Отидете към основна версия

3 372 84

Хищниците не нападат силните, нападат слабите. Путин направи всичко възможно, за да отслаби Украйна

  • бесарабски фронт-
  • майдан-
  • украйна-
  • крим-
  • русия-
  • владимир путин-
  • виктор янукович-
  • война

Защото да си възстанови териториалната цялост може само силна държава. А слабата може само да губи.

Снимка: Shutterstock

Много често чуваме, че Русия се е възползвала от Майдана, за да окупира и анексира Крим. Но това не е вярно. Русия се възползва от слабостта на украинската държава, деградацията на нейните институции и сили за сигурност.

Преди да ликвидира Чехословакия, Хитлер извиква нейния президент Емил Хаха в своята райхсканцелария и го принуждава да се откаже от независимостта на страната. По подобен начин Путин постъпи и с Янукович, като нареди на президента на Украйна, който всъщност вече беше загубил легитимност и избяга от страната, да подпише предложение за назначаване на нов ръководител на правителството на Автономна република Крим - разбира се, Сергей Аксенов. Този документ постави „правните основи“ за анексирането.

Но за да се съгласи с окупацията на Чехословакия, беше необходим Хаха. За да започне процесът на анексиране на Крим, беше необходим Янукович. Самият факт, че начело на държавата беше фигура, която е готова да съдейства за окупацията на територията на тази държава, вече е доказателство за деградация. И поведението на Янукович и неговите съратници, които избягаха в Русия от народния гняв и справедливост, много добре показа това.

Следователно задачата на Майдана беше да възстанови функционирането на държавата, завладяна от криминален престъпник и руски агенти. Ако не беше Майданът, колапсът щеше да дойде неизбежно. Майданът беше отчаян опит да се спаси това, което все още не беше разрушено. От Майдана неговите участници отидоха на фронта на руско-украинската война, записваха се в доброволчески батальони, помагаха за отвръщане на удара и да оцелее страната, чиито сили за сигурност бяха практически унищожени, а хазната беше празна.

Хищниците - такива са законите на природата и политиката - не нападат силните. Нападат слабите. Но с Украйна и Крим беше още по-зле. Путин обективно направи всичко възможно, за да имаме слаба държава. Слаб, лъжлив, алчен президент. Дезориентирано общество. В Майдана Путин видя заплаха, той винаги се е страхувал от народния гняв. И затова реши да действа бързо, за да заграби поне нещо, докато украинската държава се възстанови отново. А Янукович му помогна за това.

Затова Майданът изобщо не е създавал условия за загубата на Крим, не. Майдан създаде условия за завръщането му. Защото да си възстанови териториалната цялост може само силна държава.

А слабата може само да губи.

Източник: Виталий Портников за Крым.Реалии

Бесарабски фронт

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 78 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: