Отидете към основна версия

1 584 0

Юлия Тимошенко призова: Никакви преговори с властта!

  • киев-
  • митинг-
  • марш на милионите-
  • юлия тимошенко-
  • виктор янукович-
  • преговори-
  • извънредни избори

Стотици хиляди прииждат към огромния опозиционен митинг в Киев

Снимки: ЕПА/БГНЕС

Бившият премиер на Украйна Юлия Тимошенко, която излежава 7-годишна присъда по обвинение в превишаване на пълномощията си, призова участниците в мегапротеста в Киев да не влизат в никакви преговори с действащата власт, съобщи агенция „Интерфакс“. Обръщението й към днешния Марш на милионите беше прочетено от трибуната на митинга от нейната дъщеря Евгения Тимошенко.

„Не се предавайте, не правете нито крачка назад, не сядайте зад масата за преговори. Преговори са възможни само при условието за извънредни избори за президент и парламент“, казва се в обръщението. В противен случай Тимошенко прогнозира, че вотът за президент през 2015 г. ще бъде фалшифицирани, както предишните парламентарни избори.

„Янукович загуби легитимност, когато отказа да подпише Споразумението за асоцииране с Евросъюза. Нашата цел е предсрочното му незабавно отстраняване от президентския пост“, обявява още тя и изказва увереност, че сегашният държавен глава никога няма да сложи подписа си под този документ. Според Тимошенко, в страната е необходимо да бъде създадена нова система на управление.

В обръщението има призив за създаването на работна група за преговори с военните, за да се изключи силов вариант на действия, който би могъл да доведе до диктатура, както и за антикорупционна структура, която да разследва и оповести най-шокиращите факти на корупция.

Днешният грандиозен митинг под наслов Маршът на милионите на Площада на независимостта, в който опозицията очаква да се включат 1 милион украинци, започна с молебен, а броят на присъстващите непрекъснато се увеличава. NEWSru.Ua директно го предава онлайн.

Според опозиционната партия УДАР около 13.00 часа местно време на площада вече е имало близо милион протестиращи, докато другата опозиционна партия „Баткивщина“ („Отечество“) говорят за 500 000.
Участниците в събитието развяват национални и партийни флагове, както и знамена на Евросъюза. Забелязват се и няколко знамена на Канада и Грузия.

Хората са настроени доброжелателно и се държат неконфликтно, уточнява „Интерфакс“. Атмосферата е приповдигната: участниците в Марша се поздравяват помежду си и пеят държавния химн на Украйна.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: