Last news in Fakti

21 Ноември, 2023 14:05 1 590 15

Как парите на Хамас преминават през Турция

  • хамас-
  • турция-
  • реджеп ердоган-
  • газа-
  • израел

Анкара от години предлага на терористите убежище и им издава паспорти с други имена, както разкри британският "Телеграф" още преди три години

Как парите на Хамас преминават през Турция - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Парите на Хамас отиват от Иран "първо в Ливан, оттам - в Турция, откъдето вече се изпращат към Западния бряг или в Газа", казват източници на "Ди Велт". Ето как работи схемата:

Документи, с които разполага германското издание "Ди Велт", повишават подозренията, че Турция оказва на Хамас не само вербална подкрепа. От тях излиза, че терористичната организация разполага със сметки в турски банки, които работят с партньори в ЕС. "Парите мината през Европа и през Германия", казва представител на тайните служби, цитиран от "Ди Велт".

От изданието са разговаряли с представители на международни разузнавателни служби, които са убедени, че парите се трансферират най-вече през турски банки. Турция била "най-големият помогач на финансовите трансфери на ислямистите", смятат те. Проблемът е известен от години. След терористичните атаки на Хамас срещу Израел американски конгресмени поискаха от държавния секретар Антъни Блинкен да проучи "дали турски банки участват във финансирането на Хамас".

Паричните потоци към Хамас са три

Пред "Ди Велт" представителите на тайните служби разясняват как функционира финансовата система на Хамас и каква би трябвало да е ролята на Турция. Според експертите основните пътища за движение на парите са три. Единият минава през Иран. Смята се, че оттам Хамас получава до 150 милиона долара годишно. "Парите отиват първо в Ливан, оттам - в Турция, откъдето вече се изпращат към Западния бряг или в Газа". За обмяната на парите терористите използват финансови компании като установената в Турция Redin Exchange, през която средствата стигат до партньорски организации в Газа, а това не става "без знанието на Турция", посочва представител на израелските тайни служби пред "Ди Велт".

Освен това Ердоган поддържа близки връзки с високопоставени представители на Хамас, твърди още изданието. Турция от години предлага на терористите убежище и им издава паспорти с други имена, както разкри британският "Телеграф" още преди три години. "Ди Велт" пише също, че в Истанбул има много централи на Хамас - включително една за финансиране.

За втория път на парите се смята, че минава през неправителствени организации. "Има много неправителствени организации, които помагат на Хамас и имат свое седалище в Турция", посочва пред германското издание един агент. Пример за това е организацията "Filistin Vakfi", чийто шеф Заки Арарави поддържа тесни връзки с терористичната организация. Седалището на тази неправителствена организация е в Истанбул. Банката, с която работят, също е турска - става дума за "Vakif Katilim Bank". Във видеа от ивицата Газа тази организация апелира за дарения през банката, в която има не само турска, но и европейска сметка.

Третият път, който "Ди Велт" описва, позовавайки се на информация от тайните служби, минава през фирми, които са собственост на Хамас. За тях също се смята, че имат седалища в Турция и използват турски банки. Например агенцията за недвижими името Anda Turk, която е в американския санкционен списък. От 2018 година насам под името Trend Gyo тя продължава да върти бизнес с милионни печалби.

Пресичането на паричните потоци е сложна задача

Проверка на "Ди Велт" стига до извода, че множество функционери на Хамас имат сметки в Европейския съюз, благодарение на турски банки. От изданието изпращат запитвания до съответните финансови дружества, но така и не получават отговор.

В своя статия по темата "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" пише, че от страна на САЩ се полагат сериозни усилия да се пресекат финансовите постъпления към Хамас, но задачата е изключително сложна. Изданието цитира Хуан Зарате, бивш високопоставен американски правителствен служител, специалист в борбата срещу тероризма. Той посочва, че за да бъде разбита финансовата система на Хамас, е необходима кампания, която изисква много време, големи усилия и освен това политически и дипломатически капитал. Не всички органи и правителства, чието сътрудничество е необходимо, ще предприемат незабавни и всеобхватни действия срещу Хамас, посочва той. "Когато турският президент Ердоган обявява, че Хамас не е терористична организация, това е сериозен проблем", казва Зарате.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТрампЛин

    10 7 Отговор
    Той Султана и войска искаше да изпрати срещу Израел, та едни пари ли няма да изпрати на терористите?
  • 2 🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ

    8 9 Отговор
    Турчолята са си по алъш-вериша и няма да посмеят да ударят юдеите. Само в Иран има още малка надежда, че може да изгърбят гнусните юдеи. Само хусите имаха смелостта да обявят война на юдеите и започнаха да действат с всякакви методи срещу гнусните юдеи!

    Коментиран от #14

  • 3 Зелева салата

    14 3 Отговор
    Дойче зеле, кой създаде Хамас?
  • 4 интересно

    18 4 Отговор
    Султана като подкрепя жертвата Украйна защитавайки азовците срещу Русия е добър,но когато защитава жертвата Палестина защитавайки хамас срещу Израел е лош. Сигурен съм, че ако вместо Израел руснаците убиваха цивилни палестинци руснаците щяха да са най недомократичната страна и щяха да валят санкции и всякакви други демократични лостове

    Коментиран от #7

  • 5 любител

    13 4 Отговор
    е па много знаете откъде минавали и къде отивали за кво ги използвали и не знам кво още ами защо не ги спрете и да ги конфискувате това дето най много обичат краварите. защото толкова знаете. хахаха
  • 6 гост

    8 2 Отговор
    Бог ни забрави в Украйна, където умират хиляди християни,Аллах ни забрави в Газа, където умират хиляди мюсюлмани
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Гражданин

    11 3 Отговор
    За Султана Хамас не са терористична организация, какъв е проблема.
  • 9 Тома

    3 3 Отговор
    През турция минават и парите на бати бойко и шиши
  • 10 Така е

    3 8 Отговор
    Престъпниците се поддържат
  • 11 Българин

    4 2 Отговор
    Президентът на Кипър заяви в понеделник, че лично е поискал от неназована "трета страна" да изпрати опитен екип от експерти по финансови престъпления, които да помогнат в разследването срещу доставчиците на финансови услуги, помогнали на руските олигарси да заобиколят международните санкции. А нашият Самодържец кога?
  • 12 Иван

    4 7 Отговор
    Как джихадистките животни на ДАЕШ преминаваха през Турция в Сирия.
  • 13 Истината

    6 3 Отговор
    Западните държави правят същото с кюрдските терористи от пкк!
  • 14 Анджо

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ":

    А от тебе по гнусни долен комунист няма. КАЗАХ.
  • 15 Дурхан

    2 1 Отговор
    Ами Запада дава убежище на терористи от ФЕТО и ПКК ..събират пари , имат убежище
Новини по държави: