Last news in Fakti

10 Декември, 2013 10:03 970 0

3000 души пазят евродуха на Площад Независимост

  • киев-
  • украйна-
  • протести

От „Отечество“ на опозиционния лидер Юлия Тимошенко съобщиха, че срещу централата им е имало рейд

3000 души пазят евродуха на Площад Независимост - 1
Снимки: ЕПА/БГНЕС

Около 3 000 души са се събрали на Площад Независимост като жив щит на протеста в подкрепа на еврочленството на Украйна, съобщава РБК.

През изминалата нощ силите на реда с подкрепата на служители от комуналните служби успяха да вдигнат блокадата около правителствените учреждения в столицата Киев. Издигнатите барикади в правителствения квартал били премахнати с помощта на военни камиони, фадроми и кранове.

Сред протестиращите се забелязвали провокатори, които предизвиквали полицията със флакончета от сълзотворен газ. От своя страна силите на реда използвали малки хитрости като спиране на тока в сградата на кметството, за да принудят окупаторите да я напуснат, пише сайтът Gazeta.ua.

Силите на реда затвориха подходите към ключово кръстовище в центъра на Киев, като разбиха една от последните барикади на протестиращи там. Милицията използва сила срещу събралото се множество и премахна палатките на протестиращи.

Засилена е охраната на президентството. Подходите към този район са отцепени и охранявани с автобуси на милицията.

Среднощната акция става факт след като украинската милиция е получила заповед да освободят от демонстранти кметството и Домът на профсъюзите. Там е щабът на протеста, пресцентърът на протестиращите, има медицински пункт и полева кухня.

От партията „Отечество“ на опозиционния лидер Юлия Тимошенко съобщиха, че срещу централата им е имало рейд, при който е иззет компютърен сървър. Милицията и специалните части отрекоха да са извършили такава операция.

В разгара на акцията по деблокирането на центъра на града вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън разговаря по телефона с украинския президент Виктор Янукович, изразил безпокойство по повод насилието в бившата съветска република и го призовал да започне диалог с опозицията.

Байдън наблегнал на необходимостта от незабавно прекратяване на ескалацията на насилието. Той също така поискал от Янукович да започне веднага разговори с лидерите на прозападната опозиция, за да постигнат консенсус за пътя, по който да поеме Украйна.

От своя страна управляващите заявиха, че подготвят делегация, водена от с първия вицепремиер Серхий Арбузов, която да посети в най-скоро време за Брюксел, за да обсъди въпроси, свързани със споразумението за асоцииране с Европейския съюз, предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на пресслужбата на Арбузов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: