИДИ СЪРБИЯ И ИМ ГО ОБЯСНИ ЧЕ СА НАВЕДЕНИ АМА ДА НЕ ПЛАЧЕШ ИЛИ В УНГАРИЯ ИЛИ В ТУРЦИЯ
    КВО СТАВА МАЙ НЕ ЩЕШ ЩО БЕ МОЖЕ САМО ДА ТЕ БИЯТ

    Коментиран от #82

  • 80 ами

    5 2 Отговор

    До коментар #78 от "Смех в блатото":

    да ти кажа. Вече питаш за десети път. Явно е велика щом толкова те вълнува. Дали някой пита с какво е велика България?

    Коментиран от #84, #85, #99, #100

  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Смех в блатото

    4 3 Отговор

    До коментар #79 от "ТЪЙ ТЪЙ":

    Толкова са наведени, че чак са си спретнали полуавторитаризъм с Вучич и Орбан. Смятай!
  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 ХА ХА

    3 4 Отговор

    До коментар #80 от "ами":

    Само затова ли русия е по велика, кажи нещо по така, например за пирони, лопати или можеби самовар, упс тои па е китайски па те и пироните и лопатите са китайски ама карай.
  • 85 Смех в блатото

    5 3 Отговор

    До коментар #80 от "ами":

    Единственото, в което се сещам Русия да е велика е в това колко мизерства народа в Русия и как пръска тази мизерия по света. В това са ненадминати.

    Коментиран от #92

  • 86 ХА ХА

    2 0 Отговор

    До коментар #70 от "Хаха":

    Миячите зимат два бондака евро, и квартирата и храната са им без пари, а и неси мократ ръцете шот си имат машини.
  • 87 Жжж

    6 1 Отговор
    Как е "братушки", върви ли по план "специалната операция"?
  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 ХА ХА

    0 0 Отговор
    Нещо ми стана скучно, каде сте ве хоморусорае?
  • 90 Артилерист

    3 2 Отговор
    Съвсем в реда на нещата като се има предвид засегнатите хегемонистични амбиции на американците и техните западняшки сателити и ескалиращия им стремеж да ги запазят. Но 21% УВЕЛИЧАВАНЕ на социалните разходи си е доста впечатляващо...
  • 91 Кирил

    5 1 Отговор
    Прецакаха се рашистите
  • 92 ами да,

    0 2 Отговор

    До коментар #85 от "Смех в блатото":

    то затова туристическия бизнес в ЕС недоволстваше, след като великите санкции затвориха мераците на руснаци да идват в ЕС и да пръскат мизерията си. Затова пък Турция, Египет и Добай нямаха нищо против да отидат при тях. Вече две години не се оплакват от тази мизерия.
    То и нашите хотелиери само от руснаците бяха доволни, ама вече край - или трябва да махат ол инкузива, или оборотите по кръчмите ще ги правим основно ние българите.
  • 93 Харон

    3 0 Отговор
    Спец операция за 3 дена! А? :-)))
  • 94 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 95 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 96 кис

    3 0 Отговор
    Ето, вече имат цел в живота руснаците - войната. Досега се лутаха и се чудеха какво им липсва, но сега вече всичко е наред.
  • 97 Добре

    0 1 Отговор

    До коментар #22 от "Хахахаха":

    Ги дръпнаха Сирия, Ирак, Либия. Добре дръпнаха и Украйна в безмислена война
  • 98 6465

    0 1 Отговор
    36.7 трилиона рубли в истински пари колко е

    Коментиран от #103

  • 99 да си знаеш

    2 0 Отговор

    До коментар #80 от "ами":

    Вие русофилистичнuте българофоби инстинктивно трябва да оплюете родината си,за да защитите врага русия нали ? Малка 5 милионна България няма претенциите на русия,че задаваш такива въпроси.Ясно ли ти е rнyceн майце продажник ? Русия е тази която има претенциите на мечта,а е с възможностите на хлебарка.
  • 100 да си знаеш

    0 0 Отговор

    До коментар #80 от "ами":

    Вие русофилистичнuте българофоби инстинктивно трябва да оплюете родината си,за да защитите врага русия нали ? Малка 5 милионна България няма претенциите на русия,че да задаваш такива въпроси.Ясно ли ти е rнyceн майце продажник ? Русия е тази която има претенциите на мечка,а е с възможностите на хлебарка.
  • 101 истина ли?хъ хъ хъ ....

    0 0 Отговор
    Прекрасна статия на цру всички от дв трябва да получат повишение.
  • 102 Р.К.И.

    0 0 Отговор
    Войната бюджет не пълни, войната изпразва канчето с чорба. Ако не можеш да победиш, спри! / А руснаците очевидно не могат / Измисли си някакъв благовиден предлог и спри, макар и с накърнено достойнство. Защото когато се изпразни канчето, ще стане страшно. Гладният от нищо не се страхува, той няма какво да губи.
  • 103 Р.К.И.

    1 0 Отговор

    До коментар #98 от "6465":

    Всеки ден е различно, но трябва да дават някаква база за сравнение. Тези рубли с много нули и на мен нищо не ми говорят. Страната им е в качествено нова среда, сравнено отпреди войната. Колко работещи, колко рубли заработват? Сега имат хора на фронта, хора избягали от страната, допълнително хора правещи оръжие. Те за икономиката нищо не заработват. Няма начин Москва да не изпитва затруднения. Сериозни. Дори допускам криза. Такава криза вседържавна с бодрячески речи не се преодолява. Ако не спрат войната и не потърсят форми за външна търговия и смекчаване на санкции, вървят към катастрофа.
  • 104 айдеде

    1 0 Отговор
    - Защо банкерите празнуват на Никулден? - Защото и те се изхранват с лов на шарани...! Но за жалост доживяхме да видим прераждането на ФЮРИ с тази разлика че онези бяха културни и чисти европейци а тези са мръсни и гладни убийци , вандали без грам култура и човещина виждайки какво вършат в уж братска Украйна , какво ли я чака Европа а...?!! Пази боже простак власт да има .. те ти и резултата... война в 21 век от уж големите миролюбци..!!!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания