Отидете към основна версия

3 013 42

Модерна авиация! Анкара вероятно ще смени основните си приоритети

  • турция-
  • авиация-
  • ф-16-
  • юрофайтър-
  • реджеп ердоган-
  • изтребители

Турция иска да купи самолети Юрофайтър заради неяснотата около покупката на американски F-16

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Турция започва да обсъжда с европейски държави покупка на 40 самолета Юрофайтър Тайфун (Eurofighter Typhoon) след като установи, че искането ѝ за покупка на самолети F-16 от Съединените щати може да не бъде изпълнено, съобщи днес източник от турското министерство на отбраната, цитиран от Ройтерс, пише БТА.

Министърът на отбраната Яшар Гюлер каза миналата седмица, че Турция преговаря с Великобритания и Испания за закупуване на самолети Eurofighter Typhoon, въпреки че Германия се противопоставя на идеята.

Гюлер разговаря по този въпрос с британския си колега Грант Шапс в Анкара днес, допълни източникът. Турция иска да купи новопостроени и най-модерната версия на Юрофайтер, добави той.

През октомври 2021 г. членката на НАТО Турция поиска да купи 40 изтребителя F-16 от Lockheed Martin Corp. и 79 комплекта за модернизация на съществуващите си бойни самолети. Администрацията на президента Джо Байдън подкрепя сделката за 20 милиарда долара, но имаше възражения в Конгреса на САЩ заради отлагането от Турция на разширяването на НАТО и състоянието на правата на човека в страната.

Турция информира НАТО, че ратификацията на кандидатурата на Швеция за членство няма да бъде завършена до срещата на външните министри на НАТО идната седмица, което допълнително усложнява нещата, отбелязва агенцията.

"Турските военновъздушни сили се нуждаят от нови самолети. Нашият първи избор е F-16... Но като се има предвид възможността да не получим положителен отговор в този продължителен процес, самолетите Eurofighter Typhoon са най-подходящата алтернатива на F-16“, каза източникът. Официални представители от Обединеното кралство казват, че биха могли да помогнат, като убедят Германия да се откаже от възраженията си, добави той.

Изтребителите Eurofighter Typhoon са произведени от консорциум на Германия, Великобритания, Италия и Испания, представляван от Airbus, BAE Systems и Leonardo.

"За регионалния баланс на силите не е тайна, че Турция се нуждае от нов технологичен изтребител", заяви анализаторът в областта на отбраната Тайфун Йозберк.

"В този контекст ходът за придобиване на изтребителите Eurofighter може да е бил направен, за да се окаже натиск върху администрацията на Байдън да убеди Конгреса за продажбата на F-16 възможно най-скоро", добави той.

Eurofighter Typhoon са "наистина последният шанс Турция да бъде задържана в сферата на западната отбранителна индустрия", смята Серхат Гювенч, преподавател по международни отношения в университета "Кадир Хас".

"Придобиването на Eurofighter може да създаде някои оперативни проблеми, тъй като турските военновъздушни сили работят в съответствие с американската система. В крайна сметка обаче Eurofighter е съвместно производство на членки на НАТО. Следователно не би трябвало да има проблем с оперативната съвместимост", каза той.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 17 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: